Empresa i Treball

.

Pas endavant de Catalunya per desplegar l'economia de l'hidrogen verd

query_builder   4 abril 2022 12:55

event_note Nota de premsa

Pas endavant de Catalunya per desplegar l'economia de l'hidrogen verd

El conseller Torrent acompanyat de la resta d'autoritats en la presentació
  • El conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, ha formalitzat aquest dilluns la participació de Catalunya al Corredor de l’Hidrogen de l’Ebre, un projecte conjunt amb Aragó, Navarra, el País Basc i el consorci d’empreses SHYNE
  • L’objectiu és accelerar el desplegament de l’economia de l’hidrogen verd per descarbonitzar la indústria, millorar-ne la competitivitat i atraure noves inversions
  • Es promouran accions en els àmbits de la producció, el transport, els usos i l’emmagatzematge amb l’objectiu de produir 250.000 tones anuals de productes derivats de l’hidrogen renovable el 2030

El conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, ha anunciat aquest dilluns que Catalunya és una de les regions impulsores del Corredor de l’Hidrogen de l’Ebre, una iniciativa de cooperació interterritorial i público-privada per accelerar el desplegament de l’economia de l’hidrogen verd. L’objectiu d’aquest projecte, que també compta amb la participació d’Aragó, Navarra, el País Basc i el consorci d’empreses SHYNE, és contribuir a la descarbonització de la indústria, millorar-ne la competitivitat i atraure noves inversions en aquests territoris.

Durant l’acte de presentació d’aquesta iniciativa a Saragossa, el titular d’Empresa i Treball ha explicat que es tracta d’un projecte “d’alt valor estratègic, amb un potencial enorme per enfortir els sistemes productius dels nostres territoris davant del repte compartit de la transició energètica”. Acompanyat per la directora general d’Indústria i consellera delegada d’ACCIÓ, Natàlia Mas, el conseller Torrent ha destacat que “la col·laboració en el desenvolupament de l’hidrogen renovable en tota la cadena de valor ofereix noves oportunitats de desenvolupament econòmic i generació de llocs de treball, al mateix temps que afavoreix la captació d’inversions i impulsa l’esforç en R+D”.

El conseller ha recordat que “la Unió Europea ha situat l’hidrogen com a vector clau per a la descarbonització en àmbits tan rellevants com el transport, les llars, la generació d’electricitat i la indústria”. En aquest sentit, ha remarcat que “la posició dels nostres territoris davant d’aquest escenari de futur immediat depèn dels passos i les decisions que prenguem ara”.

A l’acte també hi han participat el vicepresident i conseller d’Indústria, Competitivitat i Desenvolupament Empresarial del Govern d’Aragó, Arturo Aliaga; la consellera de Desenvolupament Econòmic, Sostenibilitat i Medi Ambient del Govern basc, Arantxa Tapia; el conseller de Desenvolupament Econòmic i Empresarial de Navarra, Mikel Irujo; i el conseller delegat de Repsol, Josu Jon Imaz, en representació de SHYNE.

Amb la posada en marxa d’aquest projecte, els impulsors compartiran informació, analitzaran i estudiaran actuacions complementàries per establir sinergies entre les diferents iniciatives territorials. Així, es promouran accions en tots els àmbits -producció, transport, usos i emmagatzematge- amb l’objectiu d’instal·lar una capacitat de producció de 400 MW el 2025 i d’1,5 GW el 2030.

De fet, la voluntat del projecte és assolir una producció de 250.000 tones anuals de productes derivats de l’hidrogen renovable com el metanol, l’amoníac o els combustibles sintètics el 2030. També s’impulsarà la creació d’una xarxa de 20 hidrogeneres el 2025 amb l’objectiu d’arribar als 100 punts el 2030 per facilitar el desplegament del seu ús en el transport terrestre, marítim i ferroviari. A més, s’impulsaran projectes transfronterers en l’àmbit de l’emmagatzematge i transport de l’hidrogen renovable amb el sud de França per afavorir la interconnexió amb Europa. 

Un àmbit estratègic a Catalunya

Catalunya presenta una concentració única de factors d'entorn que la fan especialment adequada per al desenvolupament de l'hidrogen com a vector energètic i de les cadenes de valor associades, un ecosistema industrial i portuari de primer nivell i capacitats tecnològiques i de coneixement necessàries per desplegar aquest vector energètic que serà palanca de creixement econòmic i sostenibilitat. Catalunya és una de les regions líders en l’àmbit de la química i l’energia -amb el primer polígon petroquímic del sud d’Europa-, compta amb una sòlida base industrial amb potencial demandant d’hidrogen, infraestructures portuàries de primer ordre i un extens sistema de coneixement universitari i centres d’R+D en aquest àmbit.

En aquest sentit, el projecte de Corredor de l’Hidrogen de l’Ebre presentat aquest dilluns se suma a les iniciatives posades en marxa per Catalunya per accelerar el desenvolupament d’aquest tipus d’energia renovable. És el cas de l’Hydrogen Valley of Catalonia (H2 ValleyCAT), que compta amb més de 100 entitats i actua com una plataforma aglutinadora de totes les iniciatives al voltant de l’hidrogen verd a Catalunya. De fet, es tracta d’un dels 27 projectes emblemàtics identificats per la Generalitat amb la col·laboració d’experts i agents econòmics i socials del país de cara la captació de fons Next Generation.

 

Segueix-nos a les xarxes _________________________________________________________

 

1  

Imatges

El conseller Torrent acompanyat del vicept i conseller d'Indústria, Competitivitat i Desenvolupament Empresarial del Govern d'Aragó, Arturo Aliaga; la consellera de Desenvolupament Econòmic, Sostenibilitat i Medi Ambient del Govern basc, Arantxa Tapia; el conseller de Desenvolupament Econòmic i Empresarial de Navarra, Mikel Irujo; i el conseller delegat de Repsol, Josu Jon Imaz, en representació de SHYNE, entre d'altres autoritats

El conseller Torrent acompanyat del vicept i conseller d'Indústria, Competitivitat i Desenvolupament Empresarial del Govern d'Aragó, Arturo Aliaga; la consellera de Desenvolupament Econòmic, Sostenibilitat i Medi Ambient del Govern basc, Arantxa Tapia; el conseller de Desenvolupament Econòmic i Empresarial de Navarra, Mikel Irujo; i el conseller delegat de Repsol, Josu Jon Imaz, en representació de SHYNE, entre d'altres autoritats 179

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia