Igualtat i Feminismes

Igualtat i Feminismes dobla el pressupost dels ens locals del Penedès fins als 7,2 M€

Igualtat i Feminismes dobla el pressupost dels ens locals del Penedès fins als 7.2 M€

query_builder   16 setembre 2022 13:30

event_note Nota de premsa

Igualtat i Feminismes dobla el pressupost dels ens locals del Penedès fins als 7.2 M€

  1. L’increment de la inversió suposa un salt qualitatiu per als Serveis d’Informació i Atenció a les Dones, els Serveis d’Atenció Integral LGBTI+, els serveis de resposta urgent per a situacions de violència masclista, i les polítiques i serveis de migracions, acollida i vida digna compartida.
  2. El pressupost destinat als ens locals de la demarcació pel període 2022-2025 pràcticament duplica els 3,7 M d’euros de l’etapa 2018-2021.  
  3. Els ens locals podran decidir quan i com fer ús dels pressupostos adjudicats sense que això impliqui perdre els diners no executats anualment.


Presentació Acord Marc{"name":"2022/09/16/13/27/e2b40999-589b-4e42-8868-38cec1f6fa4a.png","author":"Dept. Igualtat i Feminismes","type":"0","location":"0","weight":441985}

La consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge Mestre, ha presentat aquest matí a Vilafranca del Penedès el nou Acord Marc 2022-2025 per a la coordinació, la cooperació i el finançament als ens locals per al desplegament de les polítiques i els serveis de promoció de la igualtat i els feminismes. “Les lleis d’Igualtat no són recomanacions i perquè es puguin complir són necessaris recursos, aterrats especialment al món local,i és per aquesta raó que avui som aquí”.

L’Acord Marc inclou quatre línies de treball en matèria de prestació de serveis i polítiques públiques: la resposta d’urgència per a dones en situació de violències masclistes i les seves filles i fills, els Serveis d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD), els Serveis d’Atenció Integral LGBTI+ (SAI), i els serveis i les polítiques de migracions, acollida i vida digna compartida. “Reforcem els serveis, en totes i cadascuna d'aquestes línies d'actuació, perquè són xarxes de país, de garantia dels drets humans” ha conclòs la consellera Verge.  


Polítiques feministes locals 

Així, en el conjunt de Catalunya, el pressupost de les transferències del Departament als ens locals ha passat dels 45.436.608 euros de l’etapa 2018-2021 als 90.981.411 euros per als anys 2022-2025. En el cas del Penedès, l’import pràcticament es dobla, passant dels 3.754.260 euros als 7.243.514 euros. Aquests recursos es distribueixen entre els ajuntaments dels municipis de més de 20.000 habitants i els consells comarcals. Per tant, a les comarques del Penedès es vehicularan cap als consells comarcals de l’Alt Penedès, l’Anoia, el Baix Penedès i el Garraf i els ajuntaments de Calafell, Sant Pere de Ribes, Sitges, Vilafranca del Penedès, Vilanova i la Geltrú, Igualada i el Vendrell.

La consellera ha puntualitzat que l’Acord es planteja com un punt de partida, però no d’arribada, per a la cooperació amb els ens locals durant els propers quatre anys”. En aquest sentit, les condicions de l’Acord podran millorar en funció dels recursos de què disposi el Departament en els futurs exercicis pressupostaris del Govern.

En l’acte de presentació, Verge ha estat acompanyada pel delegat territorial del govern de la Generalitat al Penedès, David Alquézar Claramunt i les directores dels Serveis Territorials del Departament a Barcelona i Tarragona, Imma Reguant Espinal i Eva Ferran Roig.

El delegat del Govern al Penedès, David Alquézar Claramunt, ha destacat que “el territori té una importància molt rellevant a l’hora de fer polítiques valentes. El Govern demostra, un cop més amb aquesta presentació, que aposta pel Penedès i, no només amb l’Acord Marc, sinó també amb la propera creació de la Taula del Penedès per l’erradicació de les Violències Masclistes”. En aquest sentit, la consellera ha subratllat l’acord amb l'associació Micropobles, “hem estat pioneres en incorporar per primera vegada la mirada imprescindible dels micropobles en la negociació i signatura d’un acord de finançament entre Generalitat i ens locals”.

El pacte estableix el nou marc de relació entre el Departament d’Igualtat i Feminismes i les administracions locals. S’ha construït a través del diàleg i el treball conjunt entre Igualtat i Feminismes, l’Associació Catalana de Municipis, la Federació de Municipis de Catalunya i l’Associació de Micropobles de Catalunya.


Enfortir serveis per garantir drets

El nou Acord Marc té com a objectius principals consolidar les polítiques d’igualtat i feminismes que despleguen els ajuntaments i els consells comarcals arreu de Catalunya, i enfortir i consolidar les xarxes de serveis d’atenció a les persones. “No és només un salt quantitatiu, també qualitatiu perquè millorar la prestació dels serveis vol dir, en definitiva, promoure la garantia dels drets humans, segons ha destacat la consellera.

Al Penedès, els recursos destinats a subvencionar els sistemes de resposta urgent per a dones en situació de violència masclista i les seves filles i fills augmenten notablement passant dels 544.533 euros als 908.100 euros per al període 2022-2025. Es tracta de serveis que asseguren l’acompanyament i l’acolliment temporal de dones i criatures que es troben en situacions de crisi i d’urgència derivades de casos de violència masclista.

Pel que fa als Serveis d’Informació i Atenció a les Dones, l’increment pressupostari multiplica per 2,2 l’import del període 2018-2021. Els onze SIAD de la vegueria comptaran, doncs, amb un finançament total de 3.504.776 euros per als pròxims quatre anys. Els SIAD, coordinats per l’Institut Català de les Dones, ofereixen informació i acompanyament sobre tota mena de qüestions i recursos d’interès per a les dones, realitzen formacions i accions de sensibilització i també són una primera porta d’entrada per proporcionar informació i atenció davant de situacions de violència masclista.

Quant a la Xarxa de Serveis d’Atenció Integral LGBTI+, els recursos destinats al Penedès es multiplicaran per 4,6. Així, l’import per al període 2022-2025 serà d’1.365.678 euros. Els SAI ofereixen informació i atenció a persones LGBTI+, i accions de formació i sensibilització per a tota la població. També proporcionen suport a l’hora de denunciar vulneracions de drets o de realitzar determinades gestions administratives, com la tramitació de la targeta sanitària amb el nom sentit en el cas de les persones trans. A la vegada, el personal dels SAI acompanya els ens locals en el disseny, la implementació i l’avaluació de les polítiques locals LGBTI+.

Per últim, l’import per als serveis i les polítiques de migracions, acollida i vida digna compartida també augmenta, i arriba fins als 1.365.678 euros. És un import al qual cal sumar la transferència extraordinària de 170.844 euros (2,2 milions al conjunt de Catalunya) que Igualtat i Feminismes ha activat enguany arran de la crisi generada per la guerra d’Ucraïna. Entre altres, aquests recursos han permès contractar quatre perfils tècnics d’acollida al Penedès.


Finançament sostenible, àgil i flexible

Verge ha insistit quemillorar la prestació dels serveis passa necessàriament per comptar amb personal especialitzat i amb més hores de dedicació”. En aquest sentit, el nou Acord Marc aposta clarament per consolidar els equips professionals. 

En el cas concret de les Xarxes de Serveis d’Atenció Integral LGBTI+ i de Serveis d’Informació i Atenció a les Dones, l’Acord preveu superar les dificultats de finançament dels ens locals i, en especial, dels consells comarcals. Per això, per als consells comarcals se subvenciona el 100% de la contractació de personal a jornada completa en SAI i SIAD (70% en el cas d’ajuntaments), amb salaris equiparables als del sector públic de la Generalitat. A més, es financen els desplaçaments del personal dels SIAD dels consells comarcals, per tal que es puguin atendre les necessitats de tots els municipis, també dels més petits.

Com a novetat d’aquest nou acord, parlem d’un pressupost previst, seran els ens locals els que tinguin l’última paraula a l’hora d’executar-lo i adaptar-lo a les seves necessitats, això si, sense perdre en cap cas l’import no executat, que s’acumularà pel següent any.

Per últim, i en la mateixa línia de donar resposta a les necessitats dels ens locals, el nou Acord Marc simplifica els tràmits administratius i estableix un model de finançament àgil i flexible. Entre altres, el sistema permet ajustar els imports anuals a les necessitats de cada context, i traspassar els romanents a exercicis posteriors. A més, l’Acord reforça els mecanismes d’acompanyament i coordinació entre els ens locals i el Departament d’Igualtat i Feminismes.

4  

Imatges

Presentació Acord Marc al Penedès

Presentació Acord Marc al Penedès 314134

Trobada II presentació Acord Marc

Trobada II presentació Acord Marc 327201

Intervenció de la consellera Verge

Intervenció de la consellera Verge 201642

Trobada presentació Acord Marc

Trobada presentació Acord Marc 254011

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia