Interior

foto

El conseller Elena fa una crida a la prudència davant d'una de les "campanyes forestals més difícils dels darrers anys"

query_builder   15 juny 2022 13:32

event_note Nota de premsa

El conseller Elena fa una crida a la prudència davant d'una de les "campanyes forestals més difícils dels darrers anys"

Foto

El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena i Garcia, ha presentat avui a l’aeroport de Sabadell el dispositiu del Departament d’Interior per afrontar la Campanya Forestal 2022.

Elena ha fet una crida a la prudència davant “d’una de les campanyes forestals més difícils i llargues dels darrers anys”. El conseller ha explicat que en el que portem d’any ja hi ha hagut 285 incendis forestals que han cremat un total de 607 hectàrees, la xifra més alta des de l’any 2012. L’incendi de Roses del passat mes de febrer va calcinar gairebé 400 hectàrees. Alhora, el cos de Bombers de la Generalitat fins a 12 de juny en un total de 2.748 serveis d’incendis de vegetació, una xifra més elevada que els 2.272 de l’any passat o els 2.343 del 2019 durant el mateix període. A banda de la xifra, un dels principals problemes per al cos de Bombers és la simultaneïtat a l’hora de fer front als incendis forestals, ja que provoca una menor contundència en l’atac.

El conseller d’Interior ha destacat que “s’han posat tots els recursos humans i tècnics al nostre abast per afrontar aquesta campanya amb èxit” i ha anunciat que “s’ha reforçat el cos de Bombers amb més de 500 persones per afrontar-la amb més garanties”. En aquest sentit el titular d’Interior ha explicat que hi haurà més de 5.000 servidors públics, una quarantena de mitjans aeris (24 helicòpters, 10 avions de vigilància i atac i 2 hidroavions), 1.200 mitjans terrestres, sumats als 16 drons dels cos d’Agents Rurals, que estaran “abocats a garantir la seguretat del nostre entorn natural”.

Joan Ignasi Elena ha posat en valor que “malgrat la feina ingent de prevenció per evitar incendis que fan els cossos de seguretat i emergències, sense la corresponsabilitat ciutadana no ens en sortirem”. En aquest sentit el conseller ha recordat que darrere 9 de cada 10 incendis hi ha l’activitat humana.

Elena ha fet una crida a extremar la precaució especialment des d’avui fins divendres, amb unes previsions que seran molt dures, sobretot a les comarques de Ponent amb previsions de temperatures que arribaran als 40 graus. Les elevades temperatures, sumades a unes humitats relatives que seran inferiors al 10% a partir del migdia, són especialment perilloses pel que fa a l’inici de focs.

Les campanyes forestals ja no són exclusives de l’estiu

El canvi climàtic demostra que les campanyes forestals ja no són exclusives de l’estiu i la campanya d’enguany ve marcada per un hivern que, per segon any consecutiu, ha sigut sec sobretot a la zona central del país. A més, els episodis de calor que hem viscut els darrers dies han tingut un impacte dur per la vegetació, ja castigada per les poques pluges que s’arrosseguen de les darreres setmanes. El risc d’incendis més elevat es concentra sobretot a la zona central del país. Els darrers dies s’està fent una transició de focs de 5 a 10 ha a incendis de 10 a 50 ha, com a conseqüència de les onades de calor.

Pla Alfa del cos d’Agents Rurals

El cos d’Agents Rurals activa el Pla Alfa que fixa una série de restriccions en funció del nivell de risc d’incendi forestal. L’any passat, el Pla Alfa es va activar 62 dies en el nivell 2 i 27 dies en el nivell 3, el que fixa un grau més alt de restriccions. A més, l’any passat el cos d’Agents Rurals va fer pràcticament 20.000 actuacions al medi natural. 

Crida a utilitzar el 112 per avisar d’indicis de foc forestal

El Telèfon d’emergències 112 de Catalunya té un paper principal en la lluita contra els incendis. Elena ha recordat que cal trucar-hi si es veu una columna de fum o indici de foc forestal, perquè és el canal d’entrada dels avisos que activa tots els serveis d’emergències. L’any passat es van atendre 29.471 trucades relacionades amb incendis forestals, una xifra que  gairebé dobla les 15.371 del 2021, mentre que el 2019 van ser 25.045 trucades.

Coordinació des del CECAT

Amb motiu de la campanya d’incendis s’incorporen a l’òrgan de coordinació del CECAT personal del SEM i dels Agents Rurals. A més, des del CECAT es coordinen també les activitats de Joventut que hi ha arreu del territori en cas de perill d’incendi, i també en cas de pluges intenses o episodis de calor extrem.

Protecció Civil recorda dels consells d’autoprotecció i de prevenció davant les accions humanes que poden augmentar el risc d'incendi, com ara encendre foc en zones boscoses, fer una barbacoa o l'ús no prudent de la pirotècnia. Cal recordar que no es pot encendre petards ni coets a menys de 500 metres de zones boscoses o de vegetació. També és molt important no llençar mai, en cap cas, burilles de cigarreta quan circulem per la carretera.

Les Associacions de Voluntaris de Protecció Civil (AVPC) també col·laboren a la campanya forestal fent funcions de sensibilització i prevenció davant del risc, i sobretot en la preparació per atendre a la població en cas de necessitat d’acollida o d’atenció a persones vulnerables.

Protecció Civil ha dinamitzat els darrers mesos com cada any les reunions dels diferents del grup de treball del Pla Infocat i s’han fet sessions a tot Catalunya per als ajuntaments recordant les seves funcions en cas d’emergència per incendi forestal.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia