President

El president Aragonès durant l'entrega del Premi Internacional a Judith Butler.

El president Aragonès reconeix el compromís cívic i la voluntat transformadora de Judith Butler

query_builder   27 abril 2022 20:48

event_note Nota de premsa

El president Aragonès reconeix el compromís cívic i la voluntat transformadora de Judith Butler

  • El cap de l’Executiu encapçala l’entrega del Premi Internacional Catalunya
El president Aragonès durant l'entrega del Premi Internacional a Judith Butler.
El president Aragonès durant l'entrega del Premi Internacional a Judith Butler.

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha encapçalat aquesta tarda el lliurement del XXXIII Premi Internacional Catalunya a Judith Butler. Durant el seu parlament, el president Aragonès ha reconegut el “compromís cívic i social” de Butler, de qui ha dit ser “un exemple d’inconformisme i de voluntat transformadora” i “referent pel país que volem construir”.

Ens ha ensenyat que quan es parla d’igualtat, que quan es parla de sexualitat, també es parla d’economia, de sociologia, de psicologia”, ha recordat Aragonès.

El cap de l’Executiu ha assegurat que Butler ha contribuït a “trencar dicotomies per poder descobrir el gènere en totes les seves dimensions, contribuint a visualitzar noves fronteres fins ara invisibles però que ens limitaven”.

El president Aragonès ha recordat que perquè la societat avanci “és imprescindible sortir de la comoditat de les simplificacions” i atendre la realitat des de la diversitat i la pluralitat perquè, tot i ser un repte complex, és més ric i permet “incloure a totes les persones”. I en aquest sentit, ha refermat el compromís del Govern a lluitar contra tota forma de desigualtat i discriminació.

En la seva intervenció, Judith Butler ha agraït el premi i ha reconegut que era un honor compartit amb els seus aliats i interlocutors així com amb camps diversos com la filosofia, la literatura, els estudis feministes i trans o l’ètica, entre d’altres. Butler, que també ha parlat del canvi climàtic o la pandèmia, ha recordat els efectes que està tenint la guerra d’Ucraïna. “Quines són les obligacions globals de proporcionar allotjament, pertinença, alimentació, assistència sanitària i estatus legal a totes les persones del món? La guerra, la pandèmia, la destrucció climàtica i el desplaçament forçós no han convertit això en la qüestió ètica central dels nostres temps?”, s’ha preguntat.

L’acte, celebrat al Palau de la Generalitat, ha comptat amb la participació de la presidenta delegada del jurat del PIC, Mary Ann Newman; i la catedràtica de literatura francesa i estudis de gènere de la Universitat de Barcelona, Marta Segarra i Montaner.

El jurat del Premi Internacional de Catalunya ha reconegut Judith Butler com a referent del feminisme contemporani, posant en valor que la seva obra “ha revolucionat i transformat la teoria feminista amb els seus estudis sobre el gènere, el seu activisme pels drets de gais i lesbianes i el seu suport al moviment queer”. També en destaca que la seva teorització “permet defugir les visions binàries i fixes perquè les persones puguin viure més lliures”.

Premi Internacional Catalunya

La Generalitat de Catalunya va crear el 1989 el Premi Internacional Catalunya, amb tres propòsits clars: reconèixer i estimular els creadors, oferir als catalans exemples de la més alta qualitat i exigència en tots els aspectes, i situar Catalunya a l’escena dels grans guardons internacionals. El Premi està dotat amb 80.000 euros i l’escultura “La clau i la lletra” d’Antoni Tàpies.

3  

Imatges

Un instant de l'acte d'entrega del Premi Internacional a Judith Butler.

Un instant de l'acte d'entrega del Premi Internacional a Judith Butler. 5396

El president Aragonès durant l'entrega del Premi Internacional a Judith Butler.

El president Aragonès durant l'entrega del Premi Internacional a Judith Butler. 3992

Judith Butler durant l'acte del Premi Internacional Catalunya.

Judith Butler durant l'acte del Premi Internacional Catalunya. 2924