Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

fira prowine

En el marc de la fira internacional Prowein de Düsseldorf

El sector vitivinícola català creix per primer cop en exportacions des de la pandèmia

query_builder   17 maig 2022 10:30

event_note Nota de premsa

En el marc de la fira internacional Prowein de Düsseldorf

El sector vitivinícola català creix per primer cop en exportacions des de la pandèmia

  • Les exportacions de vi i cava de Catalunya es recuperen per primer cop des de la pandèmia amb un increment del 18,97% del valor i un 11,42% del volum respecte a l’any 2020.
  • La cancel·lació dels aranzels imposats per Donald Trump, clau de la recuperació.
  • Alemanya, país on se celebra la Prowein, és el segon destí mundial del vi català amb 74,83 M€ en valor d’exportacions i un increment de 8,06% respecte a l’any anterior.
  • El director de Prodeca, Ramon Sentmartí i la directora d’Incavi, Alba Balcells, assisteixen a la Prowein, la principal fira de promoció internacional del sector vitivinícola.
DACC
Del 15 al 17 de maig se celebra la Prowein a Düsseldorf, la fira més gran dedicada al sector del vi i el cava

El vi i el cava de Catalunya es recuperen de la pandèmia i creixen les exportacions del sector per primera vegada en els darrers dos anys, experimentant un increment del 18,97% del valor i un 11,42% del volum respecte a l’any 2020. Si s’atén a les últimes dades disponibles, de gener i febrer de 2022, el sector vitivinícola català ha augmentat les seves exportacions tant en valor com en volum en més d’un 6,5% respecte a les dades del mateix període de 2021.

Una de les causes de la recuperació és la decisió presa pels Estats Units de cancel·lar els aranzels imposats per la presidència de Donald Trump, augmentant així significativament la quota del mercat nord-americà.

Amb un 4,81% respecte al volum total de les exportacions agroalimentàries, el vitivinícola es manté com el cinquè sector agroalimentari del país amb un valor de 619,99 milions d’euros.

El sector vitivinícola català té una estructura competitiva amb més de 600 cellers embotelladors, 8.359 viticultors i una superfície inscrita a les DO de 42.822 hectàrees. El sector ocupa directament més de 25.900 persones i gaudeix d’un volum de negoci de 1.185 M€, un 5,25% del sector agroalimentari de Catalunya i un 19,90% respecte al sector del vi a Espanya.

Estats Units, Alemanya i Regne Unit, principals mercats de destí

Els vins i caves de Catalunya s’exporten a 145 mercats del món, sent la Unió Europea (46,3%) el principal destí del sector respecte a mercats tercers (53,70%). A nivell global, els Estats Units és el primer importador de vins catalans amb una quota de mercat del 14,56% , el que representa un augment significatiu del 44,96% respecte al 2021.

Alemanya es manté com a segon destí mundial i primer destí d’Europa, amb 74,83 M€ en exportacions de vi i un increment de 8,06% respecte a l’any anterior. El Regne Unit, el tercer destí mundial i fora de la Unió Europea, amb 71,5 M€ obté un increment del 25,94% malgrat les dificultats logístiques i duaneres que genera el Brexit. Bèlgica és el quart destí mundial i segon de la Unió Europa amb unes importacions per valor de 59,8 M€ i un increment del 15,92% respecte a l’últim any. Finalment, Japó és la cinquena destinació mundial amb 40,56 M€ i un increment del 7,13%.

La Prowein, amb accent català

Del 15 al 17 de maig se celebra la Prowein a Düsseldorf, la fira més gran dedicada al sector del vi i el cava en què Prodeca del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural organitza la participació agrupada d’un centenar de cellers catalans amb l’objectiu de contribuir a la promoció comercial del sector.

Sota la marca Catalunya, on el vi és cultura Prodeca organitza la participació de 90 cellers i 4 associacions elaboradores de vins i caves de les 12 denominacions d’origen reconegudes a Catalunya. A la trobada hi ha assistit el director de Prodeca, Ramon Sentmartí i la directora d’Incavi, Alba Balcells.

La fira suposa un punt de trobada ideal perquè les empreses tinguin l’oportunitat d’establir relació comercial amb compradors de tot el món del sector minorista, majorista, importació i exportació, gran distribució i canal Horeca. Pel que fa a l'origen dels visitants, un 46% són compradors d'Alemanya. Entre el 54% restant, encapçalen la llista els països que ja són importadors com el Benelux (19%), Escandinàvia (10%) i nous mercats de creixement global, com els d'Europa de l'Est (16%).

En paraules de Ramon Sentmartí “els consumidors internacionals valoren cada cop més la qualitat i l’origen dels vins i caves catalans gràcies a la solidesa i competitivitat d’una dels sectors més innovadors del mercat agroalimentari. Un factor diferencial a Catalunya és que té dotze Denominacions d'Origen, la qual cosa dona garantia de qualitat, diversitat i proporciona el valor afegit de la traçabilitat garantida i el compliment dels estàndards més exigents”.

Alba Balcells, directora general de l’INCAVI declara que “Prowein és un aparador indiscutible dels vins de tot el món i aquesta edició és la de la represa, una fira on Catalunya hi és ben present, mostrant la seva fortalesa i diversitat en vins tranquils i escumosos.”

Reunió amb Wine & Spirit Education Trust (WSET)

La directora de l’INCAVI, Alba Balcells, s’ha reunit amb Joseph Hallam, responsable del Wine & Spirit Education Trust (WSET), un dels més prestigiosos programes formatius en vins amb seu a Londres i delegació a tots els continents amb la finalitat de teixir aliances i promoure el coneixement i la divulgació dels vins catalans en la seva oferta formativa.

La trobada ha servit per explorar la creació d’un programa específic per al vi català, posant en valor la riquesa i diversitat vitivinícola de Catalunya, el sistema de Denominacions d’Origen, les varietats locals, els territoris i paisatges, a banda de promoure un impuls del consum de les produccions catalanes i l’enoturisme  de Catalunya.

 

El mercat del vi a Alemanya

Alemanya, país on se celebra la Prowein, és un dels major consumidors de vi mundial i un dels majors importadors tant en volum com en valor. És el primer país pel que fa al volum d’importació global i el tercer respecte al valor del vi amb més de 2.500 milions d’euros. Els principals proveïdors del mercat alemany són Itàlia, Espanya i França, que sumen prop del 90% de les importacions en volum i un 77% pel que fa en valor. En aquest sentit, Catalunya exporta el 21% del valor total i el 9,2% del volum d’Espanya en el mercat alemany.

 

2  

Imatges

Del 15 al 17 de maig se celebra la Prowein a Düsseldorf, la fira més gran dedicada al sector del vi i el cava

Del 15 al 17 de maig se celebra la Prowein a Düsseldorf, la fira més gran dedicada al sector del vi i el cava 341

Del 15 al 17 de maig se celebra la Prowein a Düsseldorf, la fira més gran dedicada al sector del vi i el cava

Del 15 al 17 de maig se celebra la Prowein a Düsseldorf, la fira més gran dedicada al sector del vi i el cava 230

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia