Salut

Comunicat sobre l'alerta per casos de verola del mico (Monkeypox)

query_builder   17 juny 2022 17:09

event_note Nota de premsa

Comunicat sobre l'alerta per casos de verola del mico (Monkeypox)

A data d’avui, s’han notificat a la Xarxa de Vigilància Epidemiològica de Catalunya (XVEC) un total de 169 casos sospitosos o probables de verola del mico, dels quals fins el moment 71 han estat confirmats per laboratori i 48 s'han descartat. En aquest moment, hi ha 50 casos més en investigació (20 probables i 30 sospitosos).

Tots els casos confirmats són homes amb edats compreses entre els 22 i els 49 anys que han iniciat la simptomatologia entre el 5 de maig i el 15 de juny de 2022.

Gairebé tots els casos han presentat febre, astènia, limfadenopaties i exantema. Les lesions s’han localitzat en tots els casos en les àrees genital, perioral i/o perianal i, en la major part dels casos, també s’han presentat en altres localitzacions.

Cap dels pacients ha requerit hospitalització i, fins el moment, no es coneix l’existència de cap complicació.

El mecanisme de transmissió més probable ha estat el contacte molt proper, majoritàriament de risc i en el context d’esdeveniments festius multitudinaris.

En aquests moments, l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, l’Hospital Clínic de Barcelona, l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol i el Laboratori de Referència de Catalunya ja han validat completament les tècniques que s’utilitzen per confirmar els casos de la verola del mico. Properament, ho podran fer altres hospitals de Catalunya.

Per més informació sobre la verola del mico s’ha creat un espai al Canal Salut:
https://canalsalut.gencat.cat/ca/salut-a-z/v/verola-del-mico/index.html

Una infografia amb la informació bàsica:
👉🏻 Què és?
👉🏻 Quins són els símptomes?
👉🏻 Com es transmet?
👉🏻 Quin tractament té?
https://canalsalut.gencat.cat/web/.content/_A-Z/V/verola-mico/infografia-verola-del-mico.pdf

També es pot consultar el document ‘Información general sobre las agrupaciones de casos de viruela de los monos (Monkeypox): preguntas más frecuentes’ elaborat pel Ministerio de Sanidad.
https://www.sanidad.gob.es/profesionales/saludPublica/ccayes/alertasActual/alertaMonkeypox/docs/Informacion_a_la_ciudadania.pdf