Direcció General de Comunicació

mossos

Interior preveu 39 actuacions en l'àmbit de la seguretat i les emergències per fer front a la crisi d'Ucraïna

query_builder   5 abril 2022 10:47

event_note Nota de premsa

Interior preveu 39 actuacions en l'àmbit de la seguretat i les emergències per fer front a la crisi d'Ucraïna

El Departament d’Interior recull en un informe les principals actuacions en l’àmbit de la seguretat i de les emergències previstes per donar resposta a la crisi d’Ucraïna. En total, s’han dissenyat un total de 39 mesures, algunes ja iniciades i d’altres en previsió d’execució, que s’han definit tenint en compte els àmbits competencials del Departament.

La Direcció General de la Policia ha augmentat la presència policial per millorar la sensació de seguretat a la xarxa viària catalana i ha reforçat les actuacions de vigilància preventiva, a més de mantenir una locució i contacte constant amb representants de col·lectius ucraïnesos i russos presents a Catalunya.

A més, s’han identificar i protegit llocs i espais vinculats amb la comunitat ucraïnesa i russa a Catalunya com els consolats d’Ucraïna, Rússia i els EUA, llocs d’interès d’ambdues comunitats i es reforçarà el servei de protecció i seguretat a la Fira de Barcelona o qualsevol altre punt d’atenció i acollida de persones refugiades ucraïneses.

Alhora, s’ha establert una coordinació institucional amb les diverses administracions, institucions i serveis i amb d’altres entitats d’emergències per a la millora de l’atenció de les persones refugiades.

També s’implementaran mesures extraordinàries de ciberseguretat per a la prevenció d’atacs i protecció de les infraestructures tecnològiques de la Direcció General de la Policia i es reforçarà la seguretat pública de Catalunya a través dels Plans de seguretat adaptant els  dispositius ordinaris i de reforç del Programa Operatiu Específic Antiterrorista.

La Direcció General de la Policia preveu reforçar també la seguretat als punts d’arribada i/o acollida d’immigració ucraïnesa desplaçada per la guerra, així com les mesures per a la prevenció de l’activitat de captació dels grups criminals d’explotació sexual de menors i joves que arriben a Catalunya. En aquest sentit, s’elaborarà material informatiu per prevenir ser víctimes de grups i organitzacions criminals dedicades al tràfic d’éssers humans. Aquest material estarà disponible en ucraïnès.

Pel que fa a la Direcció General de Protecció Civil s’ha previst l’aprovació amb caràcter d’urgència de la revisió del Pla territorial de Protecció Civil de Catalunya (PROCICAT) per reforçar la coordinació dels serveis bàsics i el suport a la resposta a crisis migratòries i l’activació amb caràcter excepcional de la taula de seguiment dels serveis bàsics del PROCICAT. L’objectiu és preveure els recursos materials bàsics necessaris per l’atenció a les persones refugiades en cas d’emergència i per coordinar la resolució de possibles incidències en el subministrament general de serveis essencials.

Al mateix temps, es revisaran els centres d’acollida previstos als plans de protecció civil municipal per comprovar-ne les capacitats i la disponibilitat per donar suport a l’atenció a persones refugiades en cas d’emergència i es mobilitzarà amb caràcter d’urgència personal especialitzat en coordinació d’emergències per incorporar-se als equips de resposta del Mecanisme Europeu de Protecció Civil actuants en diversos punts del territori Europeu afectat per la crisi migratòria.

Des del CAT112 es preveu donar a conèixer el 112 com a telèfon únic per comunicar qualsevol tipus d’emergència entre les persones refugiades que arriben a Catalunya, tot informant-los que el servei permet comunicar-s’hi en idioma ucraïnès. El servei permet comunicar-s’hi en idioma ucraïnès, a més d’en 50 idiomes més, entre els quals el català, castellà, anglès, francès i alemany.

L’Institut de Seguretat Pública de Catalunya realitzarà dues edicions del Curs de tràfic d’éssers humans, una acció formativa específica que s’impartirà  als membres de la Policia de la Generalitat – Mossos d'Esquadra, sobretot als integrants de la unitat especialitzada.

Des del Servei Català de Trànsit es faran accions comunicatives per fomentar el coneixement de la instrucció de la Direcció General de Trànsit que autoritza als refugiats ucraïnesos a conduir per l’Estat amb el carnet ucraïnès durant un any, així com a bescanviar-lo per un de l’Estat Espanyol seguint els tràmits establerts. Aquestes accions es duran a terme durant el mes d’abril.

El Cos d’Agents Rurals, en col·laboració amb el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, participarà en el programa específic de seguiment del Protocol que estableix les mesures excepcionals aprovades per l’arribada de persones refugiades amb animals de companyia.