Acció Exterior i Unió Europea

La consellera Alsina, durant la presentació del servei Decidim Catalunya a Reus.

Consellera Alsina: "Per aprofundir en la qualitat democràtica, cal estendre els processos participatius i fer-ho arreu del país"

query_builder   10 juny 2022 14:13

event_note Nota de premsa

Consellera Alsina: "Per aprofundir en la qualitat democràtica, cal estendre els processos participatius i fer-ho arreu del país"

  • La titular d’Acció Exterior i Govern Obert presenta el servei Decidim Catalunya als municipis de les demarcacions de Tarragona i Lleida per fomentar la participació ciutadana 
  • Decidim Catalunya sorgeix de la col·laboració entre quatre administracions i s’ha desenvolupat en el marc de la Xarxa de Governs Transparents de Catalunya 
La consellera Alsina, durant la presentació del servei Decidim Catalunya a Reus.{"name":"2022/06/10/14/08/17ab1677-a78f-4276-96ec-91c9d08c1696.jpg","author":"XGO","type":"0","location":"0","weight":"84"}

La consellera d’Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina, ha clos aquest divendres l’acte de presentació del servei Decidim Catalunya a les demarcacions de Tarragona i Lleida. El director general de Participació, Processos Electorals i Qualitat Democràtica, Miquel Salvador, ha donat la benvinguda als assistents a l’acte, celebrat al Centre d’Innovació i Formació Boca de la Mina de Reus. La consellera ha definit el servei Decidim Catalunya com “una infraestructura digital de participació ciutadana de país”, i ha remarcat que “la participació ciutadana és sinònim de qualitat democràtica”. “Incorporar la ciutadania i la societat civil en el cicle de les polítiques públiques és clau per satisfer les expectatives, preferències i demandes de la població”, ha recalcat Victòria Alsina.  

La titular del Departament d’Acció Exterior i Govern Obert també ha incidit en el fet que “el món local és el nivell de govern més proper al ciutadà i sempre s’ha caracteritzat per la seva vocació de servei, probablement és l’espai més idoni per impulsar processos participatius”. A Catalunya, el món local és pioner en participació ciutadana, i cada any incrementa el nombre de processos participatius. Dels 820 processos impulsats amb el servei Decidim Catalunya, 554 han tingut lloc els darrers dos anys.  

Les dades també reflecteixen una desigualtat territorial en l’impuls de processos participatius, que actualment es concentren a les demarcacions de Barcelona i Girona. Per aquest motiu, la consellera ha subratllat que “cal fer un pas endavant i que els processos participatius s’estenguin de manera més uniforme arreu del país”. L'acte d’aquest divendres, de fet, és el tret de sortida de la segona fase de proves pilot per estendre el servei Decidim Catalunya a més ajuntaments de Tarragona i Lleida. En aquest sentit, Alsina ha afirmat que “avui hem avançat una mica més en la qualitat democràtica del nostre país”.  

Catorze municipis participen en la prova pilot del servei 

Decidim Catalunya impulsa els processos participatius als municipis a partir de tres actuacions: Formació en participació ciutadana, acompanyament en el disseny d’un projecte municipal de participació i activació d'una plataforma digital. El servei, desenvolupat en el marc del Grup de Participació de la Xarxa de Governs Transparents de Catalunya, neix de la col·laboració entre quatre administracions: la Generalitat de Catalunya, el Consorci d’Administració Oberta de Catalunya i les diputacions de Tarragona i Lleida.  

Actualment el servei Decidim s’està implementant en dues fases de proves pilot. La primera fase, iniciada el 2021, ha implicat els municipis de Les Borges Blanques, Lleida, Mollerussa, Sort, Tàrrega a la demarcació de Lleida, i a Alcover, Torredembarra, L’Arboç, Sant Carles de la Ràpita i Deltebre a la demarcació de Tarragona. Tots els ajuntaments d’aquesta fase han rebut formació en participació ciutadana i assessorament en el disseny d’un projecte participatiu. La segona fase ampliarà les proves pilot als municipis de Riudoms, Tarragona, Vila-seca i Ponts. 

Jornada de treball al Camp de Tarragona

Aquest matí, la consellera Alsina ha visitat el Port de Tarragona, del qual n’ha destacat el potencial per situar Catalunya com a hub logístic del Mediterrani. Seguidament s’ha reunit amb la presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó, amb qui ha compartit la voluntat de treballar plegats amb el Departament, especialment en els àmbits de govern obert, fons europeus i cooperació.  

Posteriorment a l'acte de presentació del Decidim Catalunya, Alsina ha fet una visita institucional a la Cambra de Comerç de Reus, on ha presentat les oportunitats dels fons Next Generation EU i ha recalcat el seu compromís per impulsar la col·laboració publicoprivada en la internacionalització del país. La jornada es clourà aquesta tarda amb una visita a l’ajuntament de la capital del Baix Camp, on la consellera es trobarà amb l’alcalde, Carles Pellicer, acompanyada de la delegada del Govern a Tarragona, Teresa Pallarès.

4  

Imatges

La consellera Alsina i el president del Port de Tarragona, Josep Maria Cruset, durant una visita marítima.

La consellera Alsina i el president del Port de Tarragona, Josep Maria Cruset, durant una visita marítima. 130936

La consellera Alsina signant el Llibre d'Honor del Port de Tarragona acompanyada del seu president, Josep Maria Cruset.

La consellera Alsina signant el Llibre d'Honor del Port de Tarragona acompanyada del seu president, Josep Maria Cruset. 112792

La consellera Alsina, durant la visita a la Diputació de Tarragona.

La consellera Alsina, durant la visita a la Diputació de Tarragona. 165179

La consellera Alsina, acompanyada de la presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó.

La consellera Alsina, acompanyada de la presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó. 171153