Bombers

Els Bombers de la Generalitat encaren una tarda molt crítica a l'incendi del Pont de Vilomara i Rocafort (Bages)

query_builder   18 juliol 2022 14:54

event_note Nota de premsa

Els Bombers de la Generalitat encaren una tarda molt crítica a l'incendi del Pont de Vilomara i Rocafort (Bages)

  1. El foc ja ha afectat gairebé 1.657 hectàrees de vegetació, segons els Agents Rurals


Els Bombers de la Generalitat es preparen per fer front les hores més crítiques del dia, a l’incendi forestal del Pont de Vilomara. A la zona de l’incendi ja ha començat a bufar la marinada, cosa que podria causar represes i fer que el foc tornés a cremar amb la mateixa virulència i velocitat que ahir. En la jornada de diumenge, el foc es va propagar a 3,6 km/h, velocitat que supera amb escreix la capacitat d’extinció dels Bombers. En aquests moments treballen a la zona 117 dotacions terrestres i 10 mitjans aeris.

Des del Centre de Comandament de Bombers, el conseller d’Interior Joan Ignasi Elena ha destacat que “continuen cremant 1.500 hectàrees, la mateixa quantitat d’aquest matí, i això és una bona noticia”. Tot i que Elena ha explicat que “l’incendi està contingut, que és l’objectiu que es preveia aquest matí”, ha alertat que “no podem parlar de ni de controlat, ni de perimetrat, ni d’estabilitzat”.

“Aquesta tarda serà dura a causa de la calor i el vent. Es tracta d’un incendi actiu que es manté amb aquesta dificultat, i malgrat hi ha un dispositiu molt potent de 350 efectius humans i 150 mitjans, entre aeris i terrestres, s’haurà de treballar amb molta intensitat per garantir aquesta contenció, per anar guanyant terreny i per continuar avançant”, ha destacat el titular d’Interior. “Aquestes properes hores seran vitals i molt complicades”, ha advertit el conseller Elena.

Per la seva banda, el vicepresident Jordi Puigneró, que també ha visitat el Centre de Comandament dels Bombers, ha destacat la situació actual de canvi climàtic, que es fa palesa amb l'actual situació d'incendis forestals. Puigneró també ha apel·lat a la responsabilitat dels ciutadans, molt important davant del risc actual i per aconseguir la preservació dels espais naturals.

Agents Rurals

El foc, segons dades provisionals del Cos d’Agents Rurals, ha afectat 1.656,94 hectàrees. 382,30 ha corresponen a l'EIN Sant Llorenç del Munt i l'Obac, espai que es troba dins l'àrea de tancament d'accessos.

Protecció Civil

Es manté el confinament al nucli de Rocafort (municipi Pont de Vilomara i Rocafort) i a Les Brucardes (Sant Fruitós del Bages). A la resta de zona afectada per l'incendi s'aixeca el confinament general, però cal restringir la mobilitat al màxim per facilitar les tasques dels cossos operatius. Un equip de Bombers, Mossos, Protecció Civil i SEM informen el veïnat de les cases més afectades de Sant Fruitós i el Pont de Vilomara, i Creu Roja i SEM donen atenció psicològica a les persones que ho requereixin.El voluntariat de Protecció Civil de Cardona, Sant Fruitós de Bages, Sant Joan de Vilatorrada, Sant Vicenç de Castellet i Castellbell i el Vilar estan donant suport logístic en la gestió de l'emergència.

Protecció Civil ha rebaixat a fase d'Emergència 1 del Pla INFOCAT, davant la millora de les previsions de l'incendi.

Servei Català de Trànsit

Segons informa el Servei Català de Trànsit, en aquesta moments només hi ha una única via tallada, a la zona de l’incendi: la BV-1224 entre el Pont de Vilomara i Rocafort.

Atenció sanitària

Pel que fa als contingents de Salut, els equips assistencials han atès més d’un centenar de persones des de la declaració de l’incendi. Per poder donar servei als veïns i personal d’emergències, ahir a la tarda els equips de primària de l’ICS van obrir els CAP de Sant Vicenç i Sant Fruitós, que han romàs oberts tota la nit per atendre les persones afectades pel foc.

Al Pont de Vilomara s’han realitzat, des d’ahir a la tarda i fins avui al migdia (13h) 81 visites mèdiques.

A Sant Fruitós, els equips mèdics han donat servei al CAP i també a l’Espai Nexe, habilitat per als veïns de les urbanitzacions desallotjades. Hi han dormit una desena de persones, i moltes altres s’han allotjat a cases d’amics o familiars. En total, s’han atès 22 persones.

El SEM també ha atès una desena de persones més per situacions que afortunadament no han revestit gravetat.La majoria dels casos atesos han estat per resoldre dubtes amb el pla de medicació de les persones desallotjades, també per estats d’hipertensió arterial i ansietat i àlgies.

Durant tot el mati tant des de l’AP com el SEM i Creu Roja mantenen activitats els equips de suport psicològic per donar atenció quan és necessari.

Cerdanyola del Vallès, 18 de juliol de 2022

14.55 hores

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia