Direcció General de Comunicació

El Govern aprova el Pla enfront del VIH i altres ITS 2021-2030 amb l'objectiu de reduir la incidència de les infeccions i combatre l'estigma

El Govern aprova el Pla enfront del VIH i altres ITS 2021-2030 amb l'objectiu de reduir la incidència de les infeccions i combatre l'estigma

query_builder   17 maig 2022 13:04

event_note Nota de premsa

El Govern aprova el Pla enfront del VIH i altres ITS 2021-2030 amb l'objectiu de reduir la incidència de les infeccions i combatre l'estigma

  • El Pla inclou els objectius, les estratègies i les actuacions a desplegar fins al 2030

El Govern ha aprovat el Pla d’acció enfront del virus de la immunodeficiència humana (VIH) i altres infeccions de transmissió sexual (ITS) 2021-2030. La finalitat és implementar les mesures necessàries per reduir la incidència de la infecció pel VIH i altres ITS, facilitar l’accés precoç al tractament i millorar la qualitat de vida de les persones infectades, així com reduir l’estigmatització associada a aquestes infeccions, mitjançant l’acció comunitària per a la inclusió social.

El pla, que marca el full de ruta a seguir fins al 2030, s’estructura en quatre eixos d’actuació: monitoratge i avaluació; prevenció de noves infeccions; atenció a les persones, i entorn comunitari. També compta amb 21 objectius específics i 53 accions, que preveuen intervencions per monitorar i avaluar l’epidèmia i els seus determinants; promoure la recerca aplicada; promocionar la salut sexual; prevenir la transmissió i detectar-la precoçment; garantir una atenció integral i de qualitat; reduir l’impacte socioeconòmic de la infecció pel VIH; optimitzar les polítiques d’intervenció comunitàries i locals, i impulsar les mesures necessàries per evitar la serofòbia.

El Pla ha estat elaborat per la Comissió Interdepartamental de la Sida a Catalunya, i dirigit i coordinat des del Programa de prevenció, control i atenció al VIH, les ITS i les hepatitis víriques (PCAVIHV) de la Secretaria de Salut Pública. Es tracta, doncs, d’un document participatiu en què han col·laborat un ventall ampli d’agents implicats en la resposta al VIH i les ITS a Catalunya, amb tècniques de recerca qualitativa i amb espais de consulta amb poblacions clau i professionals amb experiència en els àmbits sanitari i social: salut pública, epidemiologia, atenció primària i especialitzada i teixit associatiu.

Nou repte per Catalunya: arribar a l’objectiu ‘95-95-95’

Des que es va diagnosticar el primer cas d’infecció pel VIH a Catalunya, l’any 1981, s’han fet grans avenços en el coneixement i el tractament d’aquesta infecció.

Ara, Catalunya, després d’assolir els objectius marcats per ONUSIDA per al 2020 i aconseguir les xifres 91-91-92, és a dir, que el 91% de les persones infectades pel VIH ho saben, el 91% d’aquestes estan en tractament i el 92% d’aquestes últimes tenen la càrrega viral indetectable, el país pren un nou repte per al 2025: arribar a l’objectiu ‘95-95-95’.