Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

Paquet turístic la Garrotxa.

El Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa treballa per a desenvolupar nous paquets turístics sostenibles

query_builder   7 juliol 2022 10:30

event_note Nota de premsa

El Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa treballa per a desenvolupar nous paquets turístics sostenibles

  1. S’ha fet gràcies al projecte europeu DestiMED PLUS, amb participació del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i del Centre Tecnològic BETA de la UVic-UCC
  2. DestiMED PLUS dona continuïtat a dos projectes europeus anteriors que ja han treballat en aquesta línia
  3. El CT BETA ha desenvolupat metodologies per a quantificar els impactes socials positius i negatius dels productes turístics

El Centre Tecnològic BETA de la UVic-UCC i el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural han col·laborat els últims tres anys en el desplegament d’accions pilot per a promoure el turisme sostenible al Parc Natural de la Zona Volcànica de a Garrotxa, així com per a calcular-ne el seu impacte social i ambiental.

Paquet turístic Garrotxa{"name":"2022/07/07/08/28/fb0480be-c4d8-4ccf-a21b-3a3b0a560f6e.jpg","author":"DACC","type":"0","location":"0","weight":702344}


Aquesta col·laboració s’ha fet durant tres anys en el marc del DestiMED PLUS, un projecte europeu finançat gràcies al programa europeu Interreg MED. Aquest projecte ha permès invertir prop de 3,6 milions d’euros en el desplegament d’accions de promoció del turisme sostenible en espais protegits de sis països mediterranis.

Des del projecte s’ha treballat per a crear nous recursos que augmentin la capacitat dels agents locals i regionals de la Regió del Mediterrani per a incorporar el turisme sostenible i la conservació de la natura a les seves pròpies agendes. El projecte DestiMED PLUS ha volgut acompanyar aquests agents en la definició i aplicació de mesures transversals per a la integració del turisme i les polítiques de conservació de les àrees protegides, mitjançant la creació de paquets turístics desenvolupats a partir d’un enfoc col·laboratiu.

En aquest sentit, seguint les pautes marcades pel projecte i, les ja establertes al Parc Natural des de l’any 2001 amb l’acreditació de de la Carta Europea de Turisme Sostenible, s’ha treballat en la creació de paquets turístics més respectuosos amb l’entorn d’acord amb el sector turístic públic i privat. Aquest és el cas del paquet ecoturístic anomenat “Caminant entre paisatges” que consta de 7 dies i 6 nits on el visitant pot passejar i descobrir diferents indrets del Parc i gaudir de la gastronomia de la comarca acompanyats d’un guia local. La proposta s’ha dissenyat tenint en compte criteris col·laboratius amb l’espai natural i de desestacionalització, descentralització, diversificació i reducció de la petjada ecològica.

Noves metodologies de càlcul de la sostenibilitat social

El Centre Tecnològic BETA de la UVic-UCC ha estat aplicant l’experiència de la seva Àrea de Comptabilitat i Optimització de la Sostenibilitat al projecte DestiMED PLUS. Concretament, ha centrat els seus esforços en l'actualització dels estàndards de qualitat i sostenibilitat aplicables a paquets turístics. Aquests estàndards s'ocupen de tots els aspectes necessaris per establir ofertes de turisme sostenible en àrees protegides. Això inclou des de la governança del turisme i les accions de conservació, la qualitat del producte i el càlcul de la seva petjada ecològica fins a l'anàlisi dels impactes socioeconòmics i socials dels proveïdors involucrats.

La part que s'ha treballat més des del CT BETA està relacionada amb l'anàlisi de la sostenibilitat social, i s’ha fet a partir de l'adaptació de les metodologies d'Anàlisi de Cicle de Vida Social (ACVS). Aquestes metodologies serveixen per a quantificar els impactes socials positius i negatius dels productes i serveis.

La metodologia proposada des del CT BETA permet mesurar els impactes socials que els proveïdors d'allotjament, menjar, activitats i transport dels paquets turístics imposen sobre diferents grups socials rellevants com els treballadors, la comunitat local, la cadena de valor i els turistes d'una manera sistemàtica a alhora que promou la millora contínua del comportament social dels proveïdors dels paquets ecoturístics.

El projecte DestiMED PLUS

El projecte DestiMED PLUS està coordinat per la regió de la Lazio (Itàlia). A banda del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i el CT BETA de la UVic-UCC, també en formen part la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN) – MED (Andalusia), la Conselleria de Medi Ambient i Ordenació del Territori d’Andalusia, la regió de Creta (Grècia), l’Agència per al Desenvolupament de la Regió del Sud de l'Egeu (Grècia), l’Agència Nacional d’Àrees Protegides d’Albània, la Conferència de les Regions Perifèriques Marítimes (Bretanya francesa), el Departament de Medi Ambient, Conservació de la Natura i Política Forestal de Sardenya (Itàlia), l’Agència de Turisme de Còrsega (França), i l’Institut de Turisme de Croàcia.


1  

Imatges

Foto

Foto 702344

Xarxes socials de Govern
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia