Justícia, Drets i Memòria

.

Lourdes Ciuró es reuneix amb els jutges de pau del Baix Llobregat per defensar la seva figura

query_builder   10 juny 2022 14:26

event_note Nota de premsa

Lourdes Ciuró es reuneix amb els jutges de pau del Baix Llobregat per defensar la seva figura

Més de 72.300 actuacions fetes el 2021 pels jutges de pau del Baix Llobregat

.

La consellera de Justícia, Lourdes Ciuró i Buldó, s’ha reunit avui a Sant Climent de Llobregat amb els jutges de pau del Baix Llobregat amb l’objectiu de fer un front comú davant la nova llei espanyola de mesures d’eficiència processal del servei públic de justícia que, si s’aprova, suprimirà aquesta figura.

Mocions municipals i altres actuacions per fer un front comú

La titular de Justícia ha explicat als jutges de pau la importància que els diferents municipis consensuïn un únic manifest a favor de la figura del jutge de pau i que s’hi pronunciïn en els plens municipals. Es tracta d’un primer pas en aquest front comú entre les administracions locals catalanes i l’Administració de la Generalitat de Catalunya, i els ha encoratjat a interposar mocions municipals o mocions parlamentàries.

Un dels fronts en què la titular de Justícia s’ha compromès a defensar el paper dels jutges de pau és el Parlament de Catalunya, perquè els jutges de pau ajuden a la convivència en els pobles i ciutats on actuen i, a més, eviten que molts problemes entre veïns acabin als jutjats.

D’altra banda, el Departament de Justícia buscarà el màxim suport dels grups parlamentaris a través d’una moció parlamentària, amb l’objectiu de consensuar una esmena que tingui prou suport i força per presentar-la al Congrés dels Diputats, que haurà de ser votada pels grups parlamentaris a Madrid.

La d’avui és la cinquena trobada de la consellera de Justícia amb jutges de pau de Catalunya, després de les de Conca de Barberà, Girona, Manresa i la que es va fer ahir mateix a Premià de Mar, i està previst continuar fent-ne per comarques, abans del dia 20 de juny, data en què previsiblement s’acaba el termini per a les esmenes al Congrés espanyol.

Jutges de pau del Baix Llobregat en xifres

Al Baix Llobregat hi ha 24 jutges de pau en actiu, dels quals 8 pertanyen al partit judicial de Martorell; 3, al de Gavà; 1, al d’Esplugues de Llobregat; 3, al de Sant Boi de Llobregat i 9, al de Sant Feliu de Llobregat. Hi ha un total de 14 jutjats de pau amb plantilla pròpia (58 persones): 17 secretaris, 11 gestors, 11 tramitadors i 19 auxilis judicials.

Els jutjats de pau del Baix Llobregat donen servei a més de 436.000 habitants de 24 poblacions. La seva activitat judicial va arribar a més de 72.300 actuacions durant l’any 2021, entre certificats, inscripcions al registre civil, exhorts de l’àmbit civil i penal, actes de conciliació, etc.

Els jutjats de pau, justícia de proximitat

Els jutjats de pau són òrgans unipersonals amb jurisdicció al terme municipal i se situen en tots aquells municipis on no hi ha jutjat de primera instància i instrucció; d’aquesta manera, acosten la justícia a la ciutadania amb actuacions basades sobretot en la mediació.

Els jutges de pau són presents en 898 dels 947 municipis del país i són escollits pel ple municipal.

Actualment, els jutges de pau són l’estructura judicial més àmplia a Catalunya i són competents en els àmbits civil, penal i de registre civil. Tracten, en l’àmbit civil, dels assumptes d’una quantia inferior a 90 euros. En l’àmbit penal, des del mes de juliol de 2015, bàsicament gestionen actuacions d’auxili judicial (exhorts), ja que les faltes que s’atenien fins en aquella data s’han transformat en delictes respecte dels quals ja no tenen competències.

`