Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

Presentació de l'estudi

Es promouen dos estudis per determinar l'afluència, freqüentació i caracterització dels visitants de Siurana i la capacitat de càrrega de l'àrea d'escalada

query_builder   13 maig 2022 10:30

event_note Nota de premsa

Es promouen dos estudis per determinar l'afluència, freqüentació i caracterització dels visitants de Siurana i la capacitat de càrrega de l'àrea d'escalada

  • Les conclusions permetran fixar les bases per a una gestió sostenible del flux turístic a Siurana i les activitats en els espais naturals del seu entorn
  • El treball s’emmarca en el Pla de dinamització de la Carta Europea de Turisme Sostenible que impulsen el Parc Natural de la Serra de Montsant i el Consell Comarcal del Priorat, amb el suport del Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona
Els estudis s'han presentat aquesta setmana davant dels membres de la Taula de Turisme Sostenible
Els estudis s'han presentat aquesta setmana davant dels membres de la Taula de Turisme Sostenible

L’àrea de Siurana rep anualment 419.000 visitants atrets per aquest nucli de població del terme municipal de la Cornudella de Montsant, i també per la pràctica d’activitat física i esportiva en aquest l’entorn natural. Així es desprèn d’un estudi elaborat en el marc de les accions i la dinamització de la Carta Europea de Turisme Sostenible (CETS), que impulsen el Parc Natural de la Serra de Montsant i el Consell Comarcal del Priorat, amb el suport del Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona.

Aquest treball, i també un segon estudi sobre la capacitat de càrrega de la pràctica de l’escalada esportiva a Siurana, s’han presentat aquesta setmana davant dels membres de la Taula de Turisme Sostenible que forma part dels òrgans de treball de la CETS.

Afluència, freqüentació i característiques dels visitants de Siurana

El Grup d’investigació social i educativa de l’activitat física i l’esport de l’Institut Nacional d'Educació Física de Catalunya de la Universitat de Lleida, amb la coordinació de la doctora Estela Farias, ha estat l’encarregat d’analitzar durant el període de tot un any, el passat 2021, l’afluència, el tipus d’usos, les característiques i el comportament dels visitants en les zones objecte d’estudi. S’hi han tingut en compte tres punts diferents de mostreig: el poble de Siurana, l’àrea del pantà en el seu accés nord, i la zona del pantà en el seu accés sud (Arbolí).

Entre els principals resultats de l’estudi destaca que el nucli de població concentra el 53% de les visites del conjunt de les tres àrees estudiades. Al llarg de l’any 2021, un total de 266.431 persones van visitar aquest indret, i els mesos de juliol, agost i octubre van ser els que van registrar una major afluència, amb un 41% del volum de visitants de tot l’any.

D’acord amb les dades obtingudes a partir de 535 enquestes, la meitat dels visitants tenen entre 26 i 45 anys; hi ha una major presència d’homes (un 69,9%), i una aclaparadora majoria (82%) resideixen a les comarques de Tarragona i Barcelona, concretament un 42% i un 40%, respectivament. Pel que fa al mitjà utilitzat per al desplaçament, un 72,3% ho fa en vehicle particular i d’aquests, un 28% utilitza furgonetes o caravanes. Més de la meitat, un 57%, visita la zona per primer cop i gairebé la meitat, el 48,6%, viatja en parella. La mitjana de persones que viatgen en grup és de tres visitants, i el temps d’estada és de 5,5 dies de mitjana.

Els resultats de l’estudi també assenyalen que un 43% de persones s’allotgen a la comarca durant la seva estada, davant del 57% que no ho fa. Tenint en compte que la despesa mitjana que genera cada visitant en concepte de restauració, compra de productes, pernoctació, etc. és de 15,73 €, l’afluència a la zona genera un impacte econòmic directe que se situa al voltant dels 6.600.000 euros per any.

En relació amb el tipus d’activitat, el 52% de les persones enquestades opten per romandre al poble de Siurana. Segueixen per aquest ordre la pràctica de l’excursionisme (14%) i de l’escalada (12%).

 

Capacitat de càrrega turística de la pràctica de l’escalada a Siurana

Pel que fa a la capacitat de càrrega de la pràctica d’escalada en roca a la zona, s’observa una elevada concentració d’usos en sectors concrets, com demostra el fet que cinc d’aquests sumen gairebé el 50% de la pràctica de l’escalada a la zona.

El treball situa la capacitat de càrrega dels espais destinats a l’escalada en 87.593 visites/usos anuals. Es tracta d’una xifra globalment molt inferior a la realment registrada durant l’any objecte d’estudi, el passat 2021. Tot i així, s’han identificat alguns excedents de visites i usos en alguns sectors concrets i durant determinats mesos de l’any, especialment d’octubre a gener.

 

Elevat grau de satisfacció dels visitants

Les enquestes realitzades mostren un grau de satisfacció força elevat dels visitants a les diferents àrees de Siurana i el seu entorn, on s’ha avaluat l’afluència i freqüentació. Les zones d’aparcament es consideren correctes o molt correctes en un 82% dels casos. Aquesta bona valoració s’eleva al 94% pel que fa a la senyalització de la xarxa principal d’itineraris i als punts d’informació, i arriba al 92% en matèria de restauració a la zona. La valoració global de la visita és de 4,6 punts dins d’una escala d’1 a 5.

Els resultats de l’estudi que s’han traslladat als membres del grup de treball de freqüentació de la Taula de Treball de Turisme Sostenible han de permetre a les entitats i administracions locals amb competències fer una proposta de gestió que contribueixi al desenvolupament d’un turisme sostenible a la zona i un ús responsable i respectuós dels espais.

`