Agents Rurals

Imatge del rapinyaire mort

Els Agents Rurals denuncien un veí del Segrià per la mort d'espècies protegides i l'ús de productes tòxics no autoritzats

query_builder   16 febrer 2022 12:27

event_note Nota de premsa

Els Agents Rurals denuncien un veí del Segrià per la mort d'espècies protegides i l'ús de productes tòxics no autoritzats

El denunciat va aplicar verí per matar rosegadors en uns camps de cultiu, provocant presumptament l’enverinament d’un rapinyaire i de diversos conills

Imatge de l'aligot mort
Imatge de l'aligot mort

La primera setmana de gener els Agents Rurals van rebre una trucada d’un particular alertant de la mort d’un aligot i de diversos conills a la zona de Vall de Jaca, a la comarca del Segrià.

Es tracta d’una zona agrícola de fruita de pinyol, on hi ha una elevada presència de conill. Això fa que molts rapinyaires s´apropin al paratge per alimentar-se durant els mesos d´hivern, una depredació positiva per als agricultors que lluiten biològicament contra l’excés de conill a la zona.

Diverses unitats del Grup Especial de Veins i Antifurtivisme (GEVA) es van desplaçar a la zona per pentinar-la i mirar de trobar possibles verins, tasca que van comptar amb el suport d’agents i gossos ensinistrats del Grup Especial Caní (GEK9). La recerca va donar els seus fruits i es va localitzar un camp on s’havia aplicat rodenticida, una substància verinosa emprada per matar rosegadors. També s’hi van trobar diverses bosses buides on s’indicava que eren “d’ús exclusiu per personal autoritzat”.

Un cop detectat el punt on s’havia aplicat el producte tòxic, els agents van continuar la investigació fins a localitzar un veí de la comarca del Segrià, que va admetre haver aplicat diversos quilograms de rodenticida a la seva finca per lluitar contra els conills i els danys que ocasionaven als arbres fruiters.

El rapinyaire va morir, presumptament enverinat, després de menjar un conill mort per la ingesta de rodenticida. L’exemplar es va traslladar al Centre de Recuperació Fauna de Vallcalent per practicar-li la necròpsia.

 

Conseqüències penals

Els agents van procedir a denunciar l’agricultor per una aplicació no autoritzada de productes tòxics o nocius al seus camps de conreu, sense disposar del Carnet de Biocida i per provocar la mort d´espècies protegides, cosa que pot comportar sancions administratives i penals.

1  

Imatges

Imatge del rapinyaire mort

Imatge del rapinyaire mort 581