Acció Exterior i Unió Europea

XGO

Presentació documental

Consellera Alsina: "Fa un segle Catalunya ja s'interessava per la Societat de Nacions i treballava per fer-hi sentir la seva veu, avui ho continuem fent: a l'ONU, a la UE o al CoE"

query_builder   5 setembre 2022 22:20

event_note Nota de premsa

Presentació documental

Consellera Alsina: "Fa un segle Catalunya ja s'interessava per la Societat de Nacions i treballava per fer-hi sentir la seva veu, avui ho continuem fent: a l'ONU, a la UE o al CoE"

La consellera d’Acció Exterior i Govern Obert ha participat a l’acte de presentació del documental sobre la Conferència Internacional de Comunicacions i Trànsit de la Societat de Nacions, que es va celebrar a Barcelona l’any 1921


XGO{"name":"2022/09/05/22/19/0a2d9a46-c9b3-42c9-bf85-7d0e5baab2c3.jpeg","author":"Roger Fonts","type":"0","location":"0","weight":89605}

La consellera Victòria Alsina ha participat aquest vespre a la presentació del documental La Conferència de Barcelona i la Societat de Nacions: el naixement del multilateralisme modern, que ha tingut lloc a les 19 h al Saló Daurat de la Llotja de Mar. El documental, enregistrat entre Barcelona i Ginebra, aprofundeix en la importància de la primera conferència intergovernamental de la Societat de Nacions, la Conferència Internacional de Comunicacions i Trànsit, que va tenir lloc a Barcelona l’any 1921 amb la participació de delegats de 42 països. A través de la veu d’historiadors i acadèmics com Albert Balcells, Nicolas Levrat, BlandineBluckaz-Louisfert o Josep Pich, el film emmarca la cimera en el context internacional i català del moment.

Alsina ha subratllat el “compromís de Catalunya amb el multilateralisme i la diplomàcia internacional” i ha posat en valor el llegat de la cimera. “Des de sempre, Catalunya defensa que la solució als grans reptes globals passa per l’acció exterior i el multilateralisme. La Mancomunitat de Catalunya, amb el president Puig i Cadafalch al capdavant, va aprofitar l’oportunitat no només d’exposar el nostre esperit multilateral al món, sinó d’explicar d’on venim, què som i cap a on volem anar, amb l’objectiu de ser més coneguts i reconeguts. La primera conferència intergovernamental de la Societat de Nacions va ser una clara determinació per fer-nos conèixer, perquè si Catalunya no defensa els seus interessos no ho farà ningú més”, ha explicat.

“Amb aquesta conferència, Barcelona va passar a formar part de la lliga de les ciutats on hi passen coses en l’àmbit internacional”, ha afirmat la consellera Victòria Alsina. “Després han vingut altres fites com els Jocs Olímpics o el Mobile WoldCongress, que d’alguna manera és el llegat de la Conferència de Barcelona en l’òrbita de les comunicacions”, ha assegurat.

La consellera d’Acció Exterior i Govern Obert també ha destacat la vigència de la vocació internacional catalana: “Si fa un segle Catalunya ja s’interessava per la Societat de Nacions i treballava per fer-hi sentir la seva veu, avui ho continuem fent: a les Nacions Unides, a la Unió Europea o al Consell d’Europa i on calgui”.

Per la seva banda, el director del Centre d’Estudis de Temes Contemporanis i comissari de la commemoració, Manuel Manonelles, ha contextualitzat històricament la conferència i ha destacat que “l’any 1921, enmig d’un context políticament i socialment convuls, la plaça de Sant Jaume va esdevenir un dels epicentres de la diplomàcia internacional, testimoni i protagonista dels primers passos d’un incipient multilateralisme modern”.

XGO{"name":"2022/09/05/22/20/fb90b78b-edc8-40a8-9255-c8bf51994ae5.jpeg","author":"Roger Fonts","type":"0","location":"0","weight":188976}

La presidenta de la Cambra Oficial de Comerç, Indústria, Serveis i Navegació de Barcelona, Mònica Roca, ha posat l’accent en la importància de la conferència, que en aquells moments va suposar una “trobada sense precedents”, i ha volgut reivindicar “l’esperit d’aquesta cimera, basat en el cooperativisme entre organismes”.

Finalment, el president del Port de Barcelona, Damià Calvet, ha assegurat que la Conferència Internacional de Comunicacions i Trànsit va permetre a la Mancomunitat de Catalunya “connectar-se amb la modernitat d’allò que estava succeint arreu del món” i “mostrar-nos com a nació”.

El documental, impulsat pel Centre d’Estudis de Temes Contemporanis del Departament d’Acció Exterior i Govern Obert i produït per Animaset, forma part dels actes institucionals de commemoració del centenari de la Conferència de la Societat de Nacions i ha comptat amb el suport del Port de Barcelona i la col·laboració de DIPLOCAT. El film explica els fets més rellevants d'una cimera que va posar les bases del multilateralisme modern. La conferència es va celebrar durant sis setmanes al Palau de la Generalitat i al Saló de Cent; com a resultat, en van sorgir els primers tractats internacionals fruit de la tasca de la Societat de Nacions, coneguts com els Convenis de Barcelona.

La commemoració del centenari de la Conferència de Barcelona es tancarà aquest any amb l’exposició ‘CONÈIXER I ÉSSER CONEGUTS! Josep Puig i Cadafalch i els orígens d’una diplomàcia de la Catalunya autònoma (1917-1923)’, que es podrà visitar del 12 de setembre al 30 de desembre a l’Arxiu Nacional de Catalunya.

`