Empresa i Treball

SOC

El SOC destina 18 milions d'euros als programes d'orientació i acompanyament a la inserció laboral

query_builder   5 abril 2022 17:01

event_note Nota de premsa

El SOC destina 18 milions d'euros als programes d'orientació i acompanyament a la inserció laboral

La convocatòria del Programa Orienta preveu atendre més de 20.000 persones treballadores desocupades o en situació de precarietat laboral

Les administracions locals i entitats poden sol·licitar la subvenció a partir de demà i fins al 28 d’abril

SOC

El Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC) ha publicat avui la convocatòria de subvencions del Programa Orienta, que finança amb 18 milions d’euros els serveis d’orientació laboral i d’acompanyament a la inserció de persones desocupades i en situació de precarietat laboral que realitzen les administracions locals i entitats del país.

Es tracta d’un nou programa propi que té per objectiu la realització d’un servei personalitzat d’orientació professional i d’acompanyament a la inserció per millorar l’ocupabilitat de les persones demandants d’ocupació i facilitar la seva inserció laboral.

Aquest programa suposa la fusió de dos anteriors: el Programa d’orientació i acompanyament a la inserció i el Programa Ubicat. Amb aquesta convocatòria es preveu atendre més de 20.000 persones treballadores durant un any per millorar la seva ocupabilitat.

Les administracions locals i entitats poden sol·licitar la subvenció del Programa Orienta a partir de demà, 6 d’abril, i fins al 28 d’abril. El termini d’execució del programa és de 12 mesos i s'inicia l'endemà de la notificació d'atorgament de la subvenció.

L'orientació és un element central de les polítiques d'ocupació en un món laboral i un context socioeconòmic en constant transformació i incertesa, i es considera un procés que ha de ser constant al llarg de la vida. Aquest nou programa consisteix en un procés d’orientació professional personalitzat, assessorament i informació per a l’ocupació mitjançant el qual s’acompanya la persona participant en la definició del seu projecte professional per tal que assoleixi un coneixement, desenvolupament i millora de les seves potencialitats i competències, amb la finalitat d’aconseguir una presa de decisions adient per a la seva inserció.

Atès que l'ocupabilitat té una dimensió multifactorial, és necessari que l'actuació d'orientació es realitzi amb una perspectiva integral on es tingui en compte el conjunt de variables que condicionen la inserció de la persona participant i quins són els serveis i recursos complementaris del territori que contribueixen a l'assoliment dels objectius plantejats.

Poden ser beneficiàries d'aquesta subvenció  les administracions locals de Catalunya (o els seus organismes autònoms o les entitats amb competència en matèria de polítiques actives d'ocupació) i les entitats privades amb personalitat jurídica pròpia, amb o sense ànim de lucre, constituïdes legalment i amb establiment operatiu a Catalunya.

Les persones destinatàries d’aquest programa són les persones treballadores demandants d'ocupació en situació d'atur, i també les persones treballadores que es troben en situació de precarietat laboral: aquelles que malgrat estar ocupades tenen una inestabilitat o incertesa respecte a la continuïtat en el seu lloc de treball, unes condicions laborals deficitàries, insuficiència d'ingressos, i reducció (o inexistència) de protecció per desocupació i beneficis socials. Totes les persones participants han d'estar inscrites al SOC amb la demanda d’ocupació activa en el moment d'iniciar el programa orienta, i poden ser derivades per les Oficines de Treball del SOC o provenir de la borsa pròpia de l'entitat beneficiària.