Mossos d'Esquadra

VIKING 2

Més de 5 tones de marihuana intervingudes en un segon operatiu contra una organització criminal que operava al Maresme

query_builder   12 agost 2022 09:28

event_note Nota de premsa

Més de 5 tones de marihuana intervingudes en un segon operatiu contra una organització criminal que operava al Maresme

  1. Un equip conjunt de Mossos d’Esquadra, Policia Nacional i Guàrdia Civil va dur a terme la segona l’explotació de la investigació on es van detenir sis persones i es va desmantellar quatre plantacions indoor
  2. L’organització criminal desmantellada utilitzava el paraigües legal de suposades plantacions de cànem i dues societats mercantils legalment constituïdes, per dedicar-se al cultiu, recol·lecció i distribució de marihuana
  3. A les dues fases d'aquesta operació s’han intervingut prop de 12 tones de marihuana i s’han detingut onze persones implicades en la producció i distribució del les substànci

Agents de la Policia de la Generalitat-Mossos d'Esquadra de la Divisió d’Investigació Criminal (DIC) de la regió policial Metropolitana Nord i de la Unitat d'Investigació de Mataró, en una operació conjunta amb la Guàrdia Civil i Policia Nacional, han desmantellat quatre plantacions indoor de marihuana en les localitats de Mataró i Pineda de Mar (Maresme), i han detingut un total de sis persones per un presumpte delicte contra la salut pública i defraudació de fluid elèctric.


Marihuana encoberta en plantacions de cànem legal

L’operatiu que es va dur a terme el dia 5 de juliol es correspon amb la segona fase d’una investigació que es va iniciar el mes de març de 2021. El passat mes de juny en una primera actuació policial es va intervenir una de les majors quantitats de marihuana en un operatiu a l’Estat espanyol.

L’organització criminal desmantellada utilitzava el paraigües legal de suposades plantacions de cànem legal, per dedicar-se al cultiu, recol·lecció i distribució de marihuana. A banda, les plantacions no disposaven dels permisos administratius necessaris per a un cultiu legal, així com també utilitzava altres naus amb activitat industrial legal que camuflaven les plantacions de marihuana, com si es tractés de cultius de cànem autoritzats. Per donar més aparença de legalitat a les seves activitats il·lícites, utilitzaven dues societats mercantils legalment constituïdes.

Una vegada identificades les persones presumptament responsables de les plantacions, i recopilats els indicis suficients per acreditar l’activitat delictiva, es va sol·licitar manament d'entrada i registre al Jutjat d'Instrucció coneixedor de la causa per a quatre naus industrials, tres en la localitat de Mataró i una a Pineda de Mar.


Més de cinc mil kg de marihuana

En quatre entrades i perquisicions a les naus industrials s'han aprehès al voltant de cinc tones i mitja de marihuana, entre les que destaquen els 850kg de cabdells envasats al buit en nombroses saques termosegellades i aptes per a la seva distribució.

També es van intervenir 126 kg de picada de marihuana, 39.098 plantes de marihuana amb un pes fresc de 4.515 kg, prop de 33 kg d'haixix i 300gr pol·len de marihuana. Tal i com es va poder constatar en la fase anterior de la investigació, aquestes naus també es dedicaven a la fabricació de tauletes d'haixix i pol·len de marihuana.

El pol·len de marihuana és la resina que desprèn la planta de marihuana un cop passada per un tamís. La proporció de THC (component psicoactiu del cànnabis)en el pol·len és molt més elevada que la proporció que pot arribar a contenir l'haixix.

A l’operatiu es van detenir les sis persones responsables de les plantacions, com a presumptes autors de delictes contra la salut pública i de defraudació de fluids elèctrics i anàlegs.


Gran inversió i especialització de les plantacions indoor

Les plantacions estaven dissenyades amb un elevadíssim grau d'especialització en tot allò referent a cultius indoor. L’organització havia realitzat una gran inversió en tots aquells instruments i aparells per a millorar el cultiu i producció de marihuana. S’hi van intervenir 2.000 llums de creixement, 253 ventiladors, 97 transformadors, 32 humificadors, 16 equips d’aire condicionat, 4 màquines recol·lectores, 2 màquines per a l'empaquetat de cabdells, 7 dipòsits de 1.000 litres cadascun, premses, generadors, termòstats, extractors, centrifugadores, etc.

A les naus, a banda de les zones amb plantacions en diferents etapes de maduresa i floració, hi havia sales d'assecat dels cabdells, sales per a la manufactura i empaquetat al buit dels cabdells. També disposaven d’altres sales de seguretat tipus “búnquer”, amb les parets reforçades d'acer per a l'emmagatzematge de les substàncies estupefaents per així evitar robatoris.Els investigadors van trobar bosses de cabdells amagades darrere d’una doble parets de guix laminat. És destacable la troballa de determinades substàncies gens habituals en plantacions legals de cànem, com els 33 quilograms d'haixix en tauletes, pol·len d’haixix i la picada de marihuana,.

Els tècnics de l'empresa elèctrica que van realitzar la inspecció van poder comprovar que les plantacions estaven connectades de manera fraudulenta a l'escomesa general, donant més indicis als investigadors per acreditar que sota les plantacions de cànem legal, els investigats amagavenmacrofactories dedicades a la producció i cultiu il·legal de substàncies estupefaents.

A les dues fases d'aquesta operació, en total, s’han intervingut prop de 12 tones de marihuana i s’han detingut onze persones implicades en la producció i distribució del les substàncies estupefaents.


El principi psicoactiu, la diferència entre la marihuana i el cànem industrial

El Tetrahidrocannabinol, conegut com THC és el component psicoactiu de la planta de cànnabis més important i abundant en les varietats classificades precisament com a psicoactives. Aquest component provoca una alteració de la percepció i modificació de l'estat d'ànim de la persona qui el consumeix.

Per contra, el cannabidiol (CBD), tot i que està categoritzat com a component psicotròpic, no és psicoactiu, és a dir, no produeix aquests efectes en la percepció del consumidor. Per aquest motiu, a diferents països s’ha establert una producció industrial d’aquesta substància de manera legal i controlada per organismes estatals.

En aquest sentit, per poder desenvolupar aquest tipus d’activitat, és necessari complir uns paràmetres legals entre els que destaquen l’ús de llavors certificades de varietats determinades, amb una proporció de THC continguda determinada, o que el cultiu només pot destinar-se a la producció de fibra, gra o llavors, mai de les inflorescències (cabdells).


Àrea de Comunicació,

Barcelona, 12 d’agost de 2022

4  

Imatges

VIKNIG 1

VIKNIG 1 1225895

VIKING 2

VIKING 2 584985

VIKING 3

VIKING 3 1670450

VIKING 4

VIKING 4 1269193

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia