Acció Exterior i Unió Europea

L'Institut Escola Mare de Déu del Portal de Batea guanya el premi Participa a l'Escola en la categoria de poblacions de menys de 20.000 habitants.

Consellera Alsina: "Volem introduir la cultura de la participació a totes les escoles i instituts de Catalunya"

El premi Participa a l'Escola augmenta la seva dotació un 45% i reconeixerà més centres educatius

query_builder   8 abril 2022 14:27

event_note Nota de premsa

Consellera Alsina: "Volem introduir la cultura de la participació a totes les escoles i instituts de Catalunya"

El premi Participa a l'Escola augmenta la seva dotació un 45% i reconeixerà més centres educatius

El Departament d’Acció Exterior i Govern Obert potenciarà la dotació del premi Participa a l’Escola, amb l’objectiu d’“introduir la cultura de la participació ciutadana en la nostra societat i fer-la arribar a totes les escoles i instituts de Catalunya”. Ho ha explicat aquest divendres la consellera Victòria Alsina des de Batea, en l'acte de lliurament del guardó a l’Institut Escola Mare de Déu del Portal.

L'Institut Escola Mare de Déu del Portal de Batea guanya el premi Participa a l'Escola en la modalitat de poblacions de menys de 20.000 habitants.

El premi, que convoca anualment la Secretaria de Govern Obert, reconeix les iniciatives que fomenten la participació de l’alumnat als centres de primària i secundària. En la propera edició, s’augmenta la dotació, de 5.500 a 8.000 euros, i reconeixerà quatre centres educatius. La convocatòria està oberta des del 30 de març i es poden presentar projectes fins l’1 d’agost.

En l’edició del 2021, l’Institut Escola Mare de Déu del Portal de Batea ha estat el guanyador en la categoria de municipis de menys 20.000 habitants. El centre ha impulsat el projecte ‘Fem Cooperativa’, que ha consistit en la creació de dues cooperatives gestionades per l'alumnat dedicades a la promoció dels productes agrícoles de la Terra Alta. A través d’aquesta iniciativa, els estudiants de 3r d’ESO s’han introduït en l’economia social i solidària.

La consellera Alsina ha visitat el centre aquest divendres, on ha lliurat un diploma de reconeixement a l’alumnat. Alsina els ha felicitat per la iniciativa, que ha considerat “un bon exemple per a la resta d’escoles del país” ja que “els alumnes passen a ser protagonistes i posen en pràctica els coneixements adquirits”. També ha destacat la incorporació de la participació per “compartir idees per fer un projecte de manera conjunta, que ha permès identificar un problema, trobar una solució, fer-la realitat, generar oportunitats i connectar amb altres actors i entitats de la comarca”.

En aquest sentit, la consellera ha posat en valor que ‘Fem Cooperativa’ ha tingut un impacte “excepcional” sobre el centre i la comunitat, ja que part dels beneficis obtinguts s'han destinat a dues entitats socials. Concretament, han col·laborat amb l’organització Rebrotem, creada per ajudar als boscos i persones afectades pel gran incendi de la Ribera d’Ebre, les Garrigues i el Segrià, i l’entitat Jeroni de Moragas, que treballa per la inclusió de les persones amb discapacitat intel·lectual.

L’alcalde de Batea, Joaquim Paladella, ha fet un agraïment especial a l’equip docent i ha posat en valor el projecte pedagògic de l’Institut Escola Mare de Déu del Portal, del qual també n’ha destacat la participació en diferents projectes d’intercanvi amb centres d’arreu d’Europa. “El despoblament als pobles petits és un repte molt gran”, ha recordat Paladella, que ha afegit: “el fet que els alumnes des de l’escola coneguin els productes de la nostra terra és molt important, si som capaços fer-nos nostres els valors del treball a la vinya i els incorporem al nostre ADN, podrem revertir aquesta situació”.

Teresa Castelló, professora de l’Institut Escola Mare de Déu del Portal, ha destacat l’objectiu de formar alumnes “competents, emprenedors i plurilingües, que sàpiguen cooperar, decidir, posar-se d'acord i crear idees de negoci que puguin dur a terme a la comarca, a més de valorar els productes de proximitat”.

La primera edició del premi Participa a l’Escola va tenir lloc l’any 2009, i des de llavors s’han valorat més de 300 projectes de centres de primària i secundària. Enguany, els centres guanyadors han estat l’Escola Joan Miró de Barcelona en la modalitat de centres en poblacions de més de 20.000 habitants, i l’Institut Escola Mare de Déu del Portal de Batea en la modalitat de poblacions de menys de 20.000 habitants.