Anna Caula defensa el rol de la prova i l’excursionisme com a “instruments de cohesió social i foment de valors”, més enllà del vessant competitiu
La secretària general de l’Esport i de l’Activitat Física, Anna Caula Paretas, ha presidit avui al Palau de la Generalitat la presentació de la 43a edició de la travessa Matagalls Montserrat, que coincideix amb el 50è aniversari del seu naixement. L’emblemàtica travessa no competitiva per muntanya tindrà lloc els dies 17 i 18 de setembre i coincideix enguany amb el centenari “d’un referent de l’excursionisme català”, com el Club Excursionista de Gràcia, ha manifestat Anna Caula, que ha situat l’excursionisme i la prova com a “instruments de cohesió social i foment de valors”, més enllà del vessant competitiu.
“Quan diem que l’esport pot transformar i enfortir la societat és gràcies a històries com aquesta”, ha afegit la secretària general de l’Esport i de l’Activitat Física, que ha posat el Govern a diposició de les entitats per “ajudar-vos a créixer i mostrar els segells esportius que tenim repartits arreu del país”. “Tenim una Catalunya amb un ADN esportiu potent i entre tots construirem una societat que volem més saludable”.
Anna Caula ha felicitat l’entitat barcelonina pel seu centenari i pels 50 anys de la Matagalls Montserrat, “una marxa emblemàtica que supera el fet esportiu i s’ha converit en una joia de l’esport català”, a partir de “la capacitat de superació, constància i amor per la muntanya” i a l’expertesa del club organitzador, del qual ha agraít l’aposta per “estimar la natura i el patrimoni cultural català, i la promoció dels esports de muntanya”.
Per la seva banda, Jose Lloret Moreno, president del Club Excursionista de Gràcia, entitat organitzadora de l’esdeveniment, ha subratllat que la Matagalls Montserrat serveix per “transmetre els valors de la muntanya”, com “l’amistat, el respecte per la natura i l’estima del país”. “Hem de fer que perdurin”, ha reblat, a la vegada que recordava els inicis del Club fa cent anys, on “vam descobrir l’excursionisme i tot el que ens aportava i ens aporta encara”.
Al seu torn, Jordi Merino Urbano, president de la Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya, ha valorat les nombroses marxes per muntanya que tenen lloc a Catalunya i ha reconegut “la tasca de les entitats i el voluntariat”, que fan possible iniciatives com la Matagalls Montserrat.
Una marxa solidària, verda i inclusiva
La Matagalls Montserrat, nascuda el 1972, és una de les marxes de resistència de muntanya i no competitiva més populars de Catalunya, en la qual han participat més de 85.000 persones en totes les seves edicions. La travessa, l'objectiu del qual consisteix en realitzar 83,4 km en menys de 24 hores, passa per camins de muntanya de cinc comarques, entre la serralada del Montseny –amb la sortida al Brull- i el massís de Montserrat.
En cada edició, l’organització de la Matagalls Montserrat col·labora amb alguna ONG. Enguany serà la Fundació Arrels, amb la finalitat de fer visible la part més invisible i vulnerable de les persones sense llar. A més, la travessa tindrà la ‘Petjada Verda’ i serà inclusiva, ja que facilitarà a persones amb mobilitat reduïda o altres discapacitats material de suport perquè puguin seguir la prova i gaudir, així, del medi natural.