Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

La consellera Jordà amb els mitjans de comunicació aquest migdia a Mollerussa

La consellera Jordà exigeix al Govern espanyol mesures urgents per pal·liar l'impacte de la crisi d'Ucraïna en el sector agroalimentari

query_builder   11 març 2022 13:41

event_note Nota de premsa

La consellera Jordà exigeix al Govern espanyol mesures urgents per pal·liar l'impacte de la crisi d'Ucraïna en el sector agroalimentari

La consellera Jordà amb els mitjans de comunicació aquest migdia a Mollerussa
  • La titular d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural assistirà dimecres vinent a la Conferència Sectorial d’Agricultura i Desenvolupament Rural que tindrà lloc a Madrid

 

  • Aplicació estricta de la Llei de la cadena alimentària per garantir uns preus justos per als productors, flexibilització dels criteris de la PAC, importació de cereals de mercats alternatius, ajuts directes i allargament del termini de retorn dels préstecs de capital ICO, entre les mesures que Jordà reclamarà a l’executiu estatal

 

La consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà i Roura, assistirà dimecres vinent, 16 de març, a la Conferència Sectorial d’Agricultura i Desenvolupament Rural que tindrà lloc a Madrid amb un únic punt a l’ordre del dia, l’anàlisi de l’impacte de la crisi d’Ucraïna sobre el sector agrari. Jordà ha explicat que “la crisi provocada per la invasió russa a Ucraïna està tenint un impacte molt gran sobre tota l’economia de Catalunya i s’ha fet sentir de manera especial en el nostre sector agroalimentari, en els nostres pagesos i pageses, ramaders i ramaderes i també pescadors i pescadores”. En aquest sentit, la consellera ha afegit que les seves derivades “afectaran totes les baules de la cadena alimentària”.

Davant aquesta situació, Jordà ha explicat que el Departament està treballant des del primer dia en el seguiment de la situació i ha mantingut diverses reunions amb els sectors afectats. Justament ahir, es va fer una darrera reunió amb representants de les organitzacions agràries i ramaderes, dels fabricants de pinsos, de PIMEC i de Foment del Treball per analitzar les conseqüències del conflicte d’Ucraïna en el sector agroalimentari i consensuar les mesures que es reclamaran al Govern espanyol.

La consellera ha explicat, aquest migdia a Mollerussa, que en aquesta reunió: “exigirem al ministre d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Luís Planas, i al Govern espanyol l’adopció de mesures urgents per pal·liar l’impacte de la crisi sobre el nostre sector agroalimentari”. Entre les mesures que Jordà reclamarà a la Conferència Sectorial, destaquen l’aplicació estricta de la Llei de la cadena alimentària (aprovada el desembre de 2021) perquè pugui vetllar per uns preus justos per als productors, l’allargament del termini del retorn dels préstecs de l’Institut de Crèdit Oficial (ICO) i la posada en marxa d’ajuts directes per assumir l’increment de preu de matèries primeres i costos energètics als sectors ramaders, pesquers i d’indústria agroalimentària afectats.

També posarà sobre la taula la flexibilització dels criteris de la PAC per utilitzar totes les superfícies possibles per al conreu del cereal i la reducció de taxes portuàries dels ports titularitat de l’Estat als vaixells importadors de cereal. A més, exigirà l’obertura d’importació de cereals de mercats alternatius. Segons la consellera, és “prioritari obrir nous mercats per a la importació de blat de moro i també permetre l’ús de fertilitzants orgànics per fer front a la pujada del preu del fertilitzant mineral que ha estat d’un 180%”.

Jordà també ha explicat que reclamarà un replantejament global del model d’assegurança agrària i un ajut al gasoil agrícola com el que va aplicar l’Estat l’any 2005.


Escalada de preus i afectacions de mercats

Catalunya és un importador preferent del cereal ucraïnès. Actualment, el trànsit ferroviari i marítim de mercaderies a través d’Ucraïna està tancat. Un 21,77% del total de cereal importat a Catalunya és d’Ucraïna. Dins els diferents tipus de cereals (blat i mestall, sègol, ordi, civada i blat de moro), Ucraïna és el principal proveïdor de blat de moro a Catalunya: 35,73% del volum total d’importacions per valor de 222 M€.

El sègol rus i ucraïnès suposa un 31% de les importacions de sègol a Catalunya. El primer proveïdor és Polònia (37%), Rússia n’és el segon (25%) i Ucraïna el cinquè (6%)

En la setmana del 28 de febrer al 5 de març, el mercat de Chicago, que és qui marca la tendència del preu dels cereals a escala mundial, va pujar un 59%. En la mateixa setmana, el blat de moro importat a la Llotja de Barcelona va pujar una 39% i a Mercolleida el blat per a pinso, un 55%.

Aquesta espiral alcista de preus de les matèries primeres, conjuntament amb l’increment dels costos energètics (electricitat i petroli) i dels fertilitzants, impliquen un tensionament del sector ramader català (porcí, aviram i boví).

 

1  

Imatges

La consellera Jordà amb els mitjans de comunicació aquest migdia a Mollerussa

La consellera Jordà amb els mitjans de comunicació aquest migdia a Mollerussa 354

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia