Igualtat i Feminismes

Càrrecs assistents a la presentació a Barcelona del Postgrau de Polítiques LGBTI a la Gestió Pública.

L'Escola d'Administració Pública acull la presentació del nou Postgrau de Polítiques LGBTI a la Gestió Pública

query_builder   2 març 2022 14:05

event_note Nota de premsa

L'Escola d'Administració Pública acull la presentació del nou Postgrau de Polítiques LGBTI a la Gestió Pública

  • El Departament d’Igualtat i Feminismes, l’Escola d’Administració Pública de Catalunya i la Universitat de Lleida impulsen la primera titulació universitària de l’Estat especialitzada en polítiques públiques LGBTI.
  • El postgrau facilitarà una experiència d’aprenentatge teòrica i pràctica que prepararà a l’alumnat per dissenyar, implementar i avaluar polítiques públiques per a la igualtat efectiva i l’eliminació de qualsevol tipus de discriminació per raó d’orientació sexual, identitat de gènere o expressió de gènere.
Càrrecs assistents a la presentació a Barcelona del Postgrau de Polítiques LGBTI a la Gestió Pública.
L’auditori de l’Escola d’Administració Pública de Catalunya (EAPC) ha acollit aquest dimecres la presentació a Barcelona del nou curs de Postgrau de Polítiques LGBTI a la Gestió Pública. En l’acte hi ha participat la consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge Mestre, acompanyada de la secretària d'Igualtats, Mireia Mata Solsona; la secretària de Feminismes, Montserrat Pineda Lorenzo, i el director general de Polítiques Públiques LGBTI+, Xavier Florensa Cantons. En la seva intervenció, Verge ha subratllat que el postgrau que avui s'ha presentat és pioner: “No és estrany que ho sigui, perquè també va ser pionera la Llei 11/2014, de garantia dels drets LGBTI, una llei que ha permès desplegar tota la xarxa de serveis d’atenció integral i que ha impulsat plans de polítiques públiques LGBTI a tot el territori.”

La titulació, primera a l'Estat espanyol especialitzada en polítiques públiques LGBTI, sorgeix de la col·laboració entre la Universitat de Lleida (UdL), l’EAPC i el Departament d’Igualtat i Feminismes, amb el suport de la Diputació de Lleida. Segons el director de l’EAPC, Ismael Peña-López, la formació dona resposta a “la necessitat de trencar amb la realitat que donem per descomptada, hereva d'una cultura i uns hàbits que imprimeixen biaixos a les polítiques publiques”. “Només des de l'exercici conscient de reconèixer aquests biaixos podem corregir els vectors d'exclusió i de discriminació que pateixen alguns col·lectius pel sol fer de no haver estat tinguts en compte en el disseny i l'execució de les polítiques públiques”, ha subratllat Peña-López.

En una línia similar, la coordinadora de Compromís Social, Igualtat i Cooperació de la UdL, Núria Camps Mirabet, també coordinadora de la comissió acadèmica del postgrau, ha subratllat que “el coneixement, la formació, l'educació, la sensibilització i la recerca són, sens dubte, elements clau que han de contribuir a l’erradicació de totes les desigualtats i violències”. És en aquest marc que s'enquadra el Postgrau de polítiques LGBTI a la gestió pública: “Erradicar les desigualtats i violències per raó d'identitat de gènere o sexual amb la finalitat última de promoure el valor positiu de la igualtat i la diversitat, prestant una atenció especial a sectors de població especialment vulnerables, com és el cas de les persones transgènere”, en paraules de Camps.

Una aposta estratègica

En la presentació, la consellera ha destacat el valor que representa la col·laboració del Departament d'Igualtat i Feminismes amb la UdL i l’EAPC per a l’impuls d’aquest postgrau. D’una banda, Verge ha subratllat que “havia de ser una universitat pública qui impartís aquest postgrau”, i havia de ser de fora de Barcelona, per tal de contribuir a la descentralització de l’oferta formativa. “La Catalunya sencera és tot el territori”, ha recordat la consellera. D’altra banda, l’EAPC és “un organisme de referència per al públic objectiu del programa”, amb una llarga trajectòria en la formació de personal de l’administració pública. Amb aquest postgrau, “es dona continuïtat a la col·laboració ja existent entre l’EAPC i Igualtat i Feminismes per desenvolupar programes formatius en matèria d’igualtats”, ha explicat la consellera.

