Ferrocarrils

-

El Cremallera de Núria rep el premi 'Establiment Històric' atorgat per de la Cambra de Comerç de Girona

query_builder   1 setembre 2022 14:21

event_note Nota de premsa

El Cremallera de Núria rep el premi 'Establiment Històric' atorgat per de la Cambra de Comerç de Girona

  1. El guardó reconeix els 91 anys d’història del Cremallera i la seva contribució i valor en el desenvolupament del territori
  2. L’entrega del premi s’ha fet avui a l’estació de Vall de Núria durant els actes de celebració de la festivitat de Sant Gil
  3. També s’han inaugurat l’exposició “Queralbs i Núria una història compartida en imatges”, on es fa un homenatge al fotògraf Nicolau Coma, i un nou circuit fotogràfic per descobrir l’entorn de l’estació
FGC
La presidenta d’FGC recull el premi atorgat al Cremallera de Núria.
{"name":"2022/09/01/14/07/145f79b6-5e7e-44d5-b7a6-b3f01a7c3260.jpg","author":"FGC","type":"0","location":"0","weight":3365515}


El vicepresident i conseller de Polítiques Digitals i Territori, Jordi Puigneró, i la presidenta de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), Marta Subirà, han participat avui en la festivitat anual de Sant Gil, patró dels pastors, que s’ha celebrat a Vall de Núria, al municipi de Queralbs (Ripollès).

Durant la visita, l’estació ha rebut el guardó atorgat per la Cambra de Comerç de Girona que reconeix la trajectòria del Cremallera de Núria, amb més de 90 anys d’història, i posa de relleu la seva contribució i valor en el teixit empresarial de les comarques gironines. Els guardons “Establiments Històrics” de la Cambra premien, des de fa més de quatre dècades, la consolidació al llarg dels anys de comerços, indústries i empreses de serveis de la demarcació amb una trajectòria de més de cinquanta anys.

FGC{"name":"2022/09/01/14/09/65836dd7-0192-4443-bd02-49bee5a4cca6.jpg","author":"FGC","type":"0","location":"0","weight":2861857}

El vicepresident ha destacat que “el Cremallera és un ferrocarril pioner que ben aviat es va convertir en un referent entre els de muntanya d’arreu d’Europa i que és un símbol del país que sintetitza molt bé l’esperit de Catalunya: anar sempre més enllà”. “Aquest guardó”, ha afegit, “és un bona manera de preservar i impulsar la riquesa i varietat d’establiments antics de les comarques gironines”.

En el moment de recollir el guardó, la presidenta de Ferrocarrils ha agraït el reconeixement a “una trajectòria d’èxit però que també és un reconeixement a totes les persones que formen part de Ferrocarrils i que han contribuït durant aquests anys a l’èxit del Cremallera”. Subirà també ha destacat el compromís de Ferrocarrils i del Cremallera amb la Vall i amb tota la comarca, “un compromís que està molt lligat al desenvolupament turístic, a donar a conèixer aquest territori, els seus valors i tradicions, però també a tot el que és l’excursionisme, el gaudir i el respecte de la natura”.

Per la seva banda, el president de la Cambra de Comerç de Girona, Jaume Fàbrega, ha volgut posar en valor que “paraules com risc, persistència, esforç, visió de futur o innovació abunden entre les històries de les nostres empreses i establiments. El tren Cremallera de Núria compleix tots aquests atributs. És un exemple de l’esperit emprenedor dels catalans i de la seva capacitat de vèncer obstacles i culminar els projectes més complicats”.

FGC{"name":"2022/09/01/14/10/179cccc0-09fe-44c3-abb1-8c5e25954370.jpg","author":"FGC","type":"0","location":"0","weight":3317020}

Durant els actes de la festivitat de Sant Gil, on han participat el director general d’FGC, Pere Calvet, l’alcaldessa de Ribes de Freser, Mònica Sanjaume, l’alcaldessa de Queralbs, Immaculada Constans, i el president del Consell Comarcal del Ripollès, Joaquim Colomer, també ha tingut lloc la inauguració oficial de l’exposició “Queralbs i Núria, una història compartida en imatges”, una mostra de fotografies inèdites centrada en la relació entre el municipi i Núria posant el focus en els trets característics del territori com son les cases i el paisatge, els pastors o els pelegrinatges. L’exposició també ret un homenatge al fotògraf Nicolau Coma, nascut a Ribes de Freser el 1876 i testimoni de primera mà dels inicis de la fotografia a Núria i la Vall de Ribes als inicis del segle XX.

D’altra banda, s’ha presentat un nou circuit temàtic per descobrir i fotografiar els racons més emblemàtics a l’entorn del Santuari i el llac de Núria. L’estació ha adequat i senyalitzat la ruta, també en suport web i app, perquè les persones que visitin l’estació puguin seguir la ruta tot descobrint el patrimoni històric i cultural de la Vall.


El Cremallera de Núria, més de 90 anys d’història

El 22 de març del 1931 es va inaugurar el Cremallera de Núria, un ferrocarril amb unes característiques tècniques excepcionals que ben aviat es va convertir en un referent entre els ferrocarrils de muntanya d’arreu d’Europa. L’augment de peregrins que visitaven el Santuari de Núria i el creixement dels esports d’hivern havien fet palesa la necessitat de disposar d’un mitjà de transport per arribar a la Vall de Núria, fins llavors només accessible a peu.

Ferrocarrils en va assumir la gestió l’any 1986, fet que va propiciar un ampli procés de modernització que va suposar l’arribada de nou material mòbil i la modernització de les instal·lacions. Es van posar en servei quatre nous automotors, es van modernitzar les locomotores i els cotxes de viatgers, es van construir els tallers i es van substituir les vies. Anys després es va construir la nova cotxera de Ribes-Enllaç, es va remodelar l’estació de Queralbs, va entrar en servei el nou túnel del Roc del Dui i es van adquirir nous automotors.

Entre les actuacions més recents realitzades a la línia del Cremallera destaquen la renovació i adequació de les estacions de Queralbs i Ribes-Vila i l’adquisició d’una nova locomotora híbrida, dos cotxes de viatgers i dos remolcs intermedis; així com la renovació de part de les vies i la substitució de catenàries i instal·lacions elèctriques més antigues.

El cremallera és un mitjà sostenible que no produeix emissions de CO2 a l’atmosfera ja que el seu consum elèctric prové d’energia solar. Aquest aspecte, juntament amb el projecte d’instal·lació d’un sistema d’energia geotèrmica com a font energètica dels edificis que formen el complex de Vall de Núria, fan que es preservi l’entorn i el medi ambient de la vall.


Patró dels pastors

Sant Gil és el patró dels pastors del Pirineu i l’iniciador de la devoció, al segle VIII, a l’actual Patrona de la Diòcesi, la Mare de Déu de Núria. És per això que els pastors celebren la seva festa al Santuari de Núria. Durant la diada, ofereixen a la Verge productes del seu bestiar, com ara llana, llet o mantega. L’acte litúrgic ha estat presidit per l’arquebisbe Joan-Enric Vives, bisbe d’Urgell i Copríncep d’Andorra.

7  

Imatges

Foto

Foto 1571429

Foto

Foto 8955874

Foto

Foto 8006364

Foto

Foto 2448125

Foto

Foto 2861857

Foto

Foto 3365515

Foto

Foto 3317020

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 633797

`