El delegat del Govern a les Terres de l'Ebre, Albert Salvadó, ha presidit avui la reunió del Consell de Direcció de l'Administració Territorial de la Generalitat del mes de gener, en format telemàtic, on s'ha començat a treballar en l'impuls de les polítiques feministes i d'igualtat amb els diversos departaments, per aprofitar la finestra d'oportunitat que s'ha generat amb la creació del Departament d'Igualtat i Feminismes aquesta legislatura.
En aquest sentit, Albert Salvadó ha destacat que l'objectiu del Govern és "estendre la mirada feminista de manera transversal a totes les polítiques públiques que duem a terme a les Terres de l'Ebre, coordinant-nos els diversos departaments per a què tote les mesures i accions que es despleguin estiguin impregnades de feminisme i donin resposta a les necessitats i demandes de la ciutadania ebrenca".
Així en el Consell de Direcció s'ha acordat convocar reunions trimestrals de treball i coordinació de les actuacions, programes i projectes entre els departaments del Govern "perquè considerem tenir les condicions i la voluntat de convertir les Terres de l'Ebre en referent de les polítiques feministes i d'igualtat" - ha apuntat Albert Salvadó.
En concret, des del Departament d'Igualtat i Feminismes, com ha explicat la coordinadora territorial, Mar Lleixà, la inversió prevista per aquest 2022 és de prop d'1'7 milions d'euros entre els principals àmbits d'actuació. Lleixà ha destacat que "el feminisme ha d'impregnar totes i cadascuna de les accions que es despleguin a les comarques ebrenques, i que els consells de direcció prioritzen la mirada feminista liderada pel Departament facilitarà aquest treball transversal amb la resta de departaments del Govern. Des d'Igualtat i Feminismes venim a sacsejar el govern i, per això, el treball coordinat amb la resta de departaments és imprescindible".
Un dels eixos principals són les polítiques que garanteixin el dret a les cures, el dret al temps i la conciliació, com el Programa TempsxCures. El programa atén infants i adolescents de 0 a 14 anys fora del temps escolar, generant temps per a les famílies i, especialment, per a les dones, que són les que majoritàriament s'encarreguen d'aquestes cures.
A les Terres de l'Ebre, el Departament d'Igualtat i Feminismes destina gairebé 465.000 euros, que han estat transferits als municipis d'Amposta i Tortosa - més de 20.000 hab. - i als quatre consells comarcals, per tal d'impulsar aquest servei adaptat a les necessitats de cada municipi, garantint el dret a les cures amb equitat territorial i amb serveis de proximitat i qualitat.
Un altre eix prioritari és l'Estratègia Nacional de Drets Sexuals i Reproductius, que ha de garantir i aprofundir en drets sexuals i reproductius ja existents, com l'accés a la interrupció voluntària de l'embaràs per a totes les dones. En aquest sentit, els departaments de Salut i d'Igualtat i Feminismes treballen amb la previsió que els propers mesos sigui una realitat el dret a l'avortament de tipus quirúrgic a les Terres de l'Ebre, alhora que milloren l'acompanyament a les famílies que pateixen un dol gestacional, perinatal o neonatal.
A més, una altra de les actuacions que s'implementaran els propers mesos serà el pla pilot de distribució de productes mensuals sostenibles, acompanyat d'un programa d'educació menstrual i sexoafectiva. Al mateix temps, el Departament d'Igualtat i Feminismes està treballant per millorar la xarxa de serveis que atenen les violències masclistes. En aquest context, s'ha creat una Comissió Interdepartamental per a l'abordatge de les violències masclistes, amb l'objectiu de donar una resposta coordinada a totes les accions vinculades a la violència masclista, des de la sensibilització i prevenció de tota la societat, fins a l'atenció, recuperació i reparació de les dones i filles i fills afectats.
També s'està realitzant un procés participatiu amb entitats de les Terres de l'Ebre per tal de construir conjuntament la futura llei trans* catalana, així com amb entitats i organitzacions referents en la lluita antiracista per elaborar de manera compartida la llei contra el racisme en totes les seves formes.
D'altra banda, en la reunió del Consell de Direcció també s'ha fet un repàs a la situació i l'evolució de la pandèmia a les Terres de l'Ebre que "com a la resta del país sembla que les xifres han tocat sostre, si bé continuem amb els serveis sanitaris, escolars i d'atenció a les persones encara força tensionats, ja que la millora de les dades no la veurem reflectida fins d'aquí un parell de setmanes" - ha explicat el delegat del Govern.
Així, a data d'avui, segons les dades del Departament de Salut el número de persones hospitalitzades per Covid19 a les Terres de l'Ebre són 78, de les quals 13 ingressades a la UCI. La pressió assistencial és notable en l'assistència sanitària, especialment en els hospitals de Tortosa Verge de la Cinta i de la Santa Creu de Jesús, perquè cal tenir en compte també el personal sanitari de baixa, actualment 138 persones. Per això, el Departament de Salut ha reestructurat els serveis d'alguns CAP i consultoris locals, i també els hospitalaris, de manera que l'Hospital Comarcal d'Amposta temporalment dur a terme cirurgia no urgent de traumatologia i també d'Oftalmologia.
Pel que fa al Departament d'Educació, les Terres de l'Ebre compta en 39 grups escolars en quarantena, si bé no són grups sencers, ja que hi ha alumnat que, per haver passat la Covid19 o per estar vacunat amb pauta completa, no és necessari que sigui confinat i el centre garanteix l'atenció escolar.
I en el cas del Departament de Drets Social, la situació dels centres residencials de les Terres de l'Ebre és d'un 61% de residències de gent gran en roig, és a dir amb casos actius de Covid19, aparició de nous casos o brots en investigació; un 21 estan en taronja, per tant presenten casos positius però el brot es considera controlat i es garanteix una correcta sectorització i aïllament d'espais; i un 18% en verd, això és sense cap cas de Covid19.