Justícia, Drets i Memòria

.

Els centres de la Terra Alta van rebre 7.076 visites durant el 2021

Els espais del COMEBE recuperen la xifra de visitants d'abans de la pandèmia

query_builder   3 febrer 2022 08:47

event_note Nota de premsa

Els centres de la Terra Alta van rebre 7.076 visites durant el 2021

Els espais del COMEBE recuperen la xifra de visitants d'abans de la pandèmia

El turisme de memòria va caure en picat per la crisi del coronavirus


El Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l'Ebre vol impulsar durant el 2022 els 5 centres d’interpretació que gestiona

Els centres d’interpretació que gestiona el Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l’Ebre (COMEBE) van incrementar notablement el nombre de visitants durant el 2021, que es va situar molt a prop de les xifres que assolien abans de la pandèmia. En total, els cinc espais situats a la Terra Alta van rebre, 7.076 visitants l’any passat, fet que suposa gairebé el doble dels que van rebre el 2020. Amb tot, el nombre de visites encara queda lluny de les 9.031 que es van rebre abans de la crisi sanitària, l’any 2019.

Aquesta és la relació de visitants dels cinc centres d’interpretació en els darrers tres anys:

Centres d’Interpretació                   2019                2020                2021

C.I. Hospitals de Sang                         436                  386                  447

C.I. Internacionals a l’Ebre                  717                  210                  632

C.I. Veus al Front                                 477                  343                  403

C.I. Soldats a les Trinxeres                 325                  263                       0*

C.I. 115 dies                                       7.073               2.886               5.594

Total                                                  9.031               4.088               7.076

* El Centre d’Interpretació Soldats a les Trinxeres va estar tancat per obres l’any 2021. Actualment encara roman tancat.

Amb relació a la procedència dels visitants dels espais de la Terra Alta, el 90 % procedeixen de Catalunya; el 8 %, de la resta de l’Estat, i un 2 %, de l’estranger. Fins que va esclatar la crisi sanitària, els visitants estrangers representaven un 7 % de mitjana, aproximadament.

El COMEBE es marca com a objectiu recuperar el turisme de memòria durant aquest 2022 i assolir les xifres anteriors a la pandèmia arribant als 9.000 o 10.000 visitants. Amb aquest objectiu, el COMEBE impulsarà un pla per al manteniment dels centres d’interpretació, així com de neteja i consolidació dels Espais de la Batalla de l’Ebre.

En el curs de l’any 2022 impulsarà noves propostes per al C.I. 115 dies i d’altres vinculades al Poble Vell de Corbera d’Ebre. Segons el director del COMEBE, Joan Baptista Forcadell, “l’any 2022 serà clau per impulsar el paisatge i el patrimoni de memòria de les Terres de l’Ebre, i el projecte de consolidació i rehabilitació del Poble Vell en serà el principal actiu”.

Els espais de l’Ebre


El COMEBE té com a objectius recuperar la història i la memòria de la Batalla de l’Ebre, així com posar en valor i gestionar els vestigis i el patrimoni memorial que hi estan vinculats. Aquest conjunt patrimonial està format per cinc centres d’interpretació, dos memorials i una vintena d’espais històrics on es va desenvolupar la batalla.


El més visitat cada any és el C.I. 115 dies, a Corbera d’Ebre, dedicat a explicar la Batalla de l’Ebre. L’any passat va rebre 5.594 visitants. Segons explica Forcadell, “és el centre més emblemàtic dels cinc, per mida i continguts”. Com que està situat al costat del Poble Vell de Corbera d’Ebre, “es fa evident l’efecte d’atracció que suposa el Poble Vell, en tant que dinamitzador del turisme cultural de memòria democràtica”.

La resta d’espais són:


- C.I. Hospitals de Sang, a Batea. Una mirada a la medicina de guerra, les innovacions mèdiques i el personal sanitari, per saber com funcionava l’atenció sanitària de la 35a divisió republicana i la 50a divisió franquista.
- C. I. Internacionals a l'Ebre, a la Fatarella. El centre explica la ràpida internacionalització de la Guerra Civil, les dimensions de la participació internacional, el Pacte de Munic i el desenllaç del conflicte.
- C.I. Veus del Front, al Pinell de Brai. Els visitants poden conèixer com influí la premsa en la batalla de l'Ebre i quins missatges utilitzaren les forces polítiques i militars de l'època.
- C.I. Soldats a les Trinxeres, a Vilalba dels Arcs. Especialitzat en la vida quotidiana a les trinxeres durant els 115 dies de lluita, proposa una immersió en el dia a dia dels soldats.

1  

Imatges

Imatge del centre 115 dies de Corbera d'Ebre

Imatge del centre 115 dies de Corbera d'Ebre 4537