Un equip docent interdisciplinari i un enfocament interseccional

El postgrau té com a objectiu aportar els coneixements, competències i habilitats necessàries per a la construcció d’una gestió pública amb perspectiva LGBTI i interseccional, i formar al personal que presta servei a les administracions públiques catalanes en l’àmbit LGBTI. “Necessitem expertesa i especialització, perquè les polítiques públiques no es fan soles, i les bones polítiques públiques, encara menys”, ha dit la consellera.

La formació facilitarà una experiència d’aprenentatge teòrica i pràctica, que prepararà a l’alumnat per dissenyar, implementar i avaluar polítiques públiques per a la igualtat efectiva i l’eliminació de qualsevol tipus de discriminació per raó d’orientació sexual, identitat de gènere o expressió de gènere. Entre altres competències, el postgrau proporcionarà la possibilitat d’adquirir i comprendre coneixements derivats dels estudis LGBTI, i la capacitat d’avançar-se a les problemàtiques a través de la prevenció, de detectar i documentar situacions de discriminació, i d’analitzar i gestionar problemes a nivell professional i comunitari. 

La titulació s’adreça preferentment al personal tècnic referent de polítiques LGBTI dels departaments i d’altres unitats especialitzades de la Generalitat de Catalunya, dels Serveis d’Atenció Integral LGBTI, de l’Administració Local i d’altres administracions públiques. Ara bé, també s’hi pot inscriure qualsevol persona interessada en la matèria. 

El postgrau consta de 35 crèdits ECTS, que es distribueixen en cinc mòduls. Cada mòdul inclou treball presencial i en línia. El primer ofereix una mirada general cap al marc conceptual, històric i cultural en què s’emmarquen els estudis. El segon se centra en qüestions vinculades a la garantia de drets humans. El tercer aborda tècniques d’investigació i el treball final de postgrau. El quart s’enfoca en la gestió pública: contingut, aplicació i avaluació de les polítiques LGBTI. Per últim, el cinquè mòdul aporta una formació especialitzada en perspectiva interseccional, un enfocament imprescindible per al disseny i la implementació de polítiques públiques equitatives. 
   
El curs s'iniciarà el proper 6 d'abril i tindrà una durada d’un any. S'impartirà en modalitat semipresencial, en llengua catalana i castellana. Comptarà amb professorat d'universitats d'arreu de l'Estat i del Regne Unit, França i Argentina, així com amb professionals de l'administració pública catalana i amb altres persones expertes en aquest àmbit. El període d'inscripció estarà obert entre el 7 i l'11 de març, i la matrícula es podrà formalitzar entre els dies 21 i 31 del mateix mes. El curs disposa de 25 places que podrien ampliar-se, si fos necessari, fins a 35. 

“Ho necessitem, ho volem i ho farem ara”

En el tancament de la presentació, la consellera ha recollit les reflexions plantejades per Ismael Peña-López i Núria Camps Mirabet sobre la necessitat de transformar les estructures i els valors que reprodueixen desigualtats i discriminacions, i ha afegit: “No només cal fer-ho, sinó que cal fer-ho ara, perquè veiem com s’està organitzant una reacció als avenços en matèria d’igualtats. Com més força tinguem institucions, entitats i societat per fer front a la LGBTIfòbia, el racisme i la misogínia, més capacitat tindrem d’aturar-ho.

En relació amb la necessitat d'avançar amb urgència en la transformació social, Verge ha subratllat: “No només la necessitem ara, sinó que la volem ara; no volem deixar la igualtat per a les futures generacions, tenim dret a tenir-la ara”. Finalment, la consellera ha deixat clar el compromís del Govern amb aquest canvi de paradigma: “Ho necessitem, ho volem i ho farem ara. Perquè ens hem compromès a avançar cap a una societat en què totes les persones puguin ser i fer de manera lliure.