Agents Rurals

Imatge de l'actuació contra un grup criminal de tràfic i comerç i l·legal d'espècies protegides.

Els Agents Rurals desarticulen un grup criminal de comerç il·legal d'ocells protegits al Baix Llobregat

query_builder   4 juliol 2022 12:55

event_note Nota de premsa

Els Agents Rurals desarticulen un grup criminal de comerç il·legal d'ocells protegits al Baix Llobregat

Durant l’operatiu s’han recuperat 1.174 ocells fringíl·lids vius, així com 532 exemplars morts dins un congelador i 2 xoriguers vius

Els exemplars vius es rehabilitaran al Centre de Fauna Salvatge del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

S’ha denunciat penalment tres persones, una de les quals el cap de l’organització, que es dedicava al tràfic i comerç d’espècies protegides

Imatge del comís d'ocells durant l'operatiu contra el tràfic i comerç il·legal de fauna protegida.
Imatge del comís d'ocells durant l'operatiu contra el tràfic i comerç il·legal de fauna protegida.
{"name":"2022/07/04/11/28/12ec4fa2-b531-4ee2-bec4-9975b973a371.jpg","author":"Agents Rurals","type":"0","location":"0","weight":281173}

Els Agents Rurals han desarticulat un grup criminal de tràfic i comerç d’ocells protegits amb base al Baix Llobregat. Les investigacions dutes a terme per membres del Grup de Suport de Fauna i Flora i agents de l’Àrea Bàsica del Barcelonès, han permès identificar el cap d’aquest grup organitzat, que traficava i comercialitzava de forma il·legal ocells fringíl·lids, espècies protegides per llei.

L’operació, fruit de la investigació iniciada el mes de febrer d’aquest 2022, va culminar divendres 1 i dissabte 2 de juliol amb una actuació en què també va col·laborar el Grup Especial de Verins i Antifurtivisme del Cos d’Agents Rurals. D’una banda, es va dur a terme una intervenció a la via pública, mentre s’estava efectuant una transacció entre el cap de l’organització i un dels revenedors a la població de Cornellà de Llobregat. I de l’altra, es va produir una entrada i registre d’una parcel·la agrícola tancada, on hi havia ubicades les instal·lacions del majorista i cap del grup, al municipi de Viladecans.

S’han denunciat penalment tres individus: el cap del grup criminal i dos revenedors dels ocells en el mercat il·legal.

Aquest grup criminal operava tot l’any, traficant, distribuint i venent tant ocells adults com, especialment en aquesta època, ocells joves, els quals eren venuts als diferents punts de venda il·legals per preus d’entre 25 a 30 euros. S’estima, que només amb els exemplars novells que estaven a punt de ser comercialitzar, s’hauria generat un valor de negoci a l'entorn de 30.000 euros.

Per altra part, els exemplars adults tenen un preu de mercat més elevat, d’entre 60 a 70 euros, amb el que el valor de mercat del ocells adults intervinguts seria a 10.000 euros.

Amb col·laboració amb el Servei de Fauna i Flora del Departament d’Acció Climàtica, Agenda Rural i Alimentació s’han recuperat 1.174 exemplars vius de caderneres, pinsans, verdums, passerells, lluers i altres ocells insectívors protegits que s’han traslladat a un Centre de Fauna Salvatge de la Generalitat de Catalunya per a comprovar el seu estat, rehabilitació i posterior alliberament al medi natural. A més, també es van localitzar 2 xoriguers i 532 ocells morts dins un congelador als quals se’ls practicarà anàlisi pericial veterinari i, si escau, una necròpsia per determinar-ne la causa de la mort.

El tràfic, comerç, captura i mort d’espècies protegides i/o no autoritzades és il·legal i constitueix un delicte tipificat en el Codi Penal.

Lluita contra el mercat negre d’espècies protegides

La Directiva 2009/147/CE del parlament Europeu i del Consell, de 30 de novembre, relativa a la conservació de les aus silvestres; la Llei 42/2007, de 13 de desembre, del patrimoni natural i de la biodiversitat; i el Decret legislatiu 2/2008 de 15 d’abril, pel qual s’aprova el Text refós de la Llei de protecció dels animals i el Decret 139/2014, de 14 d’octubre, pel qual s’estableix el règim temporal per al període 2014-2018 de les autoritzacions excepcionals per a la captura en viu i tinença d’ocells fringíl·lids per a la cria en captivitat adreçada a l’activitat tradicional de concursos de cant, conformen el marc normatiu vigent que regula la protecció de les espècies d’ocells fringíl·lids (pinsà, verdum, passerell, cadernera ).

Des de l’any 2016, la Generalitat de Catalunya no ha concedit autoritzacions excepcionals per capturar al medi natural exemplars d’ocells fringíl·lids i des d’aleshores la tinença d’ocells fringíl·lids és prohibida, excepte si són nascuts en captivitat i duen les anelles oficials corresponents. La comercialització d’aquestes espècies és prohibida en tots els casos.

2  

Imatges

Imatge del comís d'espècies d'ocell protegides.

Imatge del comís d'espècies d'ocell protegides. 281173

Imatge del comís d'espècies d'ocell protegides.

Imatge del comís d'espècies d'ocell protegides. 226092

1  

Vídeos

Vídeo de l'actuació Agents Rurals al Baix Llobregat contra el tràfic i comerç fringíl·lids

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia