President

El president Aragonès, durant la seva intervenció

President Aragonès: "El nostre model és el d'una Catalunya independent en el marc d'uns estats units d'Europa"

query_builder   30 agost 2022 19:10

event_note Nota de premsa

President Aragonès: "El nostre model és el d'una Catalunya independent en el marc d'uns estats units d'Europa"

  1. El cap de l’Executiu ha participat a la trobada anual d’inici del curs econòmic i polític organitzada per la patronal francesa MEDEF
  2. Durant la taula de debat Autonome ou indépendant. Mais Européens avant tout! Pere Aragonès ha defensat “l’exercici de l’autodeterminació, amb un referèndum sobre la independència, que volem fer de forma acordada i negociada, i una llei d’amnistia”

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha defensat aquesta tarda a Paris l’europeisme del moviment independentista català i ha assegurat que “el nostre model, el nostre projecte d’una Catalunya independent, sobretot té sentit en el marc d’una Unió Europea en què els estats han de cooperar cada vegada més, uns estats units d’Europa” i ha afegit que “volem que Catalunya sigui un d’aquests estats profundament europeus”.

El president Aragonès, durant la seva intervenció. Autor: Rubén Moreno
El president Aragonès, durant la seva intervenció. Autor: Rubén Moreno
{"name":"2022/08/30/17/54/c2856904-c2de-48cf-b2bd-5c33ad00c4cf.jpg","author":"Rubén Moreno","type":"0","location":"0","weight":1375929}

En aquesta mateixa línia, ha explicat que “ens definim com independentistes catalans i federalistes europeus, perquè creiem que precisament en un món com el d’ara -amb amenaces i amb reptes en l’àmbit climàtic, econòmic, energètic, de la seguretat- la cooperació entre estats és fonamental i entre estats d’Europa és bàsica”. “I el poble català hi vol tenir directament la seva veu i la manera és fer-ho com un estat independent membre de la UE”, ha reblat.

El cap de l’Executiu ha viatjat avui a París per participar a la taula de debat sobre Autonome ou indépendant. Mais Européens avant tout! (Autònoms o independents, però europeus primer de tot!), que s’ha fet en el marc de la Rencontre des Entrepreneurs de France, la trobada anual organitzada per la federació patronal MEDEF, la més gran de França. Pere Aragonès ha participat d’aquesta taula de debat juntament amb l’exprimer ministre francès, Bernard Cazeneuve, el president de Còrsega, Gilles Simeoni, i la vicepresidenta de la regió de Guadalupe, Marie-Luce Penchard.

El president Aragonès ha aprofitat la seva intervenció per llançar un missatge a Europa: “Catalunya pot fer una contribució davant dels reptes europeus i que en bona part el president Macron va definir com els reptes de l’autonomia estratègica europea” i n’ha posat com a exemples que el desenvolupament del xip europeu, l’aposta per la producció d’hidrogen verd o per interconnexions com el Midcat.

Pere Aragonès també s’ha referit al conflicte polític entre Catalunya i l’estat espanyol. Ha explicat que “tenim un procés de negociació amb l’estat” en el qual “defensem un referèndum sobre la independència i una llei amnistia per acabar amb les conseqüències repressives del referèndum del 2017”.

En aquest sentit, el president ha recordat que des de les eleccions del 2012 hi ha una majoria independentista de diputats al Parlament de Catalunya i ha assenyalat que “el nostre objectiu és que una societat que es considera a si mateixa madura, amb voluntat d’autogovernar-se, ha de poder decidir lliurement el seu futur”. Per aquest motiu, ha afirmat que “la nostra proposta és l’exercici de l’autodeterminació, amb un referèndum sobre la independència de Catalunya, que volem fer de forma acordada i negociada”.

La Rencontre des Entrepreneurs de France és la gran cita econòmica i política de l’inici de curs francès i aplega més de 8.000 persones de l’àmbit empresarial, acadèmic, social i polític. El tema d’enguany és el paper que pot jugar Europa al món en un context convuls com l’actual i davant d’altres models com el nord-americà, el rus o el xinès. Entre els participants hi ha també altres membres destacats del govern francès, com la primera ministra, Élisabeth Borne, la ministra d’Europa i Afers Estrangers, Catherine Colonna, la ministra de Transició Energètica, Agnès Pannier-Runacher, presidents regionals, diplomàtics, acadèmics, periodistes o empresaris com els directors generals de Carrefour, L’Óreal, Orange, EDF o Siemens France.

3  

Imatges

El president, durant la seva intervenció

El president, durant la seva intervenció 930515

Taula de debat

Taula de debat 1375929

El president, durant la taula de debat

El president, durant la taula de debat 2274628

`