Mossos d'Esquadra

Els Mossos d'Esquadra detenen un treballador de servei d'ajuda a gent gran que robava joies i diners en domicilis de dones d'edat avançada i dependents de Barcelona

query_builder   10 febrer 2022 07:53

event_note Nota de premsa

Els Mossos d'Esquadra detenen un treballador de servei d'ajuda a gent gran que robava joies i diners en domicilis de dones d'edat avançada i dependents de Barcelona

· L’home, que ja ha estat apartat de la seva feina, s’aprofitava de requeriments urgents per quedar-se sol al domicili o sense que el veiessin i així sostreure polseres, anells, arracades i efectiu

· Les dones no tenien mobilitat o era molt reduïda fet que les situava en una situació d’absoluta vulnerabilitat

Agents de la Policia de la Generalitat - Mossos d'Esquadra de la Unitat d’Investigació de la comissaria de l’Eixample de Barcelona van detenir el 7 de febrer a Terrassa un home de 27 anys com a presumpte autor de dos delictes menys greus de furt i un delicte de furt lleu a persones vulnerables. L’home, que treballava en un servei d’ajuda a gent gran i aprofitava aquesta situació per sostreure joies i diners a les seves víctimes, ja ha estat apartat de la seva feina. .

Els fets es remunten al 9 de gener d’enguany quan una dona d’edat avançada que vivia sola va patir la sostracció de diverses joies a l’interior del seu domicili de l’Eixample (BCN) després que de ser assistida en una caiguda soferta a casa seva. En la seva denúncia, diversos dies després dels fets, la víctima ja apuntava que l’autor podia ser la persona que la va atendre ja que s’havia quedat a l’immoble sol per tancar-lo –ja que disposava de claus- després que el Sistema d’Emergències Mèdiques la traslladés a l’hospital.

En paral·lel, els mossos van iniciar gestions d’investigació amb l’empresa on treballava per tal d’identificar l’empleat que s’havia desplaçat en el domicili de l’Eixample. Els agents i l’empresa van poder relacionar-lo amb dos fets similars més amb dues víctimes d’edat avançada durant el mes de desembre de 2021 on havia sostret 1.100 euros en efectiu, motiu pel qual se’l va acomiadar a meitat del mes de gener de 2022.

Davant d’aquests fets, els investigadors van contactar amb les dues dones víctimes dels furts de final d’any de 2021 i els seus familiars per tal que poguessin denunciar els fets. Es dona la circumstància que en els tres casos les víctimes eren totes dones d’edat avançada i presentaven un estat de dependència, mobilitat i vulnerabilitat especialment greu. El presumpte autor s’aprofitava d’aquesta condició i la necessitat absoluta d’assistència per cometre els robatoris.

Els investigadors també van iniciar gestions amb un establiment de compra i venda de joies de segona mà de Barcelona i on constava registre de que el presumpte autor havia venut joies (polseres, anells i arracades) per valor de més de 1.600 euros, entre els mesos d’octubre i novembre de 2021, motiu pel qual no es descarta que estigui relacionat amb altres fets similars previs.

Víctimes vulnerables i modus operandi similar
El modus operandi dels furts que cometia sempre radicava sota els mateixos patrons. Per una banda, es feia valdre del seu treball, ja que li donava una posició de clara superioritat envers les víctimes ja que eren persones vulnerables per raó d’edat i salut. Com que tenia la condició de treballador d’un servei d’atenció a gent gran se li atribuïa un plus de de privilegi respecte a la suposada credibilitat i confiança que podien tenir les víctimes.

Per altra banda, aprofitava que s’havia produït un accident o una situació de risc ja que les víctimes requerien el servei a domicili en un moment d’especial vulnerabilitat per a aquestes. A més, les exposava davant una greu situació de desemparament econòmic, ja que per exemple, en el cas d’una víctima la seva pensió no arribava als 600 euros i els diners sostrets eren prop de 750 euros.

Davant d’aquests fets i els indicis recollits els agents van localitzar i detenir el 7 de febrer un home a Terrassa com a presumpte autor dels fets. Hores d’ara no es descarta la seva participació en més fets.

El detingut va passar a disposició judicial el 9 de febrer i el jutge va decretar-ne la seva posada en llibertat amb càrrecs.

Què heu de fer si us trobeu davant d’una situació similar?

Si sou una persona d’edat avançada o si en coneixeu els podeu fer arribar aquests consells i desconfieu de:

  • Si us telefonen anunciant-vos que us ha tocat un viatge i que per obtenir-lo heu de trucar a un número de telèfon (generalment un 806 o 807): segurament és una estafa, que acabareu notant a la factura telefònica.
  • Quan us facin una enquesta telefònica, no faciliteu les vostres dades personals.
  • No lliureu documentació amb dades de caràcter personal. Amb l'excusa de conèixer el vostre consum d'aigua, llum o gas o de comprovar si les vostres dades són correctes, és possible que us demanin un document o factura i que s'aprofitin de les vostres dades.
  • Desconfieu de persones desconegudes que us diuen que són amics d'algun familiar vostre o d'algun veí i que us demanen diners per a alguna emergència.

Si sou víctima d'un delicte:

  • Si detecteu alguna persona sospitosa al voltant de casa vostra, truqueu al 112.
  • Si sou víctima d'un robatori, no toqueu res i poseu-vos en contacte immediatament amb el 112.
  • Si observeu que algú ha entrat al vostre domicili, aviseu de seguida el 112 i no hi entreu, perquè podria ser que encara hi hagués algú a dins.

Teniu més consells a:

http://interior.gencat.cat/ca/arees_dactuacio/seguretat/seguretat_per_a_la_gent_gran/robatoris_i_furts/

 

Àrea de Comunicació,
Barcelona, 10 de febrer de 2022