Igualtat i Feminismes

Presentació del programa TempsxCures als ens locals de les Terres de l'Ebre.

El programa TempsxCures destinarà 500.000 euros en el seu desplegament a les Terres de l'Ebre

query_builder   4 febrer 2022 12:03

event_note Nota de premsa

El programa TempsxCures destinarà 500.000 euros en el seu desplegament a les Terres de l'Ebre

  • Avui s’ha presentat la guia per acompanyar els ens locals en la implementació del programa a les comarques ebrenques.
  • El projecte ofereix serveis de cures a infants i adolescents de 0 a 14 anys fora de l’horari escolar, alliberant temps a les persones cuidadores, majoritàriament dones.
Presentació del programa TempsxCures als ens locals de les Terres de l'Ebre.
La guia per desplegar el programa TempsXCures s’ha presentat avui a la demarcació territorial de les Terres de l’Ebre i es donarà a conèixer durant les properes setmanes a la resta de Catalunya.

Aquesta guia està destinada a resoldre dubtes i acompanyar els ajuntaments en el desplegament del programa, amb el qual el Govern es fa corresponsable de les necessitats de cures a la nostra societat. Núria Vergés Bosch, directora general de Cures, Organització del Temps i Equitat en els Treballs, del Departament d’Igualtat i Feminismes, ha indicat a la trobada que “acompanyem la implementació d’aquest programa pioner a Catalunya amb accions de formació, tant per a les persones implicades des dels ens locals, com per a les que realitzen els serveis finals. S’estan elaborant materials que tindran al seu abast les entitats per desplegar l’ampli ventall de possibilitats que des del programa s’ofereixen”.

El document s’ha elaborat conjuntament amb l'Associació Catalana de Municipis i la Federació de Municipis de Catalunya. A la reunió, hi han assistit representants polítics i responsables tècniques de les àrees bàsiques de serveis socials dels Consells Comarcals i dels municipis de més de 20.000 habitants de la demarcació de les Terres de l’Ebre.

El programa TempsxCures ofereix serveis per infants i adolescents de 0 a 14 anys, amb una inversió total de més de 20 milions d’euros pel 2022. El seu desplegament implica una feina conjunta entre la conselleria i els ens locals i comarcals.

“Vosaltres, entitats locals, sou un element clau per desplegar TempsxCures”, ha compartit a la reunió Mar Lleixà Fortuño, directora territorial del Departament d’Igualtat i Feminismes a la demarcació de Terres de l’Ebre. “Per això, des dels serveis territorials de la conselleria d’Igualtat i Feminismes ens posem a la vostra disposició per acompanyar-vos i donar-vos suport. Disposarem en breu d’una tècnica que tindrà aquesta funció. Treballem per i amb els ens locals”.

Així, des d’Igualtat i Feminismes es facilita que siguin els municipis els que identifiquin els serveis de cures que necessiten segons cada realitat, alhora que es coordina i acompanya la seva implementació. En aquest sentit, Vergés ha afirmat que “amb aquest programa es busca el benestar per tothom d’una manera més igualitària. Cuidar no pot continuar sent només una feina que facin les dones, hem d’esdevenir una societat més cuidadora, on també s’impliquin els homes, entitats, empreses, institucions i governs”.

A la reunió, els ajuntaments han pogut compartir dubtes i rebre acompanyament en relació a la justificació de projectes de cures ja executats el 2021, així com sobre la posada en marxa de nous projectes de cara al 2022. Amb la implementació del programa a les Terres de l’Ebre, tots els municipis han de comptar amb serveis de cures adaptades a les seves realitats, garantint l’atenció a infants i adolescents, cosa que permetrà “alliberar temps de les que cuiden, majoritàriament dones, i afavorirà la seva inserció laboral, la participació social, la formació i l’oci”, ha indicat Lleixà.

TempsxCures té en compte la diversitat de les famílies i de les dones i les seves necessitats, i per això es prioritzaran les famílies monoparentals, les dones en situació de violència masclista, les dones en situació d’atur de llarga durada, les dones de més de 52 anys, les famílies amb responsabilitats afegides de cura, i les dones migrades que són les que més cuiden i les que menys temps tenen per a elles mateixes.

A més, el programa permet revaloritzar el treball de cures, incrementant l’ocupació de qualitat en aquest sector i establint noves vies d’acreditació professional per a les cures. Això permetrà a moltes dones, que són principalment les que es dediquen a les tasques de cures, accedir a millors condicions laborals.

“Amb la coresponsabilitat i la revalorització de les cures, avancem en la igualtat per aconseguir la societat justa i feminista que volem. El dret a tenir temps és una línia prioritària i estratègica del nostre Departament”, ha reivindicat Vergés en la cloenda de la trobada.Una guia que arribarà a tot Catalunya

Les properes setmanes es presentarà el programa TempsxCures i la guia que l’acompanya als municipis de tot Catalunya, en trobades que permetran compartir dubtes i treballar conjuntament el desplegament dels serveis. Específicament, el 7 de febrer als de Tarragona, el 14 de febrer als de Barcelona, i el 18 de febrer als de la Catalunya Central i Penedès i als de Ponent i Alt Pirineu.500.00 euros destinats a la demarcació de les Terres de l’Ebre

Dels més de 20 milions d’euros previstos per al programa TempsxCures per al 2022, les comarques ebrenques reben 464.991,35.

Per comarques, el programa destina 110.960,71 euros al Baix Ebre, 115.712,71 euros al Montsià, 53.366,47 euros a la Ribera d’Ebre i 29.416,39 a la comarca de la Terra Alta. Les ciutats de més de 20mil habitants reben directament el finançament. Es destinen 92.049,46€ a Tortosa i 63.485,62€ a Amposta.