Justícia, Drets i Memòria

Lourdes Ciuró i Alex Salmond al MUME

Ciuró: "Escòcia i Catalunya són dues nacions que lluiten per l'autodeterminació i pel dret a ser un estat normal a Europa"

query_builder   19 agost 2022 18:05

event_note Nota de premsa

Ciuró: "Escòcia i Catalunya són dues nacions que lluiten per l'autodeterminació i pel dret a ser un estat normal a Europa"

  1. La consellera de Justícia, Lourdes Ciuró i Buldó, i l’ex-primer ministre d’Escòcia, Alex Salmond, han fet una visita aquest divendres al Museu Memorial de l’Exili, a la Jonquera.
  2. Alex Salmond desitja que “que aquesta visita suposi un etapa de més cooperació entre les forces de la independència i la democràcia a Catalunya i Escòcia. Les forces de l’Estat estan molt ben organitzades; les forces de la democràcia haurien d’estar ben organitzades també”.
  3. El museu se centra en recordar els exilis provinents de la Guerra Civil i donar-los un espai per a la memòria.

La consellera de Justícia, Lourdes Ciuró i Buldó, ha visitat avui el Museu Memorial de l’Exili (MUME), a la Jonquera, amb l’ex-primer ministre d’Escòcia, Alex Salmond, que demà pronunciarà una conferència a Prada, convidat per la Universitat Catalana d’Estiu. La consellera ha destacat que “Escòcia i Catalunya són dues nacions que lluiten per l’autodeterminació i pel dret aser un estat normal a Europa”.

La consellera i l’ex-primer ministre, acompanyats pel director del MUME, Enric Pujol, han fet un recorregut per l’exposició permanent que detalla la història des de l’inici de la Guerra Civil fins a la transició democràtica. La visita ha comptat també amb l’assistència del director general de Memòria Democràtica, Antoni Font, i de la responsable de l’àrea internacional de l’UCE, Anna Arqué, a més de diversos regidors de l’ajuntament de La Jonquera i el director dels serveis territorials de Justícia, Albert Ballesta.

La visita ha servit per posar en relleu la sensibilització d’aquestes dues nacions amb l’exili i la persistent voluntat del museu a l’hora de recordar que “l'exili no és un fet intemporal ni del passat. L'exili és encara present i nosaltres en som els hereus”, ha afirmat Ciuró.


Paral·lelisme entre Catalunya i Escòcia

En declaracions als mitjans,la consellera ha destacat el paral·lelisme entre Catalunya i Escòcia per exercir el dret a l’autodeterminació. En aquest sentit, Ciuró ha agraït a l’ex-primer ministre escocès, la labor que va fer per Escòcia. “Van poder celebrar un referèndum fruit que a l’altra banda hi havia algú que volia negociar i pactar”.

La titular de Justícia, aprofitant l’exemple escocès, ha volgut enviar un missatge de persistència. “Catalunya continua amb la seva voluntat d’exercir el seu dret a l’autodeterminació i de continuar amb el debat de la independència per tirar-la endavant”, ha dit. “Ara toca persistir en el fer, persistir en tornar a tenir aquella unitat, tornar a tenir aquella visió estratègica per aconseguir la independència del nostre país. És el moment de persistir per fer. Si fem, serem més”, ha afirmat.

L’ex-primer ministre escocès ha desitjat que “aquesta visita suposi un etapa de més cooperació entre les forces de la independència i la democràcia a Catalunya i Escòcia. Les forces de l’Estat estan molt ben organitzades; les forces de la democràcia haurien d’estar ben organitzades també”.

En aquest sentit, Anna Arqué ha destacat la importància d’aquesta trobada “pel significat polític del convidat i també pel significat polític del museu, perquè sense memòria no sabem on anem”.

Per concloure, Ciuró ha encoratjat al MUME a fer un pas més i crear un espai on es reconegui la cultura, el coneixement i el talent dels intel·lectuals exiliats, ja que, malgrat la persecució, també van fer país.


El Museu Memorial de l’Exili (MUME)

El MUME, que se situa al mateix pas fronterer de la Jonquera per on van fugir la major part dels exiliats, és un centre d'interpretació per recordar els exilis provocats per la Guerra Civil Espanyola. L'objectiu és dedicar un espai per a la memòria, la història i la reflexió crítica. El museu busca dignificar les víctimes a partir de promoure l’estudi de l’exili com un fenomen de la memòria democràtica de Catalunya.

Alhora, el museu aposta per la difusió dels valors democràtics i pel posicionament de la Jonquera en el mapa memorial, especialment en l’àmbit del patrimoni històric i de la memòria democràtica.

7  

Imatges

.

. 100986

.

. 120826

.

. 115352

.

. 97185

.

. 101491

.

. 98323

.

. 94984

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia