Empresa i Treball

Torrent  reunió Pimec

Conseller Torrent: "Reclamem a l'Estat que actuï de forma immediata en la regulació del cost energètic per mantenir la viabilitat del teixit empresarial català"

query_builder   14 març 2022 16:53

event_note Nota de premsa

Conseller Torrent: "Reclamem a l'Estat que actuï de forma immediata en la regulació del cost energètic per mantenir la viabilitat del teixit empresarial català"

  • El titular d’Empresa i Treball ha reclamat la limitació del preu del gas i ajudes directes als sectors més afectats
  • El conseller i el president de PIMEC s’han reunit aquest matí per analitzar les afectacions que l’encariment de l’energia està provocant a les empreses

El conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, ha reclamat a l’Estat espanyol que “actuï de forma immediata en la regulació del cost energètic per mantenir la viabilitat del teixit empresarial català”. Torrent ha fet aquestes declaracions després de la trobada amb el president de PIMEC, Antoni Cañete i Martos, i diverses pimes catalanes per analitzar les afectacions que l’encariment de l’energia està provocant a les empreses del país.

El titular d’Empresa i Treball ha explicat que en aquesta reunió de treball “hem avaluat la situació per plantejar mesures urgents”, ja que “la situació és molt complicada i hi ha un elevat risc pel teixit empresarial, i per tant per a la generació de riquesa i per a la creació de llocs de treball”.

En aquest sentit, Torrent ha instat a l’Estat a que “limiti el preu del gas” i ha demanat ajuts directes als sectors més afectats. Torrent ha indicat que també caldrà actuar a mig i llarg termini en el mercat energètic. Així, el conseller ha explicat que el mercat energètic espanyol “té el pitjor dels dos sistemes preponderants a Europa:  té el pitjor del sistema més regulat i el pitjor del més liberalitzat i això afecta directament a les empreses i al conjunt de la ciutadania que cada vegada veu més difícil pagar el rebut elèctric”. Per aquest motiu ha recordat la importància de continuar amb més intensitat en la transició energètica ja que “és més necessària que mai, tant per la descarbonització com per la no dependència de mercats exteriors des d’un punt de vista energètic”. 

Per la seva banda, el president de PIMEC, Antoni Cañete, ha demanat “mesures immediates perquè en aquests moments hi ha empreses que no aixequen la persiana perquè els hi surt més car que tenir-la abaixada”. En aquest sentit, ha proposat la creació d’un comitè tècnic socioeconòmic format per representants del Govern i dels agents socials per poder prendre decisions a curt, a mitjà i a llarg termini per fer front a les greus afectacions que les pimes catalanes estan patint per l’encariment de l’energia.

D’altra banda, Cañete ha deixat palès que “no podem permetre models de mercat regulats que generin rendes excessives que afectin la competitivitat de l’economia i, per tant, ens calen sistemes de fixació justa de preus i regles de competència”. Finalment, el president de PIMEC també ha reclamat “una aposta decidida per a la transició energètica per no ser dependents en aquesta matèria i garantir un model equilibrat i respectuós amb l’entorn”.

Assessorament i acompanyament a les empreses afectades

Durant la reunió, el conseller i el president de PIMEC han acordat intensificar l’assessorament i l’acompanyament a les empreses més directament afectades a través de la finestreta que Acció, l’agència per a la competitivitat de l’empresa del departament d’Empresa i Treball, ha creat per donar suport a les empreses afectades per la crisi de subministraments. També han acordat reforçar la informació i atenció sobre els drets de les empreses davant l'extinció de contractes per part de les comercialitzadores elèctriques a través de l’Agència Catalana de Consum.

2  

Imatges

El conseller Torrent en la trobada amb el president de PIMEC, Antoni Cañete i diverses pimes catalanes per analitzar les afectacions que l'encariment de l'energia està provocant a les empreses del país

El conseller Torrent en la trobada amb el president de PIMEC, Antoni Cañete i diverses pimes catalanes per analitzar les afectacions que l'encariment de l'energia està provocant a les empreses del país 2624

El conseller Roger Torrent i Ramió amb el president de PIMEC, Antoni Cañete i Martos, i diverses pimes catalanes que han estat presents en la trobada

El conseller Roger Torrent i Ramió amb el president de PIMEC, Antoni Cañete i Martos, i diverses pimes catalanes que han estat presents en la trobada 1634