Interior

Foto

El conseller Elena presideix el 67è Gabinet de Coordinació Antiterrorista

query_builder   25 febrer 2022 12:16

event_note Nota de premsa

El conseller Elena presideix el 67è Gabinet de Coordinació Antiterrorista

Foto

La reunió ha servit per analitzar la resposta de Mossos d’Esquadra davant del conflicte bèl·lic a Ucraïna

El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena i Garcia, ha presidit avui el 67è Gabinet de Coordinació Antiterrorista que ha tingut lloc al Complex Central de la Policia de la Generalitat – Mossos d’Esquadra (PG-ME) a Sabadell. La reunió, que ha comptat entre d’altres amb la participació del secretari general d’Interior, Oriol Amorós; el director general de la Policia, Pere Ferrer; el comissari en cap del cos, Josep Maria Estela; el comissari de la Prefectura, Eduard Sallent; la intendenta de la Prefectura, Rosa Bosch; i la portaveu del cos, Montserrat Escudé, ha servit per analitzar la situació derivada del conflicte bèl·lic a Ucraïna i l’actuació derivada per part dels Mossos d’Esquadra. 

El conseller Joan Ignasi Elena ha posat en valor “l’excel·lència, la rigorositat i la rapidesa d’actuació per part dels Mossos per respondre a l’esclat del conflicte bèl·lic, amb l’objectiu de garantir la seguretat de la ciutadania”. 

En aquest sentit, la Comissaria General d’Informació ha presentat una valoració de riscos i amenaces que aquest conflicte pot tenir en relació amb Catalunya. El comissari Sallent, per la seva banda, ha exposat les línies d’actuació i les accions operatives de la PG-ME. En matèria de seguretat i ordre públic, les primeres accions que es van dur a terme ahir dijous després de l’esclat del conflicte van ser la protecció dels consolats d’Ucraïna i Rússia, el reforç de les capacitats del cos en matèria d’ordre públic, el reforç del patrullatge a les localitats amb una presència més important de persones immigrades d’aquests dos països i la vigilància específica a les infraestructures de transport de companyies aèries afectades. Alhora, també s’està fent un seguiment de les diferents mobilitzacions que hi ha convocades arreu del país.

Pel que fa als riscos potencials, ahir es va demanar a la Comissaria General d’Informació un informe d’avaluació de riscos, una identificació de punts d’interès policial relacionats amb el conflicte bèl·lic i un seguiment a les xarxes de notícies falses o amb voluntat de desinformació.

En termes de ciberseguretat, amb l’objectiu de preveure i evitar possibles atacs cibernètics, es va establir una línia de comunicació i de col·laboració directa entre l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya i el cos de Mossos d’Esquadra mitjançant la Divisió de Sistemes d’Informació Policial.

D’altra banda, des d’ahir es va activar l’Àrea de Mediació del cos, que està mantenint contactes amb els col·lectius susceptibles de mobilitzar-se, i l’Àrea de Cooperació Internacional va iniciar contactes amb els consolats implicats. Així mateix, el cos ha mantingut un contacte directe amb el Departament d’Acció Exterior i Govern Obert per obtenir qualsevol informació rellevant que pugui afectar la seguretat.

El Gabinet Antiterrorista ha continuat l’ordre del dia amb una valoració i un seguiment dels riscos associats a l’amenaça terrorista i amb una presentació dels indicadors d’activitat relacionats amb aquesta amenaça.

Finalment, s’ha revisat l’estat del compliment dels acords del 66è Gabinet de Coordinació Antiterrorista i s’han indicat noves accions, com ara el reforçament de la seguretat de l’aeroport de Barcelona, la inclusió dins del dispositiu de protecció de persones procedents d’Ucraïna i de Rússia i la integració del patrullatge en el territori amb majoria de població procedent d’aquests països.