Protecció Civil

formació persones grans i emergències

Protecció Civil es forma en les necessitats de les persones grans en situacions d'emergència greu

query_builder   9 febrer 2022 13:28

event_note Nota de premsa

Protecció Civil es forma en les necessitats de les persones grans en situacions d'emergència greu

  • A la sessió hi han assistit una vuitantena de tècnics i tècniques de Protecció Civil de la Generalitat i de diversos ens locals de Catalunya
  • L’objectiu  de la jornada ha estat identificar les necessitats de les persones grans davant les situacions d’emergència greu per adequar la planificació i resposta de protecció civil
  • La formació l’ha impartit la responsable d’Atenció Integrada del Departament de Drets Socials de la Generalitat
  • Es tracta de la cinquena jornada del cicle de formació de Protecció Civil en la diversitat de la societat


Protecció Civil de la Generalitat
ha organitzat avui dimecres una nova sessió de formació especialitzada i destinada al seu personal tècnic i al personal tècnic de protecció civil dels ajuntaments i altres ens locals, en aquest cas sobre les necessitats de les persones grans en situacions d’emergència greu.

Aquesta jornada forma part del cicle de sessions destinat a personal tècnic de protecció civil per l’adaptació de la resposta a les emergències a la diversitat de la societat.

L’objectiu de la jornada ha estat presentar el perfil de les persones grans en un context de vulnerabilitat, fragilitat i complexitat, i que viuen tant a l’àmbit residencial com al domiciliari, per tal d’assessorar als equips de protecció civil respecte les pautes a seguir davant d’una situació d’emergència greu.

La sessió s’ha realitzat en format telemàtic i ha estat impartida per Conxita Barbeta, directora de la residència de Gent Gran Feixa Llarga durant 24 anys, i actualment responsable d’Atenció Integrada del Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya.

La jornada ha començat analitzant com envelleix la població i alguns dels conceptes que l’envolten, com la fragilitat, la dependència, la discapacitat o la vulnerabilitat social, entre altres.

També s’ha debatut com tractar les persones grans en una situació d’emergència i s’han avaluat els riscos tant interns com externs. En aquesta avaluació s’han diferenciat les persones segons si viuen en residències o en el seu domicili per poder determinar quines han de ser les actuacions a seguir en cada cas. La sessió ha finalitzat amb una discussió de casos i dubtes.

Una vuitantena de persones, entre membres del personal tècnic de la Direcció General de Protecció Civil i personal tècnic de protecció civil d’ajuntaments, consells comarcals i diputacions han participat a la jornada. Aquests professionals de tot el territori de Catalunya han representat ajuntaments i consells comarcals i ocupen els càrrecs de tècnics i tècniques de protecció civil, Regidores i Regidors, Alcaldes i Alcaldesses, Diputades i diputats provincials, treballadores i treballadors socials i tinents d’alcalde, entre d’altres.

Els municipis i consells comarcals que estaven inscrits a la jornada són: Consell Comarcal del Pallars Jussà, Tremp, la Seu d’Urgell, Vielha-Vall d’Aran, Vilalba els Arcs, Tarragona, Corbera de Llobregat, Consell Comarcal del Baix Empordà, la Ràpita, Mataró, Consell Comarcal de l’Alt Empordà, Consell Comarcal de la Segarra, l ‘Aldea, Castellbisbal, Berga, La Bisbal d’Empordà, El Papiol, Terrassa, Cerdanyola, El Prat de Llobregat, Cabrils, Cabrera de Mar, Olesa de Montserrat, Vilanova del Vallès, Sant Cugat, Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, Vilassar de Dalt, Abrera, Alcanar, Esparraguera, Adrià de Besòs, Badia del Vallès, Collbató, Sant Esteve de Sesrovires, Barcelona, Polinyà, Vilanova i la Geltrú, Sant Just Desvern, La Palma de Cervelló, Badalona, Canovelles, Castelldefels, Santa Perpetua de Mogoda, Martorelles, Perelló, Bigues i Riells del Fai, Masquefa, Santa Coloma de Cervelló, Malgrat de Mar, Palafolls, Sant Boi de Llobregat, Consell Comarcal d’Osona, Figaró-Montmany, Mataró, Hospitalet de Llobregat, Gavà, La Ràpita, Viladecans, Sant Feliu de Llobregat, Sant Pol de Mar, Matadepera, Tiana, Santa Susanna, Sant Vicenç dels Horts, Badia del Vallès, Les Cabanyes, Horta de Sant Joan i Gelida.

La jornada d’avui ha estat la cinquena d’un cicle de sessions de formació del personal de Protecció Civil de la Generalitat per l’adaptació de la resposta a les emergències a la diversitat de la societat.

La primera de les formacions organitzades per la Direcció General de Protecció Civil va tenir lloc el mes de juliol amb una sessió impartida per la Fundación ONCE per abordar les necessitats de les persones amb discapacitat. La segona formació va tenir lloc al setembre, amb la participació de la Direcció General d’Afers Religiosos del Departament de Justícia, que va tractar sobre la diversitat religiosa a Catalunya i la seva gestió en situacions d’emergència; la tercera va ser el mes de novembre sobre les necessitats dels infants i joves en situacions d’emergència; i la quarta el desembre sobre l’atenció a persones en risc d’exclusió social.

L’objectiu és incorporar a la planificació i gestió de les emergències una visió i estratègia que tingui en compte i doni resposta a aquestes necessitats per tal que aquests col·lectius tinguin garantits els seus drets amb condicions d’igualtat.

Aquest cicle de sessions de formació en la diversitat de la societat es completarà amb una sessió sobre les necessitats de les persones amb malalties mentals.

 

 

2  

Imatges

jornada persones grans i emergències

jornada persones grans i emergències 434

jornada persones grans i emergències2

jornada persones grans i emergències2 687