Recerca i Universitats

EAIE 2022

Consellera Geis: "Enfortir les relacions internacionals amb altres sistemes universitaris ens permet enfortir-nos com a país"

query_builder   14 setembre 2022 13:46

event_note Nota de premsa

Consellera Geis: "Enfortir les relacions internacionals amb altres sistemes universitaris ens permet enfortir-nos com a país"

  1. La consellera de Recerca i Universitats ha inaugurat avui la 32a edició d’EAIE, el congrés d’educació superior més important d’Europa que, fins divendres, se celebra a Barcelona
  2. Catalunya es manté com a destinació preferent per a estudiants d’arreu del món i, en el cas dels màsters, un 25% dels matriculats són internacionals
EAIE 2022{"name":"2022/09/14/13/43/bb4ede47-4061-4645-894d-eba74d95fdbe.JPG","author":"DREU","type":"0","location":"0","weight":375454}

La consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis, ha destacat avui que “enfortir les relacions internacionals amb altres sistemes universitaris ens permet enfortir-nos com a país per fer front als reptes de futur”. La consellera Geis ha fet aquestes declaracions durant la cerimònia d’inauguració del congrés d’educació superior més important d’Europa que, fins divendres, se celebrarà a Barcelona. Precisament, la consellera ha destacat el fet que l’European Association for International Education (EAIE) hagi escollit Catalunya com a país amfitrió per la 32a edició. “Aquesta decisió reconeix i consolida la trajectòria del sistema universitari català en l'àmbit de la internacionalització”, ha dit Geis.

La consellera Geis ha subratllat que una trobada de les característiques d’EAIE, que reuneix més de 6.000 participants d’arreu del món, és “una oportunitat per compartir les diferents visions de futur i analitzar els grans reptes que tenim com a societat com ara la guerra en el cor d’Europa, l’emergència climàtica, la inflació o la crisi energètica, entre d’altres”.

La consellera Geis ha tingut també unes paraules d’agraïment a la feina que des de fa anys realitzen les universitats catalanes d’una manera coordinada i que ha contribuït “a la internacionalització del sistema català d’universitats”. La delegació catalana –integrada pel Govern i les 12 universitats de Catalunya– participa a EAIE de manera periòdica i ininterrompuda des de l’any 2009 a través de la marca Study in Catalonia. Una presència internacional en aquesta i altres trobades internacionals que, en paraules de la consellera, afavoreix que Catalunya tingui “una extensa comunitat d’estudiants i investigadors d’arreu del món”.


Pes de l’estudiantat internacional

Catalunya es manté com a destinació preferent per a estudiants d’arreu del món i es recuperen els nivells d’atracció prepandèmica amb prop de 35.000 estudiants internacionals, matriculats en estudis de grau, màster o doctorat (34.755) durant el curs 2020-2021. El pes de l’estudiantat internacional en el sistema universitari català se situa en el 12%, molt per sobre de la mitjana de l’OCDE (6%) i en un percentatge lleugerament superior a països com Holanda, Dinamarca, Bèlgica i Alemanya. L’últim curs amb dades tancades, el 2020-2021, en els estudis de grau, hi havia 16.436 estudiants internacionals (el 7,3% respecte al total d’alumnes matriculats), en màsters universitaris es van matricular 11.422 (un 24,8%) i en doctorat, 6.897 estudiants internacionals que significaven el 38,3% del total.


Estand ‘Study in Catalonia’

Després de l’acte d’inauguració d’EAIE 2022, la consellera Geis ha visitat, acompanyada pels rectors, l’estand de la delegació del sistema universitari català Study in Catalonia, que estrena nova imatge de marca i incorpora a la campanya Stories of Human Values nous testimonisd’estudiants i investigadors d’arreu del món que expliquen en primera persona l’experiència acadèmica i vital a Catalunya. La consellera Geis també ha fet un recorregut per la fira i, entre d’altres delegacions, ha visitat la d’Ucraïna que és present a la cita de la capital catalana gràcies al suport del Departament de Recerca i Universitats i a la cessió gratuïta de l’espai, per part d’EAIE. La consellera Geis s’ha referit a la situació en Ucraïna i ha assegurat que “des del principi, Catalunya va activar tots els mecanismes per acollir estudiants, professors i investigadors ucraïnesos afectats per la guerra. Amb la presència ara d’aquesta delegació, tenim una nova oportunitat per establir nous llaços amb aquests país”. En aquest sentit, la delegació catalana té programades diferents trobades bilaterals.

A més, coincidint amb la presència de representants internacionals de l’àmbit d’universitats i recerca assistents al Congrés, la consellera oferirà una recepció institucional al Palau de Pedralbes de Barcelona.

3  

Imatges

Foto 2

Foto 2 4875900

Foto 3

Foto 3 3730428

Foto 1

Foto 1 3046748

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia