Mossos d'Esquadra

Els Mossos d'Esquadra desmantellen un grup criminal que feia estafes bancàries, falsificava targetes de crèdit i venia articles robats

Els Mossos d'Esquadra desmantellen un grup criminal que feia estafes bancàries, falsificava targetes de crèdit i venia articles robats

query_builder   30 abril 2022 12:39

event_note Nota de premsa

Els Mossos d'Esquadra desmantellen un grup criminal que feia estafes bancàries, falsificava targetes de crèdit i venia articles robats

  • Els estafadors enviaven massivament SMS maliciosos de presumptes empreses de transport o de Correos, que reclamaven un pagament d’1,99 euros d’un tràmit pendent necessari per rebre un paquet
  • A través d’aquests pagaments obtenien les claus bancàries de les víctimes amb què falsificaven targetes de crèdit
  • Els agents van recuperar material valorat en prop de 200.000 euros, entre el qual hi havia telèfons mòbils i ordinadors amb un valor de 164.000 euros

Agents de la Policia de la Generalitat-Mossos d’Esquadra de la Unitat d’Investigació de la comissaria de Premià de Mar van detenir dues persones, de 19 i 20 anys, que es dedicaven a les estafes bancàries a través del mètode del phishing o de l’smishing. A banda, els policies també investiguen dues altres persones que estan en crida i cerca i que formaven part del grup criminal. El grup està relacionat amb delictes d’estafes bancàries, de falsificació de targetes de crèdit, receptació, robatoris amb força i furts, comesos tant a Catalunya com en d’altres zones de l’Estat Espanyol.

Els fets es remunten a mitjan gener quan els Mossos d’Esquadra van saber que un menor d’edat estava fent compres fraudulentes en un establiment de Permià de Mar. El menor va explicar als agents que havia de comprar telèfons mòbils amb diverses targetes de crèdit que anaven a nom de persones diferents, a canvi de diners. Aquests telèfons els havia d’entregar a un home que els agents van identificar i que ja tenia antecedents policials anteriors per delictes contra el patrimoni.

Arran d’aquests fets, els investigadors van iniciar una investigació que va permetre relacionar l’ús fraudulent de targetes falsificades amb una estafa massiva, feta a través d’SMS i per correu electrònic, amb afectació a víctimes de tot el territori estatal.

La mecànica per dur a terme l’estafa que detallaven les víctimes tenia elements coincidents en totes les denúncies:

-Rebien un correu electrònic o un missatge SMS al mòbil d’una empresa de transports o d’altres empreses com Correos o entitats bancàries.

-Els notificaven un problema amb un enviament pendent i els indicaven que faltava abonar 1,99 euros per rebre el paquet que esperaven. En el cas de simular ser una entitat bancària, les víctimes eren avisades que el seu compte havia estat vulnerat i que calia canviar la contrassenya.

-Al missatge s’hi adjuntava un enllaç que redirigia a una pàgina web on hi havien d’escriure les seves dades bancàries

-Un cop en poder de les dades, els estafadors ja podien accedir al seus comptes corrents i operar per fer compres a establiments

Els investigadors van poder corroborar l’existència d’una gran quantitat de compres de material electrònic fetes amb targetes falsificades per un valor de més de 75.000 euros. Les targetes s’introduïen en diversos telèfons mòbils amb els quals feien les transaccions. D’aquesta manera pagaven a través dels TPV contactless dels comerços i l’operació no requeria de la introducció del número PIN. Feien les compres en establiments de Premià de Mar, Mataró, Badalona, Barcelona i Roda de Barà.

Les denúncies relacionades amb aquesta estafa es repartien per tot l’Estat, amb casos a Sabadell, Premià de Mar, Albacete, Madrid, Melilla, Sevilla, Eivissa, Marbella i Ciudad Real. Per aquesta raó els investigadors van treballar coordinadament amb la Policia Nacional i amb la Guàrdia Civil per recollir el gruix de denúncies relacionades amb  aquest grup criminal.

Arran de la identificació d’un dels presumptes autors i els indicis recollits, el 25 d’abril els investigadors van fer tres entrades i escorcoll a les localitats de Badalona, de Sant Adrià de Besòs i de Premià de Mar. Les entrades van ser autoritzades per Jutjat d'instrucció núm. 2 de Mataró.

Al domicili de Badalona es van localitzar una gran quantitat de mòbils d’alta gamma i ordinadors. També hi havia un datàfon que probablement servia als autors per fer el cobrament del material robat que venien. En aquest domicili els policies van detenir un dels presumptes autors. En un domicili de Premià de Mar es va localitzar telèfons mòbils i documentació. Finalment, en dos trasters de Sant Adrià de Besòs s’hi van trobar mòbils i ordinadors empaquetats i preparats per a la seva distribució. A més, en l’escorcoll dels pisos els agents van localitzar material electrònic que havia estat robat en diverses localitats de Catalunya.

Els agents van fer el segon detingut a la localitat de Permià de Mar. A banda, hi ha una tercera persona denunciada i tres més no han estat localitzades i es troben en cerca per aquests fets.

Amb aquesta investigació s’han resolt 90 fets delictius entre furt, robatoris amb violència i intimidació, robatoris amb força a empreses i robatoris amb força a l’interior de vehicles. A més, s’ha desarticulat un dels punts de receptació amb més activitat de l’àrea metropolitana de Barcelona a la ciutat de Badalona.

El dispositiu policial també ha permès recuperar 169 telèfons mòbils, 61 dels quals havien estat denunciats prèviament, 40 ordinadors, tres tauletes i 2.500 euros en efectiu. L’objectiu del grup criminal era enviar els objectes a l’estranger a través d’un empresa de paqueteria.

Un dels arrestats es troba intern en un Centre d’Internament per Estrangers. L’altre va passar a disposició jutjat de guàrdia de Mataró que va decretar la seva llibertat amb càrrecs.

La investigació no està tancada i no es descarten més detencions.

Davant de situacions similars, si heu estat víctima d’una estafa d’aquestes característiques és molt important que us adreceu a una comissaria a presentar denúncia:

-Contacteu amb la vostra entitat bancària i cancel·leu les targetes compromeses 

-Proporcioneu les captures de pantalla del missatge o SMS que heu rebut, on hi aparegui l’enllaç web

-Aporteu informació bancària que acrediti els moviments o càrrecs bancaris

Si coneixeu d’algú que hagi estat víctima d’una estafa, ni el revictimitzeu, ni banalitzeu la seva situació. 

 

La prevenció és clau per evitar ser víctima d’una estafa.

-Si rebeu un correu electrònic o un SMS d’aquestes característiques:

-No obriu els enllaços adjunts

-Si els obriu, no faciliteu dades personals ni bancàries

-Si teniu dubtes, contacteu amb l’organisme o empresa que suposadament us ha enviat el missatge a través dels seus canals oficials, per verificar-ho

Per a més informació, contacteu amb nosaltres a través del correu electrònic internetsegura@gencat.cat

 

Àrea de Comunicació
Granollers, 30 abril de 2022

5  

Imatges

Imatge 1

Imatge 1 324

Imatge 2

Imatge 2 73

Imatge 3

Imatge 3 47

Imatge 4

Imatge 4 227

Imatge 5

Imatge 5 224