Igualtat i Feminismes

Imatge de la reunió d'avui entre la Direcció General de Cures, Organització del Temps i Equitat en els Treballs i els ens locals del Penedès i la Catalunya Central.

Les comarques del Penedès i la Catalunya Central rebran 3M€ per a serveis de cura d'infants i adolescents

query_builder   18 febrer 2022 11:47

event_note Nota de premsa

Les comarques del Penedès i la Catalunya Central rebran 3M€ per a serveis de cura d'infants i adolescents

  • El programa TempsxCures destinarà 1.409.977,22 euros a les comarques del Penedès i 1.143.460,73 euros a les de la Catalunya Central.
  • Amb aquesta iniciativa, Igualtat i Feminismes avança en la garantia del dret universal a les cures i del dret a tenir temps.
Imatge de la reunió virtual entre la Direcció General de Cures, Organització del Temps i Equitat en els Treballs i els ens locals del Penedès i la Catalunya Central.
La directora general de Cures, Organització del Temps i Equitat en els Treballs, Núria Vergés Bosch, s’ha reunit aquest divendres amb representants d’ens locals de les vegueries del Penedès i la Catalunya Central. La trobada ha servit per detallar el desplegament del programa TempsxCures, resoldre dubtes i intercanviar impressions.

Amb el programa TempsxCures, el Govern es corresponsabilitza per primera vegada de les cures d’infants i adolescents d’entre 0 i 14 anys, proporcionant finançament per a casals en períodes no lectius, serveis puntuals de cura en equipaments, espais d’acollida a les escoles fora de l’horari escolar, colònies, campaments, ludoteques o serveis puntuals de cura a domicili, entre altres. Es tracta d'una nova política que “dona resposta a una necessitat que teníem molt detectada”, en paraules de Vergés, i que s’emmarca dins de l’esforç del Govern per millorar la cura de les persones, l’organització dels temps i l’equitat en els treballs.

Els fons es vehicularan a través d’ajuntaments de municipis de més de 20.000 habitants i Consells Comarcals, que en cada cas decidiran quins són els serveis que s’adapten millor a les necessitats de la població. TempsxCures s’ha dissenyat amb una perspectiva d’equitat territorial, entenent que són les administracions de proximitat qui pot donar una resposta més adequada a les necessitats de cura de cada municipi. És per això que són els ajuntaments i els Consells Comarcals qui proposarà al Departament d’Igualtat i Feminismes les accions que concretaran aquesta política. “Sou protagonistes d’aquest programa, en què podrem treballar conjuntament i des d’una perspectiva feminista; no ho podem fer sense vosaltres”, ha dit Vergés a les persones assistents a la trobada.

El programa TempsxCures compta amb un finançament de més de 20 milions d’euros fins a finals de 2022 per a tot el territori català. D’aquests, 1.409.977,22 euros es destinaran a les comarques del Penedès i 1.143.460,73 euros a les de la Catalunya Central. Per ciutats, Manresa rebrà 219.264,82; Vilanova i la Geltrú, 173.058,10 euros; Vic, 145.531,06 euros; Vilafranca del Penedès, 122.617,78 euros; Igualada, 118.919,86 euros, i el Vendrell, 111.230,26 euros.

TempsxCures avança en la garantia del dret a les cures com a dret universal i, a la vegada, impulsa el dret a tenir temps, un temps alliberat no només per a la inserció laboral, sinó també per a la participació social i política, la formació o l’oci. S’articula al voltant d’un triple objectiu: augmentar el nombre de serveis de cures, augmentar el nombre de professionals que s’hi dediquen i augmentar el nombre d’espais habilitats per a les cures.

El programa té en compte la diversitat de contextos, tant pel que fa a les famílies com als territoris. D’una banda, prioritza la prestació de serveis per a famílies monoparentals, dones en situació de violència masclista, dones en situació d’atur de llarga durada, dones de més de 52 anys, dones migrades i famílies amb responsabilitats afegides de cura. De l’altra, la transferència de fons té en compte particularitats territorials com la dispersió geogràfica, la deficiència de la xarxa de transport col·lectiu, la singularitat dels micropobles, les situacions de ruralitat o el risc de despoblament. Aquestes últimes qüestions han centrat bona part del debat en la conversa d’avui, ja que representen un repte significatiu per a un òptim desplegament del programa a les comarques del Penedès i la Catalunya Central.

Una guia per als ens locals

Per tal de facilitar la implementació del programa TempsxCures a tot el territori de Catalunya, el Departament d’Igualtat i Feminismes, l'Associació Catalana de Municipis i la Federació de Municipis de Catalunya han elaborat una guia. El document respon a l’objectiu de resoldre dubtes i acompanyar els ajuntaments i els consells comarcals en el procés de desplegament. Inclou informació sobre els objectius del programa, la tipologia i característiques de les accions i despeses que poden ser finançades, i el funcionament dels processos de justificació i transferència de fons.