Drets Socials

Colònies

37.420 infants i joves participen en activitats de lleure a les comarques centrals aquest estiu

query_builder   21 juliol 2022 17:13

event_note Nota de premsa

37.420 infants i joves participen en activitats de lleure a les comarques centrals aquest estiu

El director general de Joventut visita dues colònies a Lluçà i Centelles


Visita del director general de Joventut{"name":"2022/07/21/17/14/1030a870-571d-4e50-96a9-177abf52ed5a.jpg","author":"Eix Estels","type":"0","location":"0","weight":572575}

Les entitats que organitzen activitats de lleure a les comarques de la Catalunya Central han notificat al Departament de Drets Socials un total de 940 activitats per aquest estiu. Fins ara, s’hi han inscrit 37.420 infants i joves, 5.564 monitors/es i dirigents i 779 persones de suport. La majoria participen en algun dels 358 casals d’estiu. La resta d’activitats es reparteixen en 251 colònies, 232 acampades, 15 camps de treball i 84 rutes.

Entitats, associacions educatives juvenils, associacions de famílies, empreses i institucions organitzadores poden notificar les activitats a la Direcció General de Joventut fins a 7 dies abans de l’inici, de manera que les xifres encara poden créixer les properes setmanes. Segons les previsions de Joventut, de juny a setembre s’arribarà a xifres similars a la participació de l’estiu passat.

Enguany, amb 11.694 participants inscrits, Osona és la comarca amb més assistència, seguida del Berguedà (7.496), Anoia (6.359), el Bages (6.231), el Solsonès (3.571) i el Moianès (2.069).

Aquest matí, el director general de Joventut, Àlex Sastre, ha visitat dues colònies que tenen lloc a Osona. D’una banda, el responsable de Joventut ha conegut els nois i noies d’entre 6 i 17 anys que participen a les colònies d’Eix Estels d’anglès i multiactivitats a Mas Banyeres, al municipi de Centelles. Tot seguit, s’ha traslladat a la localitat de Lluçà per conèixer de primera mà les colònies “Desconnectar per connectar”, que organitza Aventura’t a viure per a adolescents de 15 a 18 anys.

En el decurs de la jornada, Sastre ha donat a conèixer també les dades de les activitats de lleure educatiu de la Catalunya Central que fins avui han tingut afectacions arran de les restriccions aprovades al Pla Infocat davant l’alt risc d’incendi. Concretament, 73 activitats amb 4.206 participants s’han pogut veure alterades en aquestes comarques per unes mesures que, entre d’altres, han suposat el desplaçament a nuclis habitats o el retorn al lloc d’origen de campaments i rutes, així com casals i colònies que s’han vist obligats a dur a terme les activitats dins de l’entorn immediat de les edificacions on es tenen lloc.

Garantir l’accés equitatiu a les activitats arreu del país

Pel que fa als ajuts i beques per a garantir l’accés equitatiu a les activitats de lleure educatiu, el Departament ha incrementat les partides per a famílies d'arreu del país en situació de vulnerabilitat, fins arribar als 1,4 milions d’euros.

D’aquesta inversió, 850.000 euros s’aporten directament a les principals federacions d’entitats d’educació en el lleure per a impulsar beques per a infants i joves en situació de risc social perquè gaudeixin de colònies i activitats d’estiu. Aquestes beques han beneficiat més de 52.000 infants i joves des del 2014, de les quals 7.724 corresponen a l’estiu passat.

A més a més, el Departament també inverteix una partida global per a beques de 550.000 euros al programa propi de L’estiu és teu!, que majoritàriament cobreixen el 90% del cost de l’estada a famílies amb situació de vulnerabilitat social. Un total de 7.147 famílies catalanes s’han beneficiat d’aquests ajuts des del 2014.

A aquestes beques, cal afegir els ajuts a les famílies nombroses, monoparentals i acollidores amb una quantia equivalent al 10% del preu de les colònies de L’estiu és teu!, un ajut que ha beneficiat 15.547 famílies a tot Catalunya des de la implantació d’aquesta mesura el 2008.

A més, enguany s’ha inclòs la reserva de fins a 400 places finançades completament al programa L’estiu és teu! per infants i joves ucraïnesos/es que estiguin en situació de desplaçats a Catalunya. Aquests infants també es podran acollir a la subvenció de beques si participen en activitats organitzades per entitats del sector o bé ens locals.


Nous ajuts per a la discapacitat

Pel que fa a l’àmbit dels participants amb discapacitat, s’ha creat aquest 2022 una nova línia d’ajuts finançada amb un total de 300.000 euros. Aquesta partida es destinarà a les entitats d'arreu del país que organitzen les activitats per tal que contractin monitors/es que prestaran el seu suport als infants i joves amb dependència o discapacitat reconeguda.

El programa propi L’estiu és teu! preveu beques que garanteixen que els participants amb dependència o discapacitat reconeguda disposin de monitors i monitores en exclusiva per tal que puguin participar de les diferents activitats. Gràcies a l’aportació de 419.815€ acumulada des del 2013, un total de 588 infants i adolescents amb aquesta circumstància han pogut participar al programa amb l’ajut de fins a 517 persones de suport.

Estudi sobre les necessitats del lleure educatiu

Des de la Secretaria d’Infància, Adolescència i Joventut mitjançant l’Observatori Català de la Joventut, aquest estiu s’inicia un estudi sobre el lleure educatiu a Catalunya.

El projecte té tres grans objectius. En primer lloc, diagnosticar la situació del lleure i de l’educació no formal a Catalunya. En segon terme, es pretén copsar la capacitat de l’educació en el lleure educatiu per donar resposta a les necessitats, motivacions i imaginaris socials de les famílies, dels infants, i dels i les joves que hi prenen part com a dirigents. I en tercer terme, es vol dimensionar la cobertura social del lleure educatiu als diferents perfils i estrats familiars.

Aquest estiu es faran les enquestes presencial amb infants i adolescents que prenen part en activitats de lleure educatiu, amb una mostra prevista 600 infants i adolescents. A més, s’aplicaran altres tècniques com són:

  1. Anàlisi de les activitats notificades, així com de les fonts documentals que se’n deriven de la gestió, seguiment i suport a les activitats de lleure educatiu.
  2. Sessió de treball i grups de discussió amb monitors/es; entitats i famílies.
  3. Entrevista/es amb personal tècnic i de coordinació.

·Enquesta en línia a entitats, empreses i grans federacions de lleure i d’activitats extraescolars, monitors/es de lleure educatiu i famílies amb fills d’entre 3 i 17 anys (mostra prevista: 900).

`