Drets Socials

Alguns cartells de l'exposició

Violant Cervera: "Hem de combatre la contradicció de tenir sobreproducció alimentària, però que no tothom pugui accedir als aliments que necessita"

query_builder   4 juliol 2022 20:05

event_note Nota de premsa

Violant Cervera: "Hem de combatre la contradicció de tenir sobreproducció alimentària, però que no tothom pugui accedir als aliments que necessita"

La consellera participa en la inauguració de l’exposició proposada pel Banc dels Aliments amb motiu del 35è aniversari de l’entitat


la consellera Cervera durant la seva intervenció{"name":"2022/07/04/20/04/edd7cd50-4fad-49d7-b824-74f7452d2080.jpg","author":"dds","type":"0","location":"0","weight":68799}

La consellera de Drets Socials, Violant Cervera, ha participat en l’acte d’inauguració de l’exposició Tot el que no es menja. 35 anys aprofitant aliments de manera solidària. El Banc dels Aliments de Barcelona, amb motiu del seu 35è aniversari, explica la tasca de l’entitat en aquesta mostra, que es pot veure a la sala 4 del Palau Robert des d’avui i fins al 28 d’agost.

Organitzada per la Direcció General de Difusió, i amb la col·laboració d'Aigües de Barcelona, l’exposició denuncia el malbaratament sistemàtic d’aliments, la tasca d’aprofitament que du a terme el Banc dels Aliments i la necessitat de canviar els nostres models de producció i distribució alimentàries.

En el decurs de la seva intervenció, Cervera ha destacat la tasca de 35 anys de l’entitat, un referent en la lluita contra el malbaratament alimentari i la sostenibilitat ambiental, en la promoció d’hàbits saludables i en la lluita contra la pobresa. “El dret a l’alimentació és un dret bàsic que té tota persona. Plegats hem de combatre la contradicció de tenir una sobreproducció alimentària, però que no tothom pugui accedir als aliments que necessita”, ha reblat.

La consellera ha explicat que des del Departament de Drets Socials “estem treballant, conjuntament amb entitats com el Banc dels Aliments, en la creació d’un nou model de cobertura de les necessitats bàsiques, i on estem repensant aspectes com el model de distribució d’aliments juntament amb altres formes de gestió d’ajuts, com la targeta moneder”. En aquest sentit, ha remarcat l’aposta per establir “una col·laboració i participació fluïda en les polítiques socials de les entitats i de la societat. Perquè hem de treballar plegats per desenvolupar unes eines millors que ens ajudin a avançar en la construcció del país i de la societat que volem”.

A banda de la titular de Drets Socials, també han participat en l’acte inaugural el secretari de Difusió, Jofre Llombart, i el president del Banc dels Aliments, Lluís Fatjó.


Tot el que no es menja. 35 anys aprofitant aliments de manera solidària

visita a l'exposició{"name":"2022/07/04/20/07/18e69b8c-e615-4e13-b2a7-3bb8d942aeea.jpg","author":"dds","type":"0","location":"0","weight":151640}

Alimentar-se és cabdal per a la nostra supervivència. És un dret humà, i com a tal es va recollir a la Declaració Universal de 1948. En el nostre entorn, la millora en l’accés a una dieta suficient i saludable que s’ha produït en les darreres dècades ha comportat un important canvi: de l’escassedat endèmica d’aliments de segles pretèrits hem passat a la sobreabundància, i d’un mer acte de supervivència hem transitat cap al plaer d’alimentar-nos.

Però el sistema alimentari ja ha començat a donar senyals que deixen entreveure que, degut a diferents factors –superpoblació, emergència climàtica, disminució dels recursos hídrics i energètics, trànsit cap a models de producció més sostenibles...- la manera en què ara ens alimentem no serà la mateixa en un futur immediat.

Tot el que no es menja, es malbarata. El malbaratament alimentari difereix entre les diverses àrees geogràfiques del món i depèn de múltiples factors com ara els excedents per diverses causes, les dificultats en la previsió i gestió d’estocs, els problemes d’envasat, etiquetatge i emmagatzematge o el comportament en el consum: comprar en excés, rebutjar les sobres, confondre les dates de consum preferent i caducitat, etc.

El malbaratament alimentari a gran escala, al llarg de tota la cadena, arriba a xifres enormes: Segons xifres de la FAO, al món, llencem 2.460 tones d’aliments cada minut, un terç del produït per al consum humà.

Vivim en un sistema que permet que el menjar acabi en un abocador. Saps si en formes part? Saps que es pot fer per canviar aquesta realitat? Potser pots començar per fer-te la pregunta: què passa amb tot el que no es menja?

A aquestes preguntes, al que es pot fer i al que imperiosament ens haurem d’acostumar a fer procura donar respostes la mostra proposada pel Banc dels Aliments amb motiu del seu 35è aniversari. L’accés hi és lliure, gratuït i recomanat.

Xarxes socials de Govern
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia