Mossos d'Esquadra

Incendi al Prat de Llobregat

Detingut un home com a presumpte autor d'almenys nou incendis forestals al Prat del Llobregat després d'una investigació conjunta entre Mossos i Agents Rurals

query_builder   15 agost 2022 10:56

event_note Nota de premsa

Detingut un home com a presumpte autor d'almenys nou incendis forestals al Prat del Llobregat després d'una investigació conjunta entre Mossos i Agents Rurals

. Els incendis es van produir entre el 18 de juliol i el 2 d’agost amb afectació a la seguretat de l’aeroport de Barcelona i a l’àrea de la Reserva Natural Parcial de la Ricarda, dins l’espai natural protegit del Delta del Llobregat

. Cal destacar que els focs van coincidir amb l’activació del nivell 2 del Pla Alfa per perill molt alt d’incendi

. El 10 d’agost el presumpte autor dels nou incendis va ser detingut en un operatiu policial i la jutgessa del Jutjat d’Instrucció 3 l’endemà va decretar el seu ingrés a presó

Agents de la Policia de la Generalitat-Mossos d’Esquadra de la comissaria del Prat de Llobregat amb col·laboració de l’Àrea de Seguretat Aeroportuària i del Cos d’Agents Rurals, han detingut un home presumptament relacionat amb nou incendis d’entre el 18 de juliol i el 2 d’agost, tant en zones urbanes com forestals del Prat de Llobregat, amb afectació a la zona aeroportuària i de l’àrea de la Reserva Natural Parcial de la Ricarda, dins l’espai natural protegit del Delta del Llobregat.

La investigació es va iniciar arran dels incendis que es van produir la matinada del 18 de juliol, en els quals es van cremar deu contenidors situats en diversos punts del municipi, amb uns danys queascendiena13.575 euros.A méses va cremar un vehicle que estava estacionat al costat d’un dels contenidors. Aquella mateixa matinada els agents de la Policia Local del Prat de Llobregat van poder identificar un home al qual li van trobar tres encenedors entre les seves pertinences, la descripció del qual podia ser coincident amb la que havien facilitat alguns testimonis.

Entre el 28 de juliol i el 2 d’agost es van produir cinc incendis més, que responien a una mateixa manera d’actuar, en zones properes a l’aeroport de Barcelona, entre els quals un a la zona protegida de la Reserva Natural del Delta de Llobregat, a tocar de la pista d’aterratge de l’aeroport. En dues d’aquestes ocasions, a causa de la cortina de fum, les flames i la cendra que s’apropava a la zona de pistes, es va haver d’activar el Pla d'Emergències Aeronàutiques de la Generalitat de Catalunya (AEROCAT).

El 28 de juliol, gràcies a la informació aportada per alguns testimonis, els agents de la Policia Local del Prat de Llobregat van localitzar un home, en un mirador d’avions, que presentava cremades a les mans, duia a sobre tres encenedors i que coincidia amb la descripció del possible autor. L’home va ser detingut per un delicte d’incendi forestal i va quedar en llibertat amb càrrecs poc després.

El 2 d’agost a les 04:00 hores es produeix l’incendi amb més afectació a la zona del perímetre exterior de l'Aeroport de El Prat, en una zona de vegetació i canyes just davant de l'hangar d'Iberia. Al lloc, les patrulles policials van evidenciar que es tractava d’un foc considerable, tant per l’alçada de les flames com per la seva zona d'afectació, ja que es tractava d’un paratge annex a la zona aeroportuària, fet que va motivar la intervenció de tres dotacions de bombers d'Aena i dues dels Bombers de la Generalitat.

En el moment de més intensitat, les flames van arribar a superar els 30 metres d'alçada, barrejant-se amb les columnes de fum provocades per la combustió de matolls i vegetació. Això va provocar una afectació a la visibilitat a la zona de pistes de l’aeroport, ja que s’arrossegaven les cendres en direcció a l'interior de la instal·lació amb especial incidència a les pistes de l'aeroport de la Terminal 2 i de la Terminal Corporativa. A banda d’aquest risc per a la seguretat aeroportuària cal afegir-hi la proximitat amb l’hangar d’Iberia, a l’interior del qual s’hi emmagatzema combustible, altament inflamable. Aquest fet va comportar que s’hagués d’activar el Pla d’emergències Aeronàutiques de Catalunya(AEROCAT).

Passades les cinc de la matinada, un cop completades les tasques d'extinció coordinades, l'incendi va quedar controlat després que s’hagués cremat una superfície aproximada d'uns 2.000 metres quadrats i es va poder restablir la normalitat.

Donat que ja s’havia produït la detenció de l’home el dia 28 i la reiteració en els incendis amb un mateix modus operandi, compatible amb l’activat d’un incendiari, es va iniciar la col·laboració amb el Cos d’Agents Rurals, per a la investigació que es feia per part de la Unitat d’Investigació del Prat de Llobregat dels Mossos d’Esquadra, donada la seva expertesa pel que fa a la investigació d’incendis.

Els Agents Rurals van dur a terme un informe exhaustiu a partir del qual es va poder determinar les característiques de cadascun dels incendis, el seu abast i afectació. La investigació feta pels Agents Majors d’Incendis de l’Àrea Regional de Barcelona va determinar que es tractava d’incendis intencionats, a més de possibilitar que els investigadors dels Mossos determinessin la presumpta relació de l’investigat amb nou d’aquests fets: set a la zona del Parc Nou (els dies 22, 23, 28, 29 i 30 de juliol, a banda de dos el dia 2 d’agost) i dos més, el 23 de juliol a la Ronda del Sud i el 28 a l’Estany de Cal Tet, a la Reserva Natural Parcial de la Ricarda, dins l’espai natural protegit del Delta del Llobregat.

A partir dels indicis disponibles el 10 d’agost es va dur a terme un dispositiu conjunt de localització i vigilància de l’investigat al qual hi van participar agents dels Mossos d’investigació i seguretat ciutadana de la comissaria del Prat de Llobregat en coordinació amb mossos de la l’Àrea de Seguretat Aeroportuària. Finalment, se’l va detenir en un domicili de la seva exparella, a la mateixa localitat, on s’havia amagat.

Un cop informat al Jutjat d’instrucció núm. 3 del Prat de Llobregati a la Fiscalia se’l va arrestar i l’endemà la jutgessa va decretar presó provisional, comunicada i sense fiança.

Cal destacar que entre el nou focs s'ha cremat una superfície de 3.130 m² de canyes i matolls en terreny urbà i 342 m² de terreny forestal, dins l’espai de protecció especial del Delta de Llobregat. Els incendis van tenir lloc en uns dies de perill d’incendi molt alt a la comarca del Baix Llobregat, en què hi havia activat el nivell 2 del Pla Alfa.


Àrea de Comunicació

Barcelona, 15 d’agost de 2022

3  

Imatges

INCENDI LLOBREGAT 1

INCENDI LLOBREGAT 1 288135

INCENDI LLOBREGAT 2

INCENDI LLOBREGAT 2 133425

INCENDI LLOBREGAT 3

INCENDI LLOBREGAT 3 71830

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia