Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

Vespa oriental

Detectats per primer cop a Catalunya exemplars de vespa oriental en l'àmbit del Port de Barcelona

query_builder   13 setembre 2022 12:15

event_note Nota de premsa

Detectats per primer cop a Catalunya exemplars de vespa oriental en l'àmbit del Port de Barcelona

Aquesta espècie invasora pot tenir impacte sobre la biodiversitat, sobre les activitats econòmiques com ara l’apicultura o l’agricultura i sobre la salut humana


Vespa oriental{"name":"2022/09/13/11/56/542a0c26-e0d7-4df6-90a2-d4297eed00d8.jpg","author":"DACC","type":"0","location":"0","weight":358647}


La Xarxa d’Alerta d’Espècies Exòtiques Invasores del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural va rebre el 8 de setembre un avís del Port de Barcelona, en el marc dels treballs que realitza per controlar i fer el seguiment d’espècies exòtiques, sobre la possible presència d’un vesper compatible amb els de vespa oriental (Vespa orientalis). El mateix dia, el Port va avisar personal tècnic de l’empresa BIONET, que va confirmar la presència, per primer cop a Catalunya, d’aquesta espècie i va retirar el vesper.

La Vespa orientalis és una espècie exòtica invasora procedent del Mediterrani oriental, l’Àsia occidental, l’Orient mitjà i l’Àfrica nord-oriental. Es tracta d’una vespa de mida mitjana, una mica més gran que la Vespa velutina i més petita que l’autòctona (Vespa crabro). Es pot diferenciar fàcilment pel seu color marró vermellós amb taques grogues al cap i dues franges grogues al final de l’abdomen. A la península Ibèrica, l’espècie s’ha detectat a València (2012, 2020), al sud d’Andalusia (Cadis i Màlaga, 2018) i, més recentment, a Madrid (2022) en una nau industrial d’emmagatzematge de contenidors de transport marítim.

Entrada pel transport de mercaderies

Aquesta espècie pot repercutir greument sobre la biodiversitat i les activitats econòmiques, apicultura i cultius fruiters, principalment, i pot representar un problema de salut pública en produir picades doloroses. El Departament d’Acció Climàtica ja ha encarregat els treballs per detectar la possible presència de més exemplars a la zona, que es realitzaran en col·laboració amb el Port de Barcelona.

Com en el cas d’altres espècies exòtiques, la via d’entrada principal d’aquesta vespa és a través del transport de mercaderies.

202 invasors a Catalunya

La prevenció, juntament amb la detecció ràpida i l’erradicació, són claus en la lluita contra les espècies invasores, una de les principals causes de pèrdua de biodiversitat, que arriben, directament o indirectament, de la mà de les persones. El Departament d’Acció Climàtica té activada la Xarxa d’Alerta d’Espècies Exòtiques Invasores, centralitzada en una bústia específica que aplega totes les notícies i comunicacions urgents relacionades amb la problemàtica.

Segons el projecte EXOCAT, desenvolupat pel CREAF per encàrrec del Departament d’Acció Climàtica, fins avui s’han detectat a Catalunya un total de 1.762 tàxons (grups d’organismes emparentats) exòtics. 202 (un 11,5%) tenen comportament invasor, és a dir, provoquen impactes a Catalunya, ja sigui sobre la biodiversitat, l’economia o la salut pública, entre d’altres.

3  

Imatges

Foto 1

Foto 1 358647

Foto 2

Foto 2 1706258

Foto 3

Foto 3 2475937

`