Bombers

La tramuntana dificulta les tasques d'extinció de l'incendi de Peralada, que ara mateix continua actiu

query_builder   1 febrer 2022 10:34

event_note Nota de premsa

La tramuntana dificulta les tasques d'extinció de l'incendi de Peralada, que ara mateix continua actiu

  • La força del vent impedeix que treballin els mitjans aeris i fa recular un nivell l’estat del foc, que ja no es considera estabilitzat,

 

  • Protecció Civil ha activat la prealerta del Pla d’Incendis Forestals de Catalunya, INFOCAT

 Els Bombers de la Generalitat continuen treballant en l’incendi de vegetació agrícola i forestal de Peralada. Ara hi ha 50 dotacions terrestres. A causa de la força de la tramuntana, no hi poden operar els mitjans aeris; ni els helicòpters ni els avions de vigilància i atac. La situació actual fa que hagi calgut recular un nivell en la valoració general de l’incendi, que ja no es considera estabilitzat, sinó actiu.

La tramuntana ha generat força focus secundaris al voltant del front principal de foc. Per exemple, en un d’aquests focus ha cremat una superfície de xiprers i en d’altres, un femer i una pila de fusta. N’hi ha d’altres, tots ells inconnexos. Aquesta dispersió obliga a repartir els mitjans de Bombers en tota la zona. I la possibilitat que amb la tramuntana es generin encara més focus en qualsevol lloc, dificulta l’estratègia de l’extinció.

El fet que sigui impossible saber on es generaran nous focus secundaris dificulta l’accés dels Bombers a les zones que sí cremen. Ja s’han detectat focus separats a més de mig quilòmetre els uns dels altres; una situació que ja es va donar ahir en l’incendi de les Borges Blanques, on van cremar 3 hectàrees de canyes. La previsió és que el vent continuï bufant al llarg de la jornada, amb el pic màxim al migdia, anant a la baixa a partir d’aleshores.

Protecció Civil ha posat en prealerta el Pla d’Incendis Forestals de Catalunya, INFOCAT. El Servei Català de Trànsit informa que la carretera N-260 està tallada entre els quilòmetres 32 i 35,5. S’estan fent desviaments per la GIP-6042 i C-252. També es manté el tall de la línia fèrria en els trams que transcorren a tocar de l’incendi. Renfe ha gestionat un servei alternatiu de la línia per carretera.

Cerdanyola del Vallès, 1 de febrer de 2022

10.35 hores