Justícia, Drets i Memòria

.

"Josep Benet i la primera resistència antifranquista. L'entronització de la Mare de Déu de Montserrat"

Una jornada organitzada pel Memorial Democràtic recorda la figura de l'historiador i el seu paper decisiu en l'entronització de la Mare de Déu de Montserrat

query_builder   19 maig 2022 13:24

event_note Nota de premsa

"Josep Benet i la primera resistència antifranquista. L'entronització de la Mare de Déu de Montserrat"

Una jornada organitzada pel Memorial Democràtic recorda la figura de l'historiador i el seu paper decisiu en l'entronització de la Mare de Déu de Montserrat

L’entronització de la Mare de Déu de Montserrat va ser el primer acte de resistència unitari i, alhora, de reconciliació entre catalans vencedors i vençuts de la Guerra Civil.

.

El 24 de maig tindrà lloc a l’Abadia de Montserrat una jornada al voltant de l’historiador i polític Josep Benet. La jornada aprofundirà en la figura d'un dels principals activistes en la lluita contra la dictadura franquista a Catalunya, així com el context històric i els seus principals protagonistes, en relació amb les primeres accions de resistència contra la dictadura franquista. Se centrarà en el moment de l’entronització de la Mare de Déu de Montserrat, l’abril de 1947, un fet del qual es commemora el 75è aniversari. Es considera el primer acte de resistència unitari i, alhora, de reconciliació entre catalans vencedors i vençuts de la Guerra Civil, i el paper de Benet va ser decisiu per fer-ho possible.

L’obertura anirà a càrrec del director del Memorial Democràtic, Vicenç Villatoro. Hi participaran els historiadors Lluís Duran, Mercè Morales, Josep M. Solé i Sabaté i Jaume Muñoz Jofre, i el periodista i escriptor Antoni Batista. També es projectarà una entrevista de Vicenç Villatoro a Florència Ventura, vídua de Josep Benet, que recentment va complir 100 anys.

La jornada ha estat organitzada pel Memorial Democràtic i és gratuïta, amb inscripció prèvia. Hi haurà un autocar d’anada i tornada a disposició dels inscrits (sortida des de Barcelona ciutat, directe al Monestir de Montserrat).  

Programa

  • 10.00-10.30 h Presentació institucional, a càrrec d’un representant del Monestir de Montserrat i del director del Memorial Democràtic, Vicenç Villatoro.
  • 10.30-11.00h “Context històric i polític a la Catalunya de finals de la dècada de 1940 i principis de la de 1950”, Mercè Morales.
  • 11.00-11.45 h Pausa i cafè.
  • 11.45-12.15 h “Esbós de la figura de Josep Benet”, Josep M. Solé i Sabaté.
  • 12.15-12.45 h “Montserrat contra Franco”, Antoni Batista.
  • 12.45-13.15 h “Estat Català i l’independentisme durant la dècada de 1940”, Lluís Duran.
  • 13.15-13.45 h “Els moviments vinculats a l’esquerra”, Jaume Muñoz Jofre.

           Pausa per dinar

  • 16.00-16.30 h Projecció de l’audiovisual Entronització de la Mare de Déu de Montserrat, de 1947
  • 16.30-17.30 h Projecció de l’entrevista del director del Memorial Democràtic, Vicenç Villatoro, a Florència Ventura, vídua de Josep Benet.
  • 17.30-18.00 h Cloenda

1  

Imatges

Entronització de la Mare de Deu de Montserrat. Monestir de Montserrat, 1947. Abadia de Montserrat. Biblioteca

Entronització de la Mare de Deu de Montserrat. Monestir de Montserrat, 1947. Abadia de Montserrat. Biblioteca 159

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia