Empresa i Treball

El Departament d¿Empresa i Treball destina 52,6M€ a polítiques actives d¿ocupació exclusives per a dones

El Departament d'Empresa i Treball destina 52,6M€ a polítiques actives d'ocupació exclusives per a dones

query_builder   7 setembre 2022 14:33

event_note Nota de premsa

El Departament d'Empresa i Treball destina 52,6M€ a polítiques actives d'ocupació exclusives per a dones

  1. S’han duplicat els programes i s’ha incrementat el pressupost un 110%, fet que permetrà oferir aquests serveis a més de 41.000 dones
  2. El conseller Torrent ha afirmat que cal corregir la desigualtat de gènere al món laboral, que llastra el món productiu i ens perjudica com a país”


El Departament d’Empresa i Treball, mitjançant el Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC), destina 52,6M€ a polítiques actives d’ocupació per a dones durant aquest 2022. Una inversió que duplica la de l’any anterior i que té com a objectiu millorar l’ocupabilitat i el perfil professional de les beneficiàries adaptant-lo a les necessitats actuals del món laboral. Ho ha explicat avui el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, durant una visita a la Fundació Formació i Treball de Sant Adrià de Besòs, entitat que col·labora amb el SOC en la inserció laboral de les dones.

Aquesta inversió suposa un increment del 110% del pressupost respecte l’any passat i s’ha distribuït en cinc polítiques actives d’ocupació. De fet, aquesta injecció econòmica ha permès impulsar 3 nous programes exclusius per a dones que ofereixen formació especialitzada per facilitar la seva inserció laboral. Aquests programes són: ADA, de Suport a les Dones Rurals i Urbanes i Treball i Formació per a la inserció sociolaboral de dones amb discapacitat en situació de violència masclista. Amb ells es pretén millorar l’ocupabilitat d’aquestes dones i trencar amb la bretxa de gènere en àrees com l’economia verda i l’àmbit digital.

En total, es preveu que més de 41.000 dones inscrites com a demandants d’ocupació en situació d’atur es puguin beneficiar dels cinc programes. Una xifra que busca pal·liar desigualtats com les que assenyalen les darreres dades d’atur registrat a Catalunya, segons les quals el 58% de les persones en situació d’atur són dones.

En aquest sentit, el conseller Torrent ha remarcat que “cal corregir la desigualtat de gènere que continua present en l’accés o la permanència al món laboral, que llastra el món productiu, i que ens perjudica com a país”. “Per això –ha afegit- hem doblat els recursos en polítiques actives d’ocupació específiques per a dones”.

Per altra banda, la subdirectora de Polítiques Actives d’Ocupació del SOC, Susanna Díaz, ha afirmat que “el Servei Públic d’Ocupació de Catalunya treballar per millorar l’ocupabilitat dels col·lectius més vulnerables, amb polítiques adaptades i dissenyades amb l’objectiu que les dones puguin inserir-se i mantenir el seu lloc de treball”.

Programes impulsats per arribar als màxims perfils possibles

Els 5 programes impulsats pel SOC són:

Programa ADA: està dirigit a dones, preferentment que visquin en zones de menys de 30.000 habitants. Ofereix capacitació tecnològica que permeti millorar les competències digitals, fomentar la paritat en aquests sectors, així com impulsar l’emprenedoria i el desenvolupament rural. Les participants reben una formació de 40 hores. Per al 2022, s’hi ha destinat un pressupost de 19,4M€ i es calcula que hi participaran 37.335 dones. El període per sol·licitar actuacions s’iniciarà el 12 de setembre.

Programa de suport a les Dones Rurals i Urbanes: se centra en millorar l’ocupabilitat i la inserció de dones en municipis de menys de 5.000 habitants. Es dissenyarà un itinerari individualitzat d’atenció i orientació laboral per impulsar l’ocupació en àmbits de l’economia verda i digital. D’aquesta manera, es busca incrementar la seva participació en l’activitat econòmica del territori al qual pertanyen. S’hi destinarà un pressupost de 7,7M€ i permetrà arribar a 3.030 participants.

Programa Treball i Formació línia trans*, desocupació de llarga durada i dones en situació de vulnerabilitat: aquesta línia va néixer el 2021 per fomentar l’ocupació de persones que pertanyen a col·lectius amb més risc d’exclusió sociolaboral oferint l’adquisició d’experiència laboral en un entorn real de treball durant 12 mesos. En total, s’hi destinaran 12M€ i s’hi podran acollir gairebé 400 persones. Poden presentar sol·licitud les entitats sense ànim de lucre i administracions locals fins el 23 de setembre.

Programa Treball i Formació línia dona: és el programa amb més recorregut dins del departament. En els darrers cinc anys, hi han participat 2.005 dones i s’hi ha destinat gairebé 41M€. Davant els bons resultats, s’ha obert una nova convocatòria amb un import de 13M€ en què, a banda d’un contracte laboral de 12 mesos, s’ofereix formació específica per al lloc de treball. Les entitats locals poden presentar sol·licituds fins el 23 de setembre.

Programa Treball i Formació per a la inserció sociolaboral de dones amb discapacitat en situació de violència masclista: el programa té com a objectiu millorar l’ocupabilitat de les dones mitjançant l’adquisició d’experiència laboral en un entorn real de treball, amb un contracte de 12 mesos de durada a jornada completa i amb un acompanyament directe durant el procés. En total, s’hi destinaran 400.000€ a càrrec del Pacte d’Estat de Violència de Gènere i es preveu que s’hi puguin acollir 12 persones. Poden presentar sol·licitud les entitats sense ànim de lucre fins el 23 de setembre.

Les entitats poden consultar la informació, requeriments i condicions a: www.serveiocupacio.gencat.cat


6  

Imatges

El conseller Torrent durant la visita a Fundació Formació i Treball de Sant Adrià de Besòs.

El conseller Torrent durant la visita a Fundació Formació i Treball de Sant Adrià de Besòs. 102236

Treballadora de la Fundació Formació i Treball.

Treballadora de la Fundació Formació i Treball. 94064

El conseller Torrent visita les instal·lacions de la Fundació Formació i Treball de Sant Adrià de Besòs, entitat que col·labora amb el SOC en la inserció laboral de les dones.

El conseller Torrent visita les instal·lacions de la Fundació Formació i Treball de Sant Adrià de Besòs, entitat que col·labora amb el SOC en la inserció laboral de les dones. 153383

La subdirectora de Polítiques Actives d¿Ocupació del SOC, Susanna Díaz, detalla els 5 programes impulsats pel SOC.

La subdirectora de Polítiques Actives d¿Ocupació del SOC, Susanna Díaz, detalla els 5 programes impulsats pel SOC. 82640

El conseller Torrent durant la roda de premsa de presentació de polítiques actives d¿ocupació exclusives per a dones.

El conseller Torrent durant la roda de premsa de presentació de polítiques actives d¿ocupació exclusives per a dones. 75386

Treballadores de la Fundació Formació i Treball.

Treballadores de la Fundació Formació i Treball. 94309

`