Drets Socials

Fotografia d'un rescat marítim, del treball "La sèptima missió" de Pau de la Calle

La directora general de l'Agència Catalana de la Joventut, Núria Ramon, lliura a Perpinyà els premis Clic de fotoperiodisme jove 2022

query_builder   8 setembre 2022 13:28

event_note Nota de premsa

La directora general de l'Agència Catalana de la Joventut, Núria Ramon, lliura a Perpinyà els premis Clic de fotoperiodisme jove 2022

Les premiades exhibeixen les seves obres en el marc del Visa Off, que es fa paral·lelament al certamen internacional Visa pour l’Image

La directora general de l’Agència Catalana de la Joventut (ACJ), Núria Ramon, ha inaugurat a la Casa de la Generalitat de Perpinyà la mostra Clic’22 de Fotoperiodisme Jove, un conjunt de reportatges de temàtica social a través de la fotografia i l’audiovisual que han elaborat joves catalans premiats i seleccionats a la convocatòria d’aquest 2022 dels Premis Clic. Ho ha fet acompanyada del director de la Casa de la Generalitat a Perpinyà, Alfons Quera, de la coordinadora territorial de Joventut a Girona, Montserrat Pou, i del president de l’Associació Diomira, Josep Maria Villena, entre d’altres.

Les autoritats amb els premiats{"name":"2022/09/08/13/28/e3635d29-039c-4525-993e-f98bb21a7a02.jpeg","author":"Drets Socials","type":"0","location":"0","weight":187083}


Els Premis Clic estan organitzats per l’ACJ i l’Associació Diomira, i volen ser un trampolí per als joves fotoperiodistes catalans, d’entre 18 i 30 anys. Així mateix compten amb la col·laboració del Carnet Jove, que promou la iniciativa entre els seus titulars.

Durant l’acte també s’ha fet el lliurament dels Premis Clic 2022, tant en la modalitat de fotoreportatge com de producció audiovisual. A més de dotar-se amb 700€ i 1.000€ respectivament, els premis permetran la difusió dels treballs en diferents exposicions arreu de Catalunya. També s’ha atorgat una beca de 3.000 euros per a desenvolupar un projecte fotoperiodístic que mostri sensibilitat i interès per l’entorn socials.

En aquesta edició s’han presentat 25 treballs i des de la seva la seva creació, l’any 2000, hi han participat 850 joves.

El guanyadors i guanyadores del 2022 han estat:

  1. En la modalitat de fotoperiodisme:

Pau de la Calle Argelès. Guanyador amb el reportatge fotogràfic “La 7a missió”. Retrata el periple d’un vaixell de l’ONG Salvament Marítim Humanitari que el gener de 2022 va salpar del port de Borriana (País Valencià) rumb a la Mediterrània Central. Després de cinc dies de navegació, van rebre l’avís d’una embarcació a la deriva i l’equip de l’ONG va acabar localitzant la barca de matinada.

De tota manera, les autoritats italianes van prohibir al capità del vaixell de rescatar la pastera amb les 287 persones que hi viatjaven -majoritàriament de Bangladesh i Egipte-, de les quals tres integrants havien mort durant el trajecte per hipotèrmia. Finalment, 1h i 40 minuts més tard van arribar tres unitats de guardacostes italians, que van traslladar els nàufrags a l’illa italiana de Lampedusa sense mantes tèrmiques ni armilles salvavides.

Fotografia de dos vaixells de rescat rodejant una barca de refugiats, del treball "La setena missió" de Pau de la Calle{"name":"2022/09/08/13/30/cc0922ac-7401-45bf-81fa-90f355831338.jpg","author":"Pau de la Calle","type":"0","location":"0","weight":"2106002"}


  1. En la modalitat audiovisual:

Núria Vilà Coma ha estat la guanyadora amb “Radio Begum, la ràdio feta per dones i per a dones a l’Afganistan”. Es tracta d’un relat audiovisual que descriu l’activitat a Radio Begum, que des del centre de Kabul emet programes per a dones, fa classes a noies i assessorament psicològic amb el permís oficial dels talibans.

La ràdio va iniciar l’activitat el 2021, concretament el 8 de març coincidint amb el Dia Internacional de la Dona. Cinc mesos després, els talibans van recuperar el poder a l’Afganistan i les dones van desaparèixer de moltes feines públiques.

  1. Beca fotoperiodística:

Pau de la Calle Argelès i Irene Vilà Capafons, guanyadors d’aquesta beca amb el projecte “Refugiats climàtics”. Els fotoperiodistes retrataran els moviments de desplaçats per causa del canvi climàtic i els desastres naturals a Bangladesh. Els habitants de les zones costaneres es veuen obligats a lluitar constantment contra les conseqüències dels ciclons, les inundacions o l’erosió de la costa. Segons un informe del Banc Mundial, l’any 2050 es podria arribar als 13,3 milions de desplaçats interns i Bangladesh podria ser el país amb més desplaçats interns del món.

Durant el lliurament dels premis, la directora general de l’Agència Catalana de la Joventut, Núria Ramon, ha destacat el compromís dels i les joves participants a l’hora de fer fotoperiodisme de caràcter social, ha ressaltat la qualitat dels projectes presentat i ha declarat que “des de l’Agència Catalana de la Joventut continuem treballant per preparar un projecte de formació professional cap els joves en l'àmbit del fotoperiodisme”.

A més dels guardonats, en l’exposició que s’exhibeix a la Casa de la Generalitat de Perpinyà també s’hi poden veure les obres dels autors seleccionats en aquesta edició, que durant l’acte han rebut un diploma acreditatiu:

  1. “Alopex”, d’Irene Vilà Capafons
  2. “Trànsits”, d’Anna López Figueras
  3. “Només viure”, de Bernat Cedó Cuenca
  4. “Obsolescència programada”, de Frederic Esteve Medall
  5. “El fang de Barcelona i rodalies”, de David Melero Peña
  6. “Oblit polític, silenci mediàtic”, de Víctor Cabo Baró
  7. “Nascentia”, de Gala Espin Arroyo
  8. “Conèixer-nos”, de Marc Asensio Clupés


Fotografia d'un home assegut sobre una teulada coberta de terra i runa, del treball “Oblit polític, silenci mediàtic” de Víctor Cabo{"name":"2022/09/08/13/27/0003d2a5-0d5e-4873-881a-5903411b5d87.jpg","author":"Víctor Cabo","type":"0","location":"0","weight":2197976}


Entre les obres premiades i seleccionades, la mostra Clic’22 de Fotoperiodisme Jove inclou un total de 36 fotografies. Així mateix, el Clic també reuneix les 8 fotografies corresponents a la Beca de Fotoperiodisme de l’edició del 2021. Es tracta del treball Valors de les persones Hiphoppas per acabar amb la discriminació, que va anar a càrrec del jove Enric Perramon.

L’exposició inaugurada ahir se celebra en el marc del certamen Visa Off, que es fa de manera paral·lela al festival internacional de fotoperiodisme Visa pour l’Image de Perpinyà.

Xarxes socials de Govern
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia