Drets Socials

Serveis socials

Drets Socials forma gairebé 1.200 professionals d'Atenció Primària de Serveis Socials en perspectiva de gènere i atenció a les violències masclistes

query_builder   12 juliol 2022 16:27

event_note Nota de premsa

Drets Socials forma gairebé 1.200 professionals d'Atenció Primària de Serveis Socials en perspectiva de gènere i atenció a les violències masclistes

  1. L’Atenció Primària de Serveis Socials és la porta principal d’entrada als serveis especialitzats en violències masclistes. El 26’5% de les dones ateses pel SIAD han estat derivades pels Serveis Socials Bàsics
  2. Drets Socials ha ofert supervisió especialitzada en abordatge de les violències masclistes a 121 professionals de serveis socials

La Direcció General de Serveis Socials del Departament de Drets Socials ja ha format 1187 professionals de l’Atenció Primària de Serveis Socials en perspectiva de gènere i atenció a les violències masclistes. Les destinatàries d’aquestes formacions són totes les persones professionals de l’atenció primària de serveis socials del Departament de Drets Socials, la formació de les quals és clau per tal de prevenir, detectar i intervenir davant les violències masclistes.

Els Serveis Socials d’Atenció Primària són el principal derivador als serveis especialitzats en violències masclistes

Les formacions a les professionals són molt importants ja que, segons l’Institut Català de les Dones, l’Atenció Primària de Serveis Socials és la principal porta d’entrada de les dones als serveis especialitzats en violències masclistes. En concret, el 26,5% de les dones ateses pels SIAD (Serveis d’Informació i Atenció a les Dones de Catalunya) han estat derivades des dels Serveis Socials.

Aquest percentatge incrementa fins al 33,4% si només tenim en compte aquelles dones ateses de les quals es coneixia el canal d’entrada al servei. El següent agent derivador als serveis especialitzats en violències masclistes son els serveis sanitaris, amb el 9,8% de les dones ateses als SIAD, mentre que el 6% de les dones ateses han estat derivades des de Mossos d’Esquadra.

Millorar la detecció i atenció

Aquest tipus de formacions reforcen les eines pràctiques de les professionals del Sistema català de Serveis Socials per a la prevenció de les desigualtats de gènere i les violències masclistes, la detecció de casos, les derivacions a la xarxa d’atenció especialitzada i el seguiment dels processos, a més de la dotació d’eines a les dones per a la seva recuperació i reparació.

Els objectius d’aquesta formació són:

·garantir una formació en detecció i atenció de les violències masclistes a totes les professionals dels Serveis Socials de Catalunya,

  1. ampliar les eines de les professionals en la detecció de casos de violència masclista entre les usuàries de serveis socials per tal de reduir les situacions de risc
  2. dotar les persones professionals d’eines per a la intervenció en casos de violència masclista; l’avaluació del risc, l’acompanyament, l’apoderament de les dones i els processos de derivació
  3. reforçar la perspectiva de gènere per tal d’identificar les desigualtats de gènere estructurals i prevenir les situacions de violència masclista.

El contingut d’aquesta formació de 15 hores incorpora la conceptualització de la violència masclista; el coneixement del marc normatiu en violència masclista, l’abordatge de les situacions de violència masclista als serveis socials, els rols i funcions, eines, recursos i protocols, per a la millora de la intervenció professional.

Supervisió especialitzada en abordatge de les violències masclistes

La Direcció General de Serveis Socials del departament de Drets Socials ha ofert supervisió especialitzada en abordatge de violències masclistes a una part de les professionals de l’atenció primària de serveis socials. Des del mes de setembre i durant tot el curs, un total de 121 professionals han estat supervisades en 10 grups de supervisió. Està previst continuar amb la supervisió a les àrees on encara no s’ha pogut fer durant el primer trimestre del 2022.

El projecte de supervisió té per objectius:

  1. Acompanyar en la identificació i comprensió de les necessitats de les dones en situació de violència masclista, així com de les eines de detecció de la violència masclista en els espais d’atenció.
  2. Articular les estratègies de coordinació i cooperació en el marc del treball en xarxa dins del context dels protocols i circuits territorials per a l’abordatge de violència masclista des de l’Atenció Primària de Serveis Socials.
  3. Detectar les necessitats per part de les i els professionals i oferir eines i recursos d’autocura.

2.141 professionals participen en el cicle de seminaris en línia sobre l'abordatge de les violències masclistes en diversos contextos

Per altra banda, la Direcció General de Serveis Socials del Departament de Drets Socials ja ha format 2141 professionals dels Serveis Socials en el ‘Cicle de seminaris web per a professionals dels serveis socials: la perspectiva de gènere interseccional i l'atenció de les violències masclistes des dels serveis socials catalans’. Aquesta sèrie de seminaris té per objectiu dotar d'eines a les professionals per tal de desenvolupar intervencions amb una mirada interseccional davant les situacions de violència masclista amb les qualse es troben.

Aquest cicle aborda la problemàtica de la violència masclista en els contextos de les dones que es troben en situació de sensellarisme, les que pateixen algun tipus de discapacitat, les dones grans, les dones en situació de drogodependència, les dones amb problemes de salut mental. A la vegada també s'aborda la violència masclista que pateixen altres persones de l’entorn de la dona, com és el cas dels fills i filles, o bé que l'exerceixen, com és el cas dels homes agressors.

L’últim webinar que es va fer va ser el de “Violències masclistes i drogodependències: proposta per a l’abordatge de les violències masclistes en contextos de consum problemàtic de drogues”, en què hi van participar un total de 451 professionals, tant de serveis socials bàsics com especialitzats.


El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia