Igualtat i Feminismes

La consellera Verge visita el centre de naixements de Martorell i anuncia l'ampliació del model a Catalunya.

El model de centres de naixements s'estendrà per Catalunya abans del final de la legislatura

query_builder   14 febrer 2022 17:00

event_note Nota de premsa

El model de centres de naixements s'estendrà per Catalunya abans del final de la legislatura

  • Altres mesures anunciades són la formació a tots els equips professionals per erradicar la violència obstètrica i una campanya pionera per informar a totes les dones i persones gestants de com accedir a un part i una maternitat respectades, impulsades conjuntament amb Salut en el marc de l’Estratègia Nacional de Drets Sexuals i Reproductius.
  • En el Dia Europeu dels Drets Sexuals i Reproductius, la consellera Verge ha visitat el centre de naixements de Martorell per a parts naturals per posar en valor el model, que es basa en el part respectat.
La consellera Verge visita el centre de naixements de Martorell i anuncia l'ampliació del model a Catalunya.
En el marc del Dia Europeu dels Drets Sexuals i Reproductius, la consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge Mestre, ha anunciat mesures per fer del part respectat un dret de totes les dones i persones gestants. “Abans del final de la legislatura volem ampliar els centres de naixements per accedir a un part respectat i fer-ho amb equitat territorial”, ha anunciat Verge, que ha informat que “el pressupost de la Conselleria incorpora una partida específica per promoure el dret a tenir un part respectat”. La defensa d’aquest dret és un dels compromisos de la conselleria, recollit en una de les línies de treball de l’Estratègia Nacional de Drets Sexuals i Reproductius liderada des Igualtat i Feminismes.

Per garantir que les dones i persones gestants siguin lliures en les seves maternitats i tinguin garantit el dret a un part respectat, “necessiten, a més de disposar de centres per poder escollir el tipus de part que prefereixen, tenir accés a la informació necessària perquè puguin decidir quin part desitgen", ha compartit Verge. “Per això, portarem a terme una campanya institucional pionera sobre el dret al part i a la maternitat respectades, que permetrà accedir als serveis preferits i detectar i identificar la violència obstètrica”.Formació per a totes les professionals que intervenen en l’embaràs, part i puerperi

Gaudir d’un part respectat està estretament relacionat amb el paper de les professionals que atenen les dones i persones gestants durant tot l’embaràs, part i puerperi. Per això, “treballem amb el Departament de Salut la formació als diferents equips professionals, amb l’objectiu de garantir que totes les dones i persones gestants puguin gaudir del dret a un part respectat i es pugui erradicar la violència obstètrica”, ha posat de relleu la consellera.

La violència obstètrica és un terme reconegut internacionalment i adoptat per les Nacions Unides i per la Comissió Europea, entre d’altres organitzacions i institucions, i que ha estat recollit en la Llei del dret de les dones a erradicar la violència masclista. Els darrers anys s’ha iniciat una conversa sobre aquelles pràctiques ginecològiques i obstètriques que impedeixen o dificulten prendre decisions de manera autònoma i informada o que no respecten les decisions, el cos i les necessitats emocionals de la dona. Aquesta inadequació dels actes assistencials en el procés del part i puerperi és freqüent, tal com recullen múltiples testimonis de dones i diversos estudis científics publicats.

La formació als equips professionals incorporarà l’enfocament interseccional, atès que les dones no viuen igual les experiències relacionades amb els drets sexuals i reproductius ni són tractades totes de la mateixa manera. Les dones migrades, les dones racialitzades, les dones lesbianes, les joves o les dones amb diversitat funcional tenen més probabilitats de patir violència obstètrica, així com de rebre un tracte menys respectuós i més discriminatori. Per això, la formació tindrà en compte tots aquests eixos vinculats a les opressions, perquè “l’opció d’accedir a un part respectat és un dret que cal garantir a totes les dones”, ha reivindicat la consellera.Llevadores: al centre de la salut sexual i reproductiva

Verge ha realitzat els anuncis durant la seva visita al centre de naixements per a parts naturals de Martorell, que ofereix un entorn íntim i segur que posa la dona i les seves decisions i necessitats al centre, des d’un acompanyament respectuós que prima el procés fisiològic del part per sobre de l’intervencionisme i la medicalització.

Els centres de naixement estan liderats per les llevadores, cabdals en l’acompanyament a la salut sexual i reproductiva de les dones i en la defensa dels seus drets. “Volem posar en valor la figura de les llevadores, que acompanyen a les dones i persones gestants abans del propi part i durant tot el procés, segons el model que hagin escollit de com ha de ser el seu part respectat”, ha reivindicat Verge. “Centres com el de Martorell, on les llevadores lideren el centre de naixements, les revaloritzen, com s’està fent també en altres països europeus”, ha conclòs.

En aquest sentit, segons un estudi realitzat el 2021 per la Universitat Ramon Llull en 44 hospitals públics, les dones ateses per llevadores tenen el doble de possibilitats de tenir un part normal, sense fòrceps o cesària. També tenen fins a un 50% menys de possibilitats de tenir esquinçament perineal o episiotomia. En aquest context, les dades fan evident la demanda d’espais com el centre de naixements de Martorell: en el darrer any, hi ha hagut un augment del 53% dels parts en el centre.

La consellera Verge també ha visitat l'Ajuntament de Martorell, on ha signat el Llibre d'Honor del municipi i s'ha reunit amb el seu alcalde, Xavier Fonollosa Comas.Una estratègia nacional per garantir els drets sexuals i reproductius de tota la població

L'Estratègia Nacional de Drets Sexuals i Reproductius, liderada per Igualtat i Feminismes, uneix de manera pionera 9 Departaments per treballar i aprofundir en els drets sexuals i reproductius. Les línies estratègiques que desplega es poden classificar en dos grups: aquelles que garanteixen i aprofundeixen en els drets sexuals i reproductius ja existents, com el dret de les dones a decidir el tipus de part o l’accés a la interrupció voluntària de l’embaràs per a totes les dones i en totes les regions sanitàries, i un conjunt de nous drets, com l'equitat menstrual.

Els drets sexuals i reproductius són drets humans i garanteixen el dret a l’autonomia i a l'apoderament de les dones i les persones gestants en el procés de la maternitat. Per això, des de la conselleria d’Igualtat i Feminismes amb l’impuls de l'Estratègia Nacional de Drets Sexuals i Reproductius, es garanteix el respecte cap a aquests drets, perquè la maternitat es produeixi des del respecte i la llibertat.

6  

Imatges

Visita al centre de naixements de Martorell.

Visita al centre de naixements de Martorell. 898

Visita a l'Ajuntament de Martorell.

Visita a l'Ajuntament de Martorell. 689

Centre de naixements de Martorell.

Centre de naixements de Martorell. 666

Centre de naixements de Martorell.

Centre de naixements de Martorell. 751

Centre de naixements de Martorell.

Centre de naixements de Martorell. 821

Visita a l'Ajuntament de Martorell.

Visita a l'Ajuntament de Martorell. 619