Bombers

Exposició de bombers

Berga obre les portes a l'exposició 'Bombers 40 anys' que commemora 40è aniversari de la Direcció General de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvaments

query_builder   3 maig 2022 18:29

event_note Nota de premsa

Berga obre les portes a l'exposició 'Bombers 40 anys' que commemora 40è aniversari de la Direcció General de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvaments

  • La mostra, de caràcter itinerant, es podrà visitar a la Biblioteca Ramon Vinyes i Cluet fins al pròxim 23 de juny
  • L’han organitzada 14 membres de la Direcció General, que dediquen el seu temps lliure a la recuperació, conservació i divulgació del material històric dels Bombers de la Generalitat
Acte d'inauguració de l'exposició

Aquesta tarda, Bombers de la Generalitat ha inaugurat a Berga l’exposició ‘Bombers 40 anys’, amb què es repassen les quatre dècades d’història de la Direcció General de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments (DGPEIS). La mostra es podrà visitar a la sala d’audiovisuals de la biblioteca Ramon Vinyes i Cluet (plaça Europa, 1) fins al pròxim dia 23 de juny. La inauguració ha corregut a càrrec de l’alcalde de Berga, Ivan Sànchez; del cap dels Bombers de la ciutat, Lluís Fernández, i de la bibliotecària Anna Graupera

En el transcurs de la inauguració, el cap de Parc dels Bombers de Berga, Lluís Fernández, ha destacat l'esforç fet pels membres de la comissió organitzadora de la mostra, consultant arxius i documentació, recuperant i restaurant material i vehicles antics del servei i fer possible l'exposició. L'alcalde, Ivan Sànchez, per la seva banda, ha agraït als Bombers el compromís amb la societat, no només quan hi ha un gran incendi forestal; "sou un referent de país", ha dit. Finalment, la bibliotecària Anna Graupera, ha remarcat la tasca que està fent actualment la DGPEIS per animar les dones a formar part del Cos de Bombers i corregir, d'aquesta manera un dèficit històric, ja que actualment la dona representa tan sols el 2% del personal operatiu als Parcs. 

L’exposició ha estat comissionada pel Grup 14x40 i explica els orígens de la DGPEIS, creada pel Decret 93/1980 de 27 de juny; el seu funcionament actual i els reptes de futur, especificats en el Pla Estratègic 2025. Nou maniquins reforcen el discurs historiogràfic, mostrant els 4 uniformes d’intervenció que han tingut els Bombers de la Generalitat des del 1980, i els dels grups operatius del Cos, entre d’altres (GRAF, GRAE, els Equips de Prevenció Activa Forestal, el personal tècnic operador de control o els auxiliars d’ofici forestal).
Acte d'inauguració de de l'exposició

El treball històric als Bombers de la Generalitat

El grup 14x40, que n’ha estat la comissió organitzadora, la integra personal de la DGPEIS que, a banda de la seva feina rutinària, dedica part del seu temps a la conservació i la divulgació del patrimoni històric dels Bombers de la Generalitat: vehicles, eines, documentació escrita, material fotogràfic i memòria oral de les persones que són part essencial d’aquestes quatre dècades.

En la comissió hi ha bombers en actiu i jubilats, i personal de diferents serveis administratius de la DGPEIS. Entre totes aquestes persones hi ha historiadors professionals, especialitzats en l’àmbit dels bombers, documentalistes i tècnics de l’Associació de Restauradors de Vehicles Antics de Bombers, amb seu al Parc de Manresa. Els membres del Grup ja han organitzat exposicions històriques sobre els bombers en altres punts de Catalunya i han publicat diversos llibres monogràfics.

L’exposició ‘Bombers 40 anys’ ha estat produïda per Molècula SL. La mostra recorrerà diversos punts del país. Després de Berga, la itinerància continuarà a Manresa, Vic i Terrassa abans de continuar a les comarques de Girona. A  Berga es podrà visitar cada tarda, de dilluns a divendres, entre les 15.30h i les 20h. I dimecres i divendres, també als matins, entre 10h i 13.30h. Dissabtes serà obert entre les 09.30 i les 13.30h.

Llagostera acull la mostra ‘Olor de cremat

La de Berga no és l’única exposició sobre Bombers que hi ha actualment al país. Des del passat dia 10 d’abril es pot visitar a l’espai La Temporal de Can Caciques Centre d’Interpretació de Llagostera, la mostra ‘Olor de cremat’. El seu element central és una bomba d’aspiració-impulsió per extingir incendis que l’Ajuntament de la vila va adquirir al 1875 per 1.450 pessetes. Amb aquesta eina es pot explicar el creixement industrial i urbanístic de Llagostera, associat a la producció de suro. La mostra es pot visitar cada dia, de dilluns a diumenge, de 10 a 14h.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia