President

El president durant l'acte

President Aragonès: "Catalunya és un clúster de referència a Europa en producció d'aliments i begudes de qualitat"

query_builder   21 setembre 2022 09:04

event_note Nota de premsa

President Aragonès: "Catalunya és un clúster de referència a Europa en producció d'aliments i begudes de qualitat"

  1. De viatge institucional als Estats Units, el cap del Govern ha participat en la primera acció d’una nova fase de reforç de l’estratègia de promoció dels productes agroalimentaris i la gastronomia catalana al mercat nord-americà
  2. L’acte ha reunit distribuïdors, cuiners, directors de compres de cadenes hoteleres i supermercats
  3. El sector agroalimentari es manté com a motor de l’economia catalana i és un dels sectors exportadors més dinàmics, amb els Estats Units com un dels principals mercats de destí

El president de la Generalitat, Pere Aragonès i Garcia, ha posat en valor avui des de Nova York la indústria agroalimentària catalana, on ha reivindicat que “Catalunya és un clúster de referència a Europa en producció d’aliments i begudes de qualitat”. “És el primer sector de la indústria catalana i representa gairebé el 20% del PIB, amb una implantació i impacte socioeconòmic arreu del territori i una altíssima capacitat exportadora, de gairebé 13.000 milions d’euros”, ha explicat.

El president ha reivindicat els productes catalans a Nova York. (Fotografia: Arnau Carbonell)
El president ha reivindicat els productes catalans a Nova York. (Fotografia: Arnau Carbonell)
{"name":"2022/09/21/09/00/5f698de7-9cd3-4587-a85d-5595794e1ac0.jpg","author":"Arnau Carbonell","type":"0","location":"0","weight":"101384"}

Amb la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà i Roura, el cap del Govern ha encapçalat un acte organitzat per Prodeca i la Delegació del Govern als Estats Units “per enfortir la relació entre els productes catalans i el mercat nord-americà”.

L’esdeveniment ha reunit distribuïdors, cuiners, directors de compres de cadenes hoteleres, supermercats i mitjans de comunicació dels Estats Units i s’ha articulat amb una recepció gastronòmica amb productes catalans.

Amb aquest acte a Nova York, s’obre una etapa de reforç de l’estratègia de promoció dels productes i la gastronomia catalana al mercat nord-americà, mitjançant un pla de promoció de Prodeca (Promotora dels Aliments Catalans), en coordinació amb la Delegació del Govern als Estats Units, i ACCIÓ. Aquest pla se centra en 3 eixos:

  1. Incrementar el valor percebut pels professionals del sector dels aliments i begudes catalans en aquest mercat.
  2. Incrementar la demanda de productes agroalimentaris catalans així com el nombre d’empreses catalanes exportadores als EUA.
  3. Establir un marc de relació i col·laboració amb agents nord-americans entorn la gastronomia catalana associada als valors de la Dieta Mediterrània.

Tast professional de vins de finca catalans

Nova York{"name":"2022/09/21/09/48/69c185b8-8ef3-41ac-9626-53398fe65a2f.jpg","author":"Arnau Carbonell","type":"0","location":"0","weight":98789}

L’ambaixador vitivinícola Lucas Payà, exsommelier del restaurant elBulli de Ferran Adrià, ha conduït un tast magistral professional de vins de finca catalans. La qualificació de vi de finca és el màxim reconeixement que pot obtenir un vi a Catalunya. Compta amb unes característiques qualitatives especials i ha de complir amb una sèrie de requisits molt estrictes: provenir de vinyes amb un rendiment de producció inferior al propi de la varietat en la Denominació d’Origen a la qual pertanyen, envellir en bota de fusta de roure amb una capacitat màxima de 600 litres i realitzar la seva criança exclusivament en botes. Tots aquests elements permeten establir una traçabilitat específica integral des de la producció a la comercialització, fet que garanteix vins singulars, exigents i sublims.

Actualment, Catalunya compta amb 12 vins de finca i a Nova York se n’han pogut tastar sis: Coma Blanca i Clos Fontà del Celler Mas d’en Gil (DOQ Priorat), Edetària negre, del Celler Edetària (DO Terra alta), Teixar, del Celler Vinyes Domènech (DO Montsant), Vi de Finca Mogador de Clos Mogador (DOQ Priorat) i Mas de la Rosa, del Celler Vall Lach (DOQ Priorat).

Explicar la gastronomia catalana com a fet cultural

L’acte també ha comptat amb el crític gastronòmic Colman Andrews, que ha estat l’encarregat d’abordar el paper de la cuina catalana i les seves implicacions en la revolució gastronòmica d’aquest segle. Andrews ha exercit com a amfitrió amb el públic novaiorquès.

Demostració{"name":"2022/09/21/09/50/1339fb98-4fbe-4cb3-b99d-0d6c7008eb8b.jpg","author":"Arnau Carbonell","type":"0","location":"0","weight":76535}

El cuiner Nicolàs López, i la nord-americana Carolina Gómez han conduït als assistents a través d’una demostració de tapes amb productes icònics del rebost català. Conserves, formatges, embotits, productes gourmet del sector Fine Food, així com altres aliments de companyies productores amb seu als Estats Units han estat els protagonistes, juntament amb els altres dos binomis exportadors més potents de l’agroalimentació catalana: el vi i l’oli d’oliva verge extra.

Finalment, la cineasta catalana establerta a Nova York, Laia Cabrera, també ha participat en l’acte, amb una projecció immersiva dels paisatges catalans.

Catalunya, epicentre de la Dieta Mediterrània

La Dieta Mediterrània ha esdevingut un paradigma referent de l’alimentació saludable i Catalunya compta amb elements de valor afegit per capitalitzar aquest mercat, sobretot pels cuiners i cuineres de renom mundial que s’han erigit en referents gastronòmics i ambaixadors dels productes i tècniques amb segell català.

Una de les característiques que defineix la gastronomia catalana és la seva transversalitat i interdisciplinarietat. Amb prop de 50.000 empreses especialitzades, abasta una gran amplitud d'activitats com a sector econòmic i configura una àmplia cadena de valor entorn del fet alimentari. En els darrers anys, la gastronomia catalana s’ha consolidat com una de les activitats econòmiques estratègiques del nostre país amb perspectives de creixement de cara el futur.

Des d’una perspectiva internacional, la gastronomia catalana s’ha percebut com aquell sector vinculat a l'excel·lència i a les figures de la cuina de més renom internacional. A tall d’exemple, Catalunya té 54 restaurants amb Estrelles Michelin.

Els productes alimentaris catalans, ben presents als Estats Units

La indústria agroalimentària catalana és el principal sector econòmic de Catalunya i un dels sectors exportadors més dinàmics de l'economia catalana, com posa de manifest l'augment sostingut dels darrers anys tant en volum com en valor de les vendes d’aliments i begudes a l’exterior: des del 2011 les exportacions agroalimentàries catalanes han crescut un 86,39% en valor i un 53,16% en volum.

Els Estats Units tenen un pes molt significatiu per a la indústria alimentària i de begudes catalana: l’any 2021 es van convertir en el 9è destí del conjunt de les exportacions catalanes. També és el 1r mercat de vins i caves i el 5è dels olis vegetals i dels productes Fine Food. En els últims deu anys, les vendes d'aliments catalans als Estats Units s'han disparat un 125%.



3  

Imatges

El president durant el seu parlament a l'acte

El president durant el seu parlament a l'acte 101384

El president i la consellera Jordà han participat en un acte de promoció dels productes catalans als Estats Units.

El president i la consellera Jordà han participat en un acte de promoció dels productes catalans als Estats Units. 98789

Durant l'esdeveniment s'han mostrat productes icònics del mercat català

Durant l'esdeveniment s'han mostrat productes icònics del mercat català 76535

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia