Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

Alliberament de tortugues careta

Alliberades vint-i-cinc tortugues careta a la platja de la Picòrdia d'Arenys de Mar

query_builder   30 agost 2022 19:34

event_note Nota de premsa

Alliberades vint-i-cinc tortugues careta a la platja de la Picòrdia d'Arenys de Mar

  1. La majoria són exemplars procedents del niu que es va localitzar l’estiu passat a la mateixa platja
  2. Enguany no s’ha detectat cap femella fent el niu a la costa catalana, però encara podrien trobar-se cries


Alliberament de tortugues careta a Arenys de Mar.
Alliberament de tortugues careta a Arenys de Mar.
{"name":"2022/08/30/19/32/538c1970-1bad-4b1c-9e75-bf947ef8b5af.jpg","author":"DACC","type":"0","location":"0","weight":489283}


Membres de la Xarxa de Rescat de Fauna Marina del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, agents rurals, representants de la Fundació CRAM i de la Universitat de Vic, així com de l’Ajuntament d’Arenys de Mar i de diferents entitats han alliberat aquest dimarts a la platja de la Picòrdia vint-i-cinc tortugues careta (Caretta caretta) del niu trobat l’estiu passat a la mateixa platja. També hi han participat les persones voluntàries que van col·laborar en la custòdia del niu.

L’11 de juliol de 2021 es va localitzar una femella fent el niu a la platja de la Picòrdia d’Arenys de Mar. En aquest cas, a diferència del que havia passat altres vegades, la tortuga el va situar en una zona alta i retirada de la platja, a 22 metres de la línia de mar, fora de la influència directa de l’aigua i sense perill d’inundació. Per aquest motiu, es va decidir deixar-lo al mateix lloc. Tanmateix, i tal com estava previst al projecte d’investigació científica per a la conservació de la nidació de la tortuga careta a Catalunya, es va decidir diversificar la incubació i es va traslladar una part de la posta a les incubadores del CRAM i del Zoo de Barcelona.

L’Ajuntament d’Arenys va organitzar una xarxa de voluntariat que va custodiar el niu fins la seva eclosió, el 10 de setembre, reforçat amb un servei de vigilància durant la nit.

Cria en captivitat

El niu estava format per 142 ous, dels quals 90 es van incubar a la platja durant 61 dies, i la resta a les incubadores de la Fundació CRAM (40) i del Zoo de Barcelona (12). D’aquests 142 ous, en van emergir 76 animals (56 a platja i 20 a incubadora), dels quals 49 van anar al mar directament i 27 s’han criat en captivitat durant el primer any de vida, un procés que els dona avantatge en la supervivència i que rep el nom de head starting.

Aquest any, han participat en el projecte de head starting quatre centres de recuperació diferents (CRAM, Oceanogràfic, Limia i Palma Aquarium). Dels 27 animals que es van criar en captivitat, n’han sobreviscut 21, que s’han alliberat avui. També s’han reintroduït al medi marí tres exemplars nascuts l’estiu passat a Calafell i un al Serrallo, a Tarragona.

Tal com s’ha anat veient els últims anys, els nius de mida gran (per sobre del centenar d’ous) presenten una taxa de desenvolupament embrionari i un èxit d’eclosió especialment baixos, independentment de les condicions d’incubació. En el cas d’Arenys, van eclosionar només un 53,5% dels ous, però la taxa de desenvolupament embrionari (el percentatge d’ous en el qual es va començar a formar un embrió) va ser del 63,3%.

La temporada 2022, molt fluixa

La temporada de cria de la tortuga careta arrenca a principis del mes de juny i es perllonga fins a finals d’octubre. Les mares solen fer els nius entre mitjans de juny i finals de juliol, i les cries comencen a emergir a partir de principis d’agost fins a mitjans o finals d’octubre.

Tot i que enguany les altes temperatures feien pensar en una temporada forta i avançada, fins ara no s’ha detectat cap niu a la costa catalana, i només un a Alacant. Aquest descens de les postes també s’ha observat a d’altres punts del Mediterrani occidental, com el sud d’Itàlia, i podria estar relacionat amb les grans anomalies climatològiques d’aquest any, en què l’aigua del mar ha estat especialment calenta.

Tot i això, no es descarta que encara es puguin trobar cries a les platges que emergeixin de possibles nius no detectats. En cas que qualsevol persona trobi indicis de nidificació (ja sigui una femella a la sorra, rastres o cries) és important donar avís immediat al telèfon d’emergències 112 i no molestar, tocar o fotografiar amb flash els animals ni trepitjar-ne els rastres. Cal recordar que la tortuga careta és una espècie protegida qualificada com a vulnerable.

2  

Imatges

Foto 1

Foto 1 489283

Foto 2

Foto 2 482901

1  

Vídeos

Vídeo

`