Drets Socials

Benvinguda a la Jornada de cloenda del projecte Avenir.

Clou el projecte transpirinenc Avenir amb els 15 nois migrats sols participants ja emancipats, treballant o estudiant

query_builder   19 maig 2022 14:20

event_note Nota de premsa

Clou el projecte transpirinenc Avenir amb els 15 nois migrats sols participants ja emancipats, treballant o estudiant

  • El secretari d’Infància, Adolescència i Joventut, Alexis Serra, destaca la voluntat de continuar treballant en aquesta línia d’aliances entre socis per fer del Pirineu un territori d’acollida i d’oportunitats per als joves
  • El director dels serveis territorials de Lleida d’Empresa i Treball, Vidal Vidal, ha remarcat el paper de les empreses participants com a motor d’oportunitats i d’integració comunitària
Benvinguda a la jornada de cloenda del projecte Avenir.

Ja han passat els tres anys previstos per desplegar el projecte “Avenir, un futur als Pirineus per a infants i joves migrats sols”, impulsat pels departaments de Drets Socials i Empresa i Treball, que s’emmarca dins del programa europeu de cooperació transfronterera POCTEFA per promoure el desenvolupament sostenible i la revitalització de les regions frontereres de Catalunya i França.

N’ha fet balanç el secretari d’Infància, Adolescència i Joventut, Alexis Serra, en la jornada de cloenda que ha tingut lloc aquest matí a Tremp. Serra ha posat en valor la col·laboració transfronterera, ha apostat per continuar treballant en aquesta línia d’aliances entre socis i ha destacat: “El nostre repte és que els joves migrats sols que arribin tinguin oportunitats formatives, econòmiques, emocionals i laborals. I les Terres del Pirineu sou un territori amb moltes oportunitats perquè, amb una bona connectivitat, les oportunitats son innegables.”

Per la seva banda, Vidal Vidal, ha ressaltat la importància de la formació que han pogut rebre aquests joves en el marc del programa AVENIR, i ha agraït especialment a totes les empreses que han participat en el procés formatiu i laboral dels participants la seva contribució com a motor d’oportunitats i d’integració comunitària.

Deu nois tutelats del sistema de protecció a la infància van començar aquest projecte d’acollida i inclusió social i laboral de joves emigrats sols al Pirineu català, en el qual n’han participat un total de 15. Vuit ja han trobat feina i la resta s’estan formant. Gairebé tots els que s’han independitzat o que hi estan a les portes es queden a viure al Pirineu, cosa que demostra que la zona ofereix oportunitats de vida als joves, que era un dels objectius plantejats inicialment.

Les places que han anat quedant alliberades pels joves que s’han emancipat les han ocupat d’altres i els tres pisos, de 10 places en total, es mantenen com a recurs d’inserció laboral finançats per la Direcció General d’Atenció a la Infància i a l’Adolescència (DGAIA).

El projecte Avenir ha combinat la part educativa i social amb la formativa i laboral. Els nois van rebre inicialment formació en tastet d’oficis del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC), a més de classes de català i han participat en activitats lúdiques i voluntariats amb altres joves del municipi per fomentar la inclusió. A més a més, els joves s’han format o encara s’estan formant en manteniment i jardineria, hostaleria, electricitat o comerç, entre d’altres.

Per part catalana, són socis del projecte, a més del Departament de Drets Socials, l’Ajuntament de Tremp –municipi on s’ubiquen els pisos on viuen els joves-, el Consell Comarcal del Pallars Jussà, l’Agència Catalana de Joventut –a la jornada de cloenda hi havia la directora, Núria Ramon-, la Delegació del Govern de l’Alt Pirineu i Aran, el Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC), la Universitat de Barcelona i l’entitat Pallars Actiu, que s’ha fet càrrec de la gestió del projecte. 

Per part de la regió pirinenca francesa, els socis són l’Association des Chambres de Métiers des Pyrénées, els centres de formació professional d’Ariège, Alta Garona, Hautes-Pyrénées i Pyrénées-Orientales, l’Institut de Treball Social Erasme, el centre d’acollida Foyer Pyrène de l’associació ADES Europe i el serveis departamentals de protecció a la infància.

Podeu conèixer les històries d’alguns dels nois participants en el projecte Avenir en aquesta llista de reproducció de Youtube.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia