Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

boscos

Avui, Dia Internacional dels Boscos

Jornada de Boscos i Salut al Parc Natural dels Ports

query_builder   21 març 2022 16:00

event_note Nota de premsa

Avui, Dia Internacional dels Boscos

Jornada de Boscos i Salut al Parc Natural dels Ports

boscos

La jornada pretén donar a conèixer la relació entre els boscos i la salut i se celebra en el marc del Dia Internacional dels Boscos, avui dilluns 21 de març

Els pròxims dies 26 i 27 de març se celebrarà la Jornada de Boscos i Salut al Parc Natural dels Ports. Una jornada que pretén donar a conèixer la relació entre els boscos i la salut a través de les línies de treball de diferents institucions i empreses. La Jornada de Boscos i Salut busca esdevenir un espai de trobada per a les persones interessades en el vincle entre natura i salut.

La Jornada de Boscos i Salut va dirigida a professionals que treballen en l'àmbit de la salut, la conservació de la natura i l'educació, malgrat que és oberta a qualsevol persona disposada a conèixer el valor que tenen els espais naturals, i en concret els boscos, com a generadors de salut. El contacte amb la natura i els banys de bosc tenen beneficis en el tractament i prevenció de moltes malalties.

La Jornada de Boscos i Salut s'organitza a través del Departament de Salut i el Parc Natural dels Ports del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural; col·laboren el Departament d'Educació, l'Ajuntament de Roquetes, la Biblioteca Mercè Lleixà, la Universitat Rovira i Virgili, Ports Experience, l’Associació Selvans i Nakupenda Espai d’Educació Emocional. 

Aquesta experiència a les Terres de l'Ebre dóna continuïtat a tot un seguit d'iniciatives que s'estan duent a terme en els altres espais naturals de Catalunya i vol donar exemple per tal que tinguin lloc a altres espais naturals del territori.


Beneficis de la natura en la salut

Els estudis científics que demostren els beneficis per a la salut del contacte regular amb espais naturals i la pràctica d'activitat física en ells són cada vegada més precisos i concloents, i incorporen nombrosos aspectes relacionats amb la salut física i mental.

Els factors relacionats amb el medi ambient, com la qualitat de l'aire o la proximitat als espais naturals, tenen un pes de més del 20% sobre l'estat de salut i la mortalitat de les persones. És per aquest motiu que una de les quatre estratègies del nou Pla de Salut de Catalunya (2021-2025) està constituïda pels Entorns saludables, que s'alinea als objectius pel desenvolupament sostenible (ODS) de l'ONU, amb el Pla nacional per a l'Agenda 2030 i el Programa Horitzó Europa 2021-2027.

A més, s'ha creat la Taula Salut i Natura, participativa de les institucions i entitats relacionades amb la temàtica, que treballa per a la conservació de la natura com a garant de la nostra salut i benestar. També el Pla interdepartamental i intersectorial de salut pública (PINSAP) prioritza com una de les àrees d'actuació prioritàries l'entorn com a determinant de salut.

Més enllà dels beneficis passius de l'apropament a un espai natural, un entorn a l'aire lliure afavoreix una activitat física regular i ofereix oportunitats per al contacte social. A més, la natura té un impacte positiu sobre la salut mental i el benestar emocional. L'exposició directa i regular a la natura pot contribuir a una millora del patró del son, a la reducció de l'estrès i al progrés de l'estat d'ànim i l'autoestima. Al mateix temps, l'entorn natural s'associa a oportunitats per establir connexions intergeneracionals, evitar l'aïllament i establir comunitats més inclusives, cohesionades i amb conductes saludables duradores.

Propostes per gaudir de la natura i millorar el benestar

En el nostre entorn s'han posat en marxa iniciatives regionals i locals, basades en la col·laboració entre el sector de la salut i el de conservació dels espais naturals. El treball amb els municipis ha permès iniciar diversos projectes (itineraris periurbans saludables, itineraris en boscos madurs, integració d'equipaments assistencials en espais naturals, programes adreçats a col·lectius diana...), que conjuntament amb estratègies com la potenciació de la promoció de la salut en el model sanitari, la corresponsabilitat de les persones, la integració més efectiva de l'estratègia "Salut en totes les polítiques", l'impuls de la prescripció de natura, la conservació dels espais naturals (especialment en zones periurbanes) i l'increment de la recerca i l'avaluació de l'impacte d'aquestes polítiques aconseguiran que els beneficis, per a les persones i per a la natura, es facin extensives al conjunt de la societat i el territori.

Visitar un espai verd urbà cada dia, escapar-se unes hores a un espai natural cada setmana i passar un dia sencer en un parc natural un cop al mes són propostes no només per gaudir de la natura sinó també per millorar el benestar.

En síntesi, el contacte amb la natura ofereix nombroses oportunitats per promocionar la salut i prevenir la malaltia, a més de tenir impacte terapèutic i rehabilitador.

1  

Imatges

boscos

boscos 